Rimpels in je gezicht? 7 bekende rimpelveroorzakers

Heb je rimpels in je gezicht? Of beginnen de eerste fijne lijntjes nu toch echt de kop op te steken? Je kunt het vervelend vinden, of zoveel mogelijk proberen om het verschijnen van die rimpels tegen te gaan. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je kunt het ontstaan van rimpels niet tegenhouden, maar je kunt het proces wel zoveel mogelijk vertragen. Voorkom die rimpels in je gezicht zo lang mogelijk met onderstaande tips.

Tip: mensen die een sterke mimiek hebben, dus veel vaker en duidelijker emoties tonen door middel van hun gezichtsspieren, krijgen sneller rimpels. Je kunt het cosmetisch storend vinden, maar aan de andere kant: je bent dus blijkbaar wel iemand die duidelijk laat zien hoe jij je voelt. En dat is natuurlijk ook weer wat waard! 

 

Rimpels in je gezicht voorkomen: 7 soorten rimpels

Als je wilt weten hoe je die rimpels in je gezicht het beste kunt voorkomen, dan is het handig te kijken naar de oorzaak van die rimpels. We hebben hier de 7 meest bekende rimpelsoorten op een rij gezet, en een aantal handige tips om de veroorzakers ervan terug te dringen.

 

1.     De rokersrimpels

We hebben het al vaker naar voren laten komen in ons blog: roken. Het roken is gewoon erg slecht voor je gezondheid, maar ook voor je huid. De rook van de sigaretten veroudert de huid sneller doordat het collageen en elastine afbreekt, twee belangrijke eigenschappen van een soepele en elastische huid. Probeer langzaam af te bouwen met nicotinepleisters, of zoek medische hulp om van het roken af te komen. Extra pluspunt: het scheelt ook behoorlijk wat geld in je portemonnee. Kun je daar dat heerlijke magnetische gezichtsmasker van Milky Dress voor kopen…

 

2.     De denkrimpel of de fronsrimpel

Mensen noemen het gekscherend ook wel eens de ‘denkrimpel’, omdat de lijn in je voorhoofd ontstaat als je ergens over nadenkt en daarbij fronst. Nu zeggen we niet dat je moet stoppen met fronsen, maar het kan geen kwaad daar iets bewuster mee om te gaan. Daarnaast blijft het belangrijk om je gezicht goed te reinigen en te verzorgen. Opgehoopt vuil en onzuiverheden kunnen de lijnen in je gezicht alleen maar verdiepen en duidelijker aftekenen.  

 

3.     De slaaprimpels

Ben jij een enthousiaste buikslaper? Dan krijg je veel makkelijker kreukels in je gezicht. Omdat je ’s nachts tegen je kussen aan schuurt met je gezicht, kunnen er sneller rimpels ontstaan. Beter is natuurlijk om op je rug te slapen, maar het kan lastig zijn jezelf dit aan te leren. Probeer eens tussen twee opgerolde dekens te liggen en kijk hoe het gaat. Je kunt het altijd proberen toch?

 

4.     De zonrimpels

Nog zo’n veroorzaker van rimpels: de zon. De straling van de zon is een van de belangrijkste veroorzakers van huidveroudering, zelfs belangrijker dan erfelijkheid van rimpels. Smeer je daarom altijd goed in met een beschermende zonnebrandcrème van tenminste factor 30 en probeer tijdens de heetste uren van de dag uit de zon te blijven.

Let op: de zon is ook een belangrijke bron van vitamine D. Helemaal uit de zon blijven is daarom ook niet aan te raden. Het belangrijkste is om met name in de zomer tijdens de heetste uren van de dag zo min mogelijk straling op je huid te krijgen.

 

5.     De lachrimpels

Naar ons idee één van de leukste rimpels die je kunt hebben. Immers, als je echte lachrimpels hebt, dan heb je vast veel gelachen in je leven. Wil je die lachrimpels toch zoveel mogelijk voorkomen? Dan kun je jezelf goed insmeren met een dagcrème die de vochtbalans van je huid goed op peil houdt. Je kunt daarnaast voor een crème met retinol kiezen, maar houd er dan wel rekening mee dat zonlicht de effectiviteit van retinol teniet doet. Breng crèmes met retinol daarom altijd ’s avonds aan. Vind je retinol te heftig, dan kun je ook kiezen voor crèmes die de vitamines A, C en E bevatten. Deze crèmes kunnen de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels ook merkbaar verminderen.

Tip: producten met retinol variëren behoorlijk in kwaliteit, dus vraag aan je schoonheidsspecialiste of bij de drogist na welke producten je het beste kunt gebruiken.

 

6.     Kraaienpootjes voorkomen

Kraaienpootjes kun je, net als lachrimpels, krijgen door veel te lachen. Deze rimpels kunnen echter ook sneller tevoorschijn komen als je veel met je ogen knijpt of in je ogen wrijft. En daar kun je natuurlijk ook bewuster mee omgaan.

Tip: Knijp je vaak met je ogen om iets goed te kunnen zien? Doe dan eens een ogentest om te zien of je nog wel scherp kunt zien. Soms is het verschil minimaal, maar knijp je daardoor wel constant met je ogen. Beter een set lenzen of een bril dan een paar rimpels erbij terwijl het nog niet nodig is toch? Vergeet ook niet om je zonnebril op te zetten als je naar buiten gaat in de zomer. Het fellere licht kan je ook veel doen knijpen met je ogen.

 

7.     Rimpels in je gezicht door afvallen

Heb jij net het goede voornemen genomen om af te vallen? Let dan goed op hoe je afvalt. Mensen die aan een crashdieet beginnen, vallen snel kilo’s af, maar dat zie je ook terug in het gezicht. Fijne lijntjes en rimpels zijn ineens veel beter zichtbaar doordat je lichaam geen tijd krijgt om te wennen aan die gewichtsafname. Als je niet te snel afvalt, geef je je huid de kans om aan die veranderingen te wennen. Sla die crashdiëten lekker over en ga aan de slag met gezonde voeding en sporten, dan kun je het ook nog eens veel beter volhouden.