Pure chocolade gezond? Ja echt! Je huid is er blij mee

Alle chocolade-liefhebbers opgelet! Pure chocolade is gezond. Ja, echt! Chocolade kan de bloeddruk verlagen, is goed voor je humeur en je houdt die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur. Daarnaast heeft chocolade nog veel meer fijne voordelen, lees snel verder! Let wel op, deze leuke weetjes gelden ‘helaas’ alleen voor pure chocolade van over de 70%, en dan met name de cacao. Zo hebben we in ieder geval een excuus om een paar lekkere repen pure chocolade in te slaan…

 

Pure chocolade gezond, want het heeft veel vitaminen en mineralen

Natuurlijk verliest de cacao veel vitamines en mineralen bij de verwerking tot chocoladerepen, maar er blijven nog genoeg stofjes over waar je lichaam heel blij van wordt:

  •        Vitamine A om je weerstand te verhogen
  •        Vitamine B om je energie te geven en de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren
  •        Natrium en fosfor, die onder andere goed zijn voor je botten en gebit
  •        Kalium en calcium, die goed zijn voor je bloeddruk
  •        Koper en ijzer, die goed zijn voor je weerstand en die helpen je bloed ‘gezond’ te houden
  •        Magnesium om je energie te geven, is ook goed voor je zenuwstelsel
  •        Zink, dat vooral goed is voor je groei en je geheugen.

 

Pure chocolade helpt bij afvallen

Ja hoor, lekker geloofwaardig, van chocolade kom je toch aan? Dat hangt er maar net vanaf wat voor chocolade je eet. Als je een stukje pure chocolade eet, krijg je minder trek in zoete, zoute en vette voedingsmiddelen. Daarnaast is pure chocolade ook vrij heftig in smaak (vinden we op de redactie), dus je hebt aan één stukje echt wel genoeg.

 

Pure chocolade goed voor je huid

Een hele fijne eigenschap aan chocolade is dat het goed voor je huid is. Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden. Voor wat extra hulp kun je natuurlijk altijd een huidolie gebruiken. Maar hé, iets eten dat we lekker vinden om onze huid langer mooi te houden? Daar zeggen we geen nee tegen…

Goed om te weten: als je veel flanonoïden binnenkrijgt, heb je minder risico op diabetes type 2.

 

Pure chocolade beschermt tegen de zon

Oké, eerlijk is eerlijk, je moet nog steeds zonnebrand smeren als je pure chocolade eet. Echter, bepaalde stoffen in pure chocolade kunnen fungeren als een soort uv-filter. Hierdoor kan de schadelijke straling van de zon minder makkelijk in de huid dringen. Kan iemand niet gewoon zonnebrand met chocolade uitvinden? Liefst een eetbare variant…

 

Pure chocolade goed voor je hart

Chocolade is goed voor je huid, maar ook voor je hart. Er is door een Zweeds onderzoeksteam jarenlang onderzoek gedaan bij meer dan 30.000 vrouwen naar de invloed van pure chocolade op de gezondheid. De resultaten laten zien dat vrouwen die één tot twee keer per week een stuk pure chocolade eten minder risico op hartziekten hebben. Je kan dus met een gerust hart naar het schap met chocolade wandelen.

 

Pure chocolade is goed tegen beroertes

Dat chocolade goed is voor je hart is natuurlijk al fijn, maar dat het eten van pure chocolade de kans op een beroerte kan verminderen is helemaal goed om te weten. Hoe dit werkt? De pure chocolade zet de darmbacteriën aan het werk om ontstekingsremmende stoffen te produceren. Deze stoffen zijn erop gericht om ontstekingen in het cardiovasculair weefsel tegen te gaan. En dit zorgt er dus voor dat deze ontstekingen minder snel voor kunnen komen, waardoor de kans op een beroerte afneemt.

 

Pure chocolade werkt bloeddrukverlagend

Het klinkt heel gek, maar het eten van pure chocolade kan bloeddrukverlagend werken. Volgens Duits onderzoek moet dit dan wel pure chocolade zijn met een cacaogehalte van minimaal 70%. Als je dagelijks ongeveer 7 gram donkere chocolade eet, krijg je ongeveer 30 milligram polyfenolen binnen. Juist, die stoffen die antioxidantieve eigenschappen hebben. In de meeste supermarkten kun je pure chocolade vinden van 70% of meer. Houd er alleen wel rekening mee dat je geen toegevoegde fruitsmaken of andere extra’s kiest, anders krijg je er ook een hoop suikers bij.

 

Pure chocolade is goed voor de hersenen

Hé, nog zo’n weetje waar we heel blij van worden. Naast dat chocolade de endorfineproductie stimuleert (waardoor je je dus letterlijk beter en blijer gaat voelen), is het ook nog eens goed voor de hersenen. Moet je studeren, of heb je even je concentratie er niet meer bij op kantoor? Een stukje pure chocolade doet blijkbaar dus echt wonderen.

 

Pure chocolade eten met mate

Het is niet de bedoeling dat je nu kilo’s chocolade in gaat slaan en iedere avond een hele reep wegwerkt. Tussen de 7 en twintig gram per dag wordt door de meeste medische websites wel als aanrader genoemd. Vaak zijn de blokjes chocolade ook wel zo ingedeeld dat dit niet moeilijk is.