Olijfolie in je haar, gaat het sneller groeien?

Olijfolie in je haar, je moet er maar op komen. Toch is je haar verzorgen met olijfolie een methode die op internet zeer populair is. Met name gespleten haarpunten en droog, futloos haar kunnen door dit huis-tuin-en keukenmiddel een goede oppepper krijgen. Hoe maak je optimaal gebruik van dit ingrediënt en waar zijn de feiten en fabels? Eerder schreven we al over je haar verzorgen met honing, in dit artikel gaan we verder in op natuurlijke haarverzorging met olijfolie.

 

Eigenschappen van olijfolie voor je haar

Om te kijken waarom mensen precies enthousiast zijn over olijfolie, pakten we de componenten van de olie erbij. Olijfolie blijkt bijvoorbeeld over anti-bacteriële eigenschappen te bezitten. Het zit daarnaast vol antioxidanten, die huid en haar beschermen tegen vrije radicalen (de stofjes die in de buitenlucht voorkomen en huid en haar beschadigen). Ook bevat olijfolie voedingsstoffen als vitamine E, Vitamine D, biotine en niacine. Komen deze stoffen echter ook bij je haarwortels terecht? Niet echt. Olijfolie bevat veel vetzuren die een beschermende laag om het haar heen kunnen leggen. Zo wordt je haar beschermd tegen invloeden van buitenaf, maar het doet niet veel meer dan sealen. Je kunt olijfolie dus goed gebruiken als conditioner, maar het doet weinig om de gezondheid van je haren zelf te verbeteren.

 

Zorgt olijfolie voor meer haargroei?

Gaat haar sneller groeien van olijfolie? Helaas niet. De vitamines die in de olijfolie zitten helpen inderdaad bij de groei en het herstel van de gezondheid van je haren. Dit is echter alleen het geval wanneer je de vitaminen inneemt. Biotine bijvoorbeeld heeft alleen een effect als het gegeten wordt, niet als het op het hoofdhaar wordt aangebracht.

Let op: Er zijn vitaminepreparaten en tabletten te koop. Zoek eerst goed uit welke vitaminen een aanvulling kunnen zijn op jouw voedingspatroon. Een teveel aan vitamine A kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor je gezondheid. Neem dus nooit zomaar een aantal vitaminetabletten in, maar kijk (eventueel samen met een diëtiste of huisarts) naar wat je lichaam nodig heeft.

 

Haaruitval verminderen met olijfolie

Haaruitval verminderen met olijfolie is ook een populair discussiepunt op het internet. Kan olijfolie ervoor zorgen dat je haaruitval vermindert? Olijfolie kan het haar beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor kan dit ingrediënt helpen bij het verminderen van broosheid en afbreken van het haar. Het voorkomt echter niet dat haar uitvalt. Dit is een natuurlijk proces en kan niet door dit ingrediënt worden tegengehouden of teruggedraaid. Als je vermoedt last te hebben van extreme haaruitval, ga dan langs bij je arts. Die kan kijken of het door een ziekte komt als een schildklierprobleem of bijvoorbeeld aan het hormoongehalte in het lichaam.

 

Warme olijfolie in je haar

Als je olijfolie graag als een conditioner wilt gebruiken voor je haren, kun je ervoor kiezen om een koude olijfolie te gebruiken. Een methode die echter ook veel gebruikt wordt om olijfolie in het haar aan te brengen, is door het te verhitten. Als de olijfolie warm is (niet koken, het moet gewoon warm aanvoelen), verdeel je het over je natte haar. Wikkel je haren vervolgens in een handdoek en laat het middel ongeveer een half uur tot een uur intrekken. Daarna kun je je haren gewoon wassen met shampoo om het product er weer volledig uit te krijgen. Sommige mensen raden zelfs aan om het haar eerst af te dekken met plasticfolie zodat het goed warm kan worden.

 

Olijfolie haarmasker

Warme olijfolie in je haar is één van de manieren om een haarmasker te maken met dit ingrediënt. Er zijn echter ook een aantal andere populaire ‘recepten’ bekend. Onderstaand staan een aantal veel gebruikte haarmaskers met olijfolie:

 

Recept:

 •        Pak 2 eieren en scheid de dooiers van het eiwit. Het eigeel gebruik je voor het masker
 •        Klop de eigeel dooiers met  2 eetlepels olijfolie. Voor extra dik haar kun je een eetlepel extra gebruiken.
 •        Breng het mengsel aan op vochtig haar (hoeft niet echt nat te zijn, een beetje vochtig is voldoende)
 •        Steek je haren op en dek je haren af met plasticfolie. Laat het masker ongeveer 20 minuten intrekken.
 •        Spoel het mengsel goed uit met lauw water.
 •        Droog je haren aan de lucht.

 

Recept 2:

 •        Klop twee eieren (eidooier en eiwit bij elkaar)
 •        Voeg 2 eetlepels olijfolie toe
 •        Voeg 2 eetlepels arganolie toe
 •        Voeg honing toe tot het masker een egale mix is
 •        Breng het masker aan op vochtig haar en wikkel het in aluminiumfolie.
 •        Laat het mengsel ongeveer 3 uur intrekken.
 •        Was daarna met lauw water en shampoo tot het mengsel volledig is uitgespoeld.
 •        Laat je haren drogen aan de lucht

 

Recept 3:

 •        Klop 1 ei (eiwit en eigeel) samen met 6 eetlepels volle yoghurt
 •        Zorg dat je naturel yoghurt hebt
 •        Voeg 3 eetlepels olijfolie toe
 •        Breng het olijfolie haarmasker aan en wikkel het in een handdoek, douchemuts of folie/plastic.
 •        Laat het mengsel 10 tot 15 minuten zitten en spoel het daarna uit met lauw water.
 •        Was je haren met shampoo en conditioner.

 

Moet je olijfolie in je haar laten zitten?

Er bestaat discussie over het wel of niet laten zitten van de olijfolie in je haar. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, raden veel gebruikers van olijfolie aan om het goedje ongeveer een half uur tot een uur te laten zitten. Anderen raden echter aan om te slapen met olijfolie in je haar. Is dit aan te raden? Niet per se. De olijfolie heeft dan wel de tijd om wat meer in te trekken in je haar, maar zelfs droog en futloos haar kan dan ineens zeer vet worden. Daarnaast is het ook alles behalve praktisch. Als je je haren wilt wassen met olijfolie, houd dan de 15-60 minuten regel aan.

 

Olijfolie haarmasker geschikt voor alle haartypen?

Kun je olijfolie altijd gebruiken, ongeacht welk haartype je hebt? We raden mensen die al vettig haar hebben af om dit product te gebruiken. Olie maakt het haar toch een stukje vetter, en dit kan voor mensen met vettig haar net het verschil betekenen tussen ‘te vet’ en vettig. Twijfel je of olijfolie je haar vet maakt? Dan kun je eventueel een druppel olijfolie aan je conditioner toevoegen. Het is echter aan te raden over te stappen van conditioner en een product te zoeken wat beter geschikt is voor jouw haartype. Heb je bijvoorbeeld zeer fijn en breekbaar haar, dan past een conditioner voor fijn en dun haar daar goed bij. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor de shampoo. Vraag eventueel bij de kapper om advies, zij zien en voelen je haren en kunnen daar een bijpassend product voor vinden.

 

Haarmasker voor een extra boost

Olijfolie kan een oppepper geven aan droog en futloos haar en het meer laten glanzen. De olie focust zich echter vooral op de buitenkant van het haar, en doet weinig voor de gezondheid van het haar zelf. Een haarmasker kan daarom een fijne aanvulling zijn op je haarverzorgingsroutine. Door ongeveer een keer per week een haarmasker te gebruiken, geef je zowel je hoofdhuid al haren een boost. De natuurlijke ingredienten reinigen de hoofdhuid niet alleen intensief, maar hebben ook een vochtherstellend effect, waardoor de gezondheid van het haar kan verbeteren.