Nat haar: wat mag wel en wat mag niet? 6 tips

Nat haar, je probeert er zo goed mogelijk voor te zorgen. Maar doe je dat eigenlijk wel goed? Moet je je haren droogdeppen of föhnen? Wanneer breng je stylingproducten aan en mag je eigenlijk wel met nat haar slapen? Op deze vragen gaan we in dit artikel over nat haar dieper in.

Tip: Ben je benieuwd wat je wel en niet moet doen tijdens het haren wassen? In ons artikel 14 fouten die je maakt bij het wassen van je haar bespreken we daar uitgebreid wat je beter wel en niet kunt doen onder de douche.

 

1. Droogwrijven

Het eerste wat je wil doen na het haren wassen: je haren droog krijgen. Maar je kunt het wrijven met de handdoek beter weglaten. De wrijving kan het natte, kwetsbare haar alleen maar verder beschadigen. In plaats daarvan kun je beter je haren droogdeppen. Zorg dat je daar een handdoek voor gebruikt met een fijne structuur. Hoe grover de handdoek, hoe slechter dat voor je kwetsbare haren is.

Tip: Om het ergste water uit je haren te krijgen, kun je wel even van boven naar beneden in je haren knijpen. Het meeste water knijp je er zo wel uit. Let er wel op dat je recht naar beneden knijpt, dus niet je haren draaien om het water eruit te knijpen.

 

2. Direct föhnen

Een andere manier om je haren snel droog te krijgen: de föhn. Maar wacht even met föhnen. Als je direct begint met föhnen als je haar nog drupt van het water, is dit alleen maar slecht voor je haren. Je blaast dan letterlijk droge lucht in je openstaande haarschubben, die hierdoor alleen maar brozer en breekbaarder worden. Daarnaast duurt het ook nog eens erg lang, dus wacht gewoon tot je haar alleen nog maar vochtig is voordat je de föhn pakt.

Tip: Vind je het vervelend om met drijfnat haar rond te lopen, dan kun je een handdoek met fijne structuur over je hoofd leggen. Buig naar voren, gooi de handdoek over je hoofd en pak de handdoek-met-haar-in-het-midden vast. Draai het geheel één keer en sla het uiteinde vervolgens naar achteren. Voilà, hammam-handdoek stijl! Je kunt zo rustig je kleding aantrekken terwijl je haren alvast iets opdrogen. Ben je aangekleed, dan haal je de handdoek uit je haren en breng je het in model met een föhn en kam.

 

3. Borstelen en kammen

Over het wel of niet borstelen van nat haar lopen de meningen wijd uiteen. De één zegt dat je het absoluut niet moet doen, terwijl de ander aangeeft dat het wel kan met de juiste borstel. Het hangt ook van je haartype af: met krullend of kroezig haar is het juist wel aan te raden om te borstelen als het nog nat is. Je leest er ook meer over in ons blog over je haar borstelen als het nog nat is: wel of niet doen? Over het algemeen raden we het borstelen van drijfnat haar af, maar het borstelen en kammen van vochtig haar aan mits je de juiste borstel en/of kam hebt.

Tip: ontklitten met je handen is sowieso af te raden, of je nu wel of geen nat haar hebt. Je vingers zijn simpelweg te grof om er secuur een klit uit te halen. Je hebt eerder kans dat je je haren kapot trekt.

 

4. Stylingproducten aanbrengen

Is dit een don’t? In principe mag je helemaal zelf weten of je wel of geen stylingproducten aan wilt brengen op nat haar, maar het heeft simpelweg nog geen zin. Stylingproducten kunnen niet optimaal hun werk doen op nat haar, dus je kunt beter even wachten tot je haar alleen nog maar een beetje vochtig is. Je kunt wel, nadat je haren wat droger zijn, alvast een ontwarringsspray aanbrengen. Als je dan je vochtige haren borstelt, zal dit een stuk gemakkelijker gaan.

 

5. Knotten of vlechten maken

Het liefste knoop je die natte haren direct in een knot of vlecht zodat je niet met natte slierten in je gezicht rondloopt. Toch kan dit je haren extra beschadigen. Probeer, als je graag een knot of vlecht maakt, ervoor te zorgen dat het losse knotten of vlechten zijn. Beter is nog om je haren in één slag in een staart omhoog te draaien, en dit vast te zetten met een grove clip. Bij Zenner hebben ze grote haarclips verkrijgbaar met rubber, waardoor de clip goed blijft zitten. Je haren zijn zo uit de weg en zitten niet te strak vast.

 

6. Slapen met nat haar

Als je ’s avonds je haren wast, zorg dan wel dat je haren droog zijn voordat je je bed in stapt. Slapen met nat haar kan je haar extra beschadigen, omdat je met openstaande haarschubben langs je kussen schuurt. Door je wasbeurt te eindigen met een straal koud water sluit je de haarschubben, waardoor je minder schade toebrengt aan je haren. Als je vervolgens ook je haren droogdept, ben je al een heel eind. Als het haar niet meer druppelt en wat droger aanvoelt, kun je eventueel met een föhn aan de slag. Ben je bang voor gekke kreukels in je haren? In ons artikel over haar stylen terwijl je slaapt laten we je verschillende manieren zien om je haren te stylen tijdens het slapen. Een vlecht maken kan bijvoorbeeld wel, zolang je ervoor zorgt dat die vlecht niet te strak zit.