Namaak make-up en nep cosmetica herkennen: voorkom een miskoop!

Namaak make-up en cosmetica herkennen wordt een steeds belangrijkere vaardigheid voor consumenten. En dat is niet omdat iedereen het zo leuk vindt om ‘spot de fake’ te spelen. Doordat webshops als paddenstoelen uit de digitale grond schieten, neemt het aantal fraudeurs in de cosmeticabranche sterk toe. Lees hier over de gevaren van deze namaak make-up en hoe je deze producten kunt herkennen.

Opmerking: We waarschuwen hier vooral voor namaak make-up producten. Namaak zijn echt producten die door de fabrikant zijn nagemaakt om op de bekende merken te lijken (denk aan MAC, NARS, Kylie Cosmetics, Jeffree Star etc). Nep producten zijn zeer goedkope cosmetica producten uit het buitenland waarvan de afkomst, locatie van productie en ingrediënten niet duidelijk zijn. Ook hier moet je heel voorzichtig mee zijn.

 

Namaak make-up kopen

Niet iedereen heeft natuurlijk budget om die dure lipstick of gezichtscrème aan te schaffen. Als je dan ineens een mooie aanbieding online ziet, ben je geneigd om het direct in je winkelmandje te gooien. Immers, een NARS oogschaduw voor 3 euro is een koopje toch? Goedkoop wordt echter snel duurkoop als het een nepproduct blijkt te zijn.

Even een feitje: In Engeland zijn ze al jaren bezig om de aanbieders van namaak make-up te stoppen. Binnen 18 maanden werden meer dan 5500 websites offline gehaald die nepproducten verkochten. Daarnaast werd voor maar liefs 3.5miljoen pond aan nepproducten in beslag genomen.

 

De gevaren van namaak make-up en nep make-up

Goed, misschien heb je namaak make-up in je kast liggen. Is dat echt zo erg? Het korte antwoord: ja. Namaak make-up en parfum haalt bij lange na de kwaliteit niet van het echte product. (dat het goedkoop is, moet immers komen doordat er bespaard is op ingrediënten). Dit kan een directe invloed hebben op je gezondheid. Een aantal jaren geleden kwam er bijvoorbeeld al naar voren dat er kwik in namaak make-up verwerkt was. De Britse politie plaatste zelfs een waarschuwing op de landelijke website. Diverse nieuwssites als METRO schreven er toen al over:

“Na enkele labtesten waarbij de make-up producten onder het vergrootglas gelegd werden, is gebleken dat er onder andere cyanide, arsenicum, kwik en andere gifsoorten in de producten zaten.”  - Bron: Metro 19 mei 2015

Wat voor effecten hebben deze ingrediënten als ze regelmatig in contact komen met de huid? Op korte termijn kan het voor uitslag, zwellingen en ontstekingen zorgen. Er zijn helaas voldoende afbeeldingen op internet te vinden van consumenten met soortgelijke ervaringen. De lange-termijn effecten zijn echter veel gevaarlijker. Kwik is een zwaar metaal dat bij blootstelling eraan voor een achteruitgang in de zintuigen kan zorgen. Denk hierbij aan verslechtert zicht, spraak en horen. Cyanide kan in kleine concentraties al zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid en soms misselijkheid. Je hoeft deze ingrediënten dus niet eens te consumeren, het gewoon aanbrengen op de huid is al voldoende om deze reacties in werking te zetten. Dat je het niet direct merkt, wil niet zeggen dat het geen gevaar is voor je gezondheid op lange termijn.

 

Namaak apparatuur

Naast de ingrediënten waar mee geknoeid wordt, zijn de veiligheidstesten voor de producten niet of nauwelijks aanwezig. Waar stijl- en krultangen van de echte merken aan uitgebreide veiligheidstesten worden onderworpen, komt dat bij de neppers niet voor. Het gevolg is dat de producten zeer gevaarlijk kunnen zijn. Niet zelden komen er verhalen naar voren van producten die oververhitten en in brand vliegen.

 

Geen namaak, maar wel mee geknoeid

Een recentere trend in fraudeursland is het aanpassen van de bestaande producten. De verpakkingen van de producten worden tot in perfectie nagemaakt. Vervolgens wordt 1 product gewoonweg in twee gesplitst en voor een iets goedkoper bedrag aangeboden dan het origineel. Nietsvermoedende kopers denken dat ze een aanbieding gescoord hebben, terwijl ze in feite maar een ‘half’ product hebben gekocht. Oogschaduw-paletten worden fijngestampt, gemengd en opnieuw gevuld en gezichtsverzorging en serums worden bijgevuld met water. Misschien merk je als consument dat je oogschaduw ineens iets minder pigment geeft, of dat je serum minder effectief lijkt te werken. Misschien heb je wel ineens een allergische reactie op je favoriete product, terwijl je dit eerst nooit had.

Tip: Wil je voorkomen dat je een namaak product koopt of een product waar wellicht mee is geknoeid, doe dan altijd je aankopen bij een officieel verkooppunt. De officiële verkooppunten kun je op de website van de merken zelf vinden. Staat een webshop er niet bij? Stuur voor de zekerheid een mailtje.

 

‘Ik laat me hier echt niet bang door maken’

Het is helaas een standaard reactie op verschillende fora en in de comments onder beauty bloggers die aandacht besteden aan deze serieuze zaak. ‘Ik laat me niet bang maken. Immers, ik heb geen gevoelige huid en het resultaat is mooi. Ik heb geen geld voor de echte producten, dus ik moet wat.’ Er zijn zelfs bezoekers die beweren dat er geen onderzoek naar gedaan is, dus dat het prima is om deze neppers te gebruiken. Dit is absoluut niet waar. Nepproducten en namaak make-up producten worden met regelmaat getest in laboratoria wereldwijd. Zodra er een schadelijk stof wordt gevonden, doet men er alles aan om de productie van het product te stoppen. Maar waar het ene magazijn gesloten wordt, gaat een andere open. Het is dweilen met de kraan open, en daarom is het des te belangrijker dat consumenten zich echt bewust worden van de gevaren van deze ‘koopjes’. Je hebt het zelf in de hand of je die gevaarlijke cosmetica koopt.

 

‘De echte producten zijn gewoon te duur’

Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Het is daarom begrijpelijk dat je kijkt naar de prijs van een product. In plaats van het te bestempelen als ‘te duur’ en er verontwaardigd over te zijn, is het echter handiger om te kijken waarom het product die prijs heeft gekregen. Voordat een prijs voor een cosmeticaproduct kan worden bepaald, moeten er veel zaken in de prijs worden meegenomen:

  •        het ontwikkelproces
  •        de veiligheidstesten
  •        de kosten voor de ingrediënten
  •        de kosten voor het maken van het product
  •        de kosten voor het maken van de verpakking
  •        de kosten voor de certificaten (in sommige landen heb je andere certificaten en aanvullende testen nodig voordat je mag verkopen)
  •       de kosten voor de marketing en reclame (anders had je nooit geweten dat het product bestond, ofwel? Hier valt niet alleen de website onder, maar ook social media, events en meetings met influencers en bloggers om de producten te promoten)
  •        de kosten voor de winkels (winkels van het eigen merk, maar ook de schapruimte in andere winkels moet betaald worden)

Als je bovenstaand lijstje leest, is het misschien logischer om te begrijpen waarom sommige cosmetica aan de prijzige kant is. Immers, hoe beter en exclusiever de ingrediënten zijn, hoe hoger de kosten. Hoe groter het merk is, hoe meer er aan marketing wordt gedaan. Een fake product gebruikt gewoon de goedkoopste en vaak ook gevaarlijke ingrediënten, waardoor de prijs per stuk inderdaad naar beneden kan. Maar of je schadelijke stoffen op je gezicht en lippen moet smeren? Denk alsjeblieft aan je eigen gezondheid en doe het niet. Koop liever een product van een goedkoper merk in een drogisterij, daarvan weet je in ieder geval dat de juiste testen zijn gedaan en het product veilig is bevonden voor gebruik in de EU.

 

Zijn je gegevens wel veilig?

Met de komst van het internet is het steeds eenvoudiger om producten van over de hele wereld te kopen. Hiermee ligt ook een perfecte kans voor fraudeurs om je gegevens te stelen. Als je op een website een nepproduct aanschaft, loop je ook het risico dat je gegevens gebruikt worden voor andere scams.

“ We hebben meldingen gekregen van online shoppers die ontdekten dat de criminelen achter de webshop waar ze parfum gekocht hadden, misbruik hadden gemaakt van hun gegevens. De naam, adres en betaalgegevens waren gebruikt om andere aankopen te doen en honderden websites te registreren die nepproducten verkochten.”  - Cityoflondonpolice

 

Consumentenmisleiding

Het vervelende is dat veel consumenten niet eens door hebben dat ze namaak cosmetica kopen. Via zoekmachines en shopping apps kom je al snel bij onbetrouwbare leveranciers uit. Via online websites waar je alles kan kopen (van tuinslang tot knuffelbeer) is het al helemaal lastig te achterhalen of het product echt is of niet.  De verpakkingen worden soms zo goed nagemaakt dat het zelfs voor echte fans lastig wordt om de verschillen tussen de producten goed te kunnen zien.

De algemene regel: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.

Onderstaande video van sophdoesnails laat goed zien hoeveel namaak make-up op het echte product kan lijken. Er zijn minuscule verschillen in de verpakking en de kleur is iets anders, maar voor iemand die nog nooit een Jeffree Star Liquid Lipstick heeft gekocht, zal het lastig te zien zijn.

 

Hoe kun je voorkomen dat je nepproducten koopt?

De makkelijkste manier om te voorkomen dat je namaak make-up koopt, is om in de stad bij een drogisterij of parfumerie inkopen te doen of bij een professionele salon langs te gaan. De eigenaren van deze winkels kopen in veel gevallen direct in bij de distributeur van het desbetreffende merk en leveren de officiële producten. Een makkelijke manier om dit te checken is door bij het merk zelf of de website van de officiële distributeur van het land op de website te kijken. Hier staat de officiële verkooppunten vaak weergegeven. Andere tips om veilig online te shoppen:

  1.      Vertrouw op je gevoel. Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Als een merkproduct voor 50% goedkoper aangeboden wordt, kun je er al bijna vanuit gaan dat je naar een namaak exemplaar zit te kijken (of naar een product dat bijna over de datum is).
  2.      Controleer de spelling en grammatica en kijk verder dan de producttekst. De producttekst is soms letterlijk gekopieerd. Als er op de website zelf echter spel- en grammatica fouten staan, kun je er ook wel vanuit gaan dat je met een fraudeur te maken hebt.
  3.      Kijk waar de verkoper vandaan komt. Op een groothandelsplatform kan iedereen ter wereld producten aanbieden. Echter, een .nl URL zegt ook lang niet altijd alles. Kijk of het adres ook Nederlands is. Bestel je iets uit de UK, dan moet de verkoper ook uit de UK komen. Als er alleen een email staat, wees waakzaam.
  4.      Controleer het kvk nummer of bedrijfsnummer. Op kvk.nl kun je bijvoorbeeld alle kvk’s controleren van Nederland. Komt die niet overeen, dan is dat verdacht. Voor bedrijven uit het buitenland heb je ook corresponderende websites waar je bedrijfsnummers kunt checken.
  5.      Gebruik alleen websites die je al kent of websites of verkopers die je aangeraden zijn. Controleer altijd reviews.
  6.      Op het moment van betalen moet je altijd op een website zitten met een URL met https. Dit is een teken dat de website beveiligd is tijdens het voltooien van de betaling.
  7.      Maak ook geen gebruik van betaalsystemen die je niet kent en betaal bij voorkeur ook niet met creditcard.
  8.      Zorg dat je antivirus software en firewalls goed ingesteld staan en houd ook je internet browser up-to-date.
  9.      Klik nooit door op links in emails, zelfs al lijkt het van een zender af te komen die je kent. Fraudeurs kopiëren emails tot op de letter en plaatsen neplinks die je vragen om betaalgegevens. Voer deze nooit in. Soms worden volledige websites gekopieerd die aan deze fake emails worden gekoppeld. Allemaal om jou geld afhandig te maken.
  10.      Vraag naar een retourbeleid en garantie. Als dit niet beschikbaar is, zijn ze niet alleen strafbaar bezig (een retourbeleid en voorwaarden moeten zichtbaar aanwezig zijn op de website), het is ook nog eens verdacht.
  11.      Wees ook voorzichtig met pop-ups die vragen om je pincode in te voeren.

Wil je graag online shoppen? Kijk dan eerst of de bekende winkels of de schoonheidssalon bij jou in de buurt een webshop heeft. Mocht dit niet het geval zijn, wees dan heel kritisch over het soort webshop waar je inkopen doet. Heeft de website een keurmerk, staat het ergens geregistreerd als officieel verkooppunt bij het merk zelf? Wat zijn de reviews van die winkel? Wat is het retourbeleid? Mocht je een product kopen en je merkt dat het niet de echte is, kun je dat dan nog terugsturen? In combinatie met bovenstaande tips ben je dan redelijk gewapend tegen namaak cosmetica en nep make-up. Het blijft echter goed opletten. Waar moet je bijvoorbeeld niet op vertrouwen? Onderstaande onderdelen van het producten worden bij namaakproducten vrijwel perfect gekopieerd:

  1.        De volledige afbeelding (wordt gewoon van de officiële website gehaald)
  2.        De volledige beschrijving van het product (wordt gewoon van de officiële website gehaald)
  3.        De verpakking
  4.        De ingrediëntenlijst (wordt rechtstreeks overgenomen, ook al zitten die ingrediënten er niet in)
  5.        Het logo (Soms zit er maar een klein verschil in, zoals een punt die wat uitgesmeerd is)
  6.        Cadeauverpakkingen van ‘special editions’ (Soms bestaan deze speciale edities niet eens en zijn ze volledig verzonnen)
  7.        Samengestelde sets (Soms verkoopt het originele merk een set van 4, en verschijnen er op de zwarte markt ineens sets van 10. Namaak dus!)

 

Voorkom dat je namaak make-up koopt

Met bovenstaande tips hebben we je hopelijk geholpen om namaak make-up beter te herkennen. Zoek daarnaast ook zeker naar het merk make-up waar je in geïnteresseerd bent op Youtube + fake. Dus typ bijvoorbeeld in fake NARS makeup of fake MAC makeup. Vaak is er dan wel een beauty vlogger die producten met elkaar vergelijkt. Soms zijn het kleine verschillen in het label of de kleur, maar ook dit kan je weer helpen bij het maken van een keuze. Heb je zelf nog tips om namaak make-up te herkennen? We horen het graag! Stuur een mailtje naar ons info-adres, we horen graag van je.

 

Gebruikte bronnen: Twinkle magazine, METRO, Cityoflondonpolice