Dit moet je doen als je stroperige nagellak hebt

Stroperige nagellak is ontzettend vervelend, zeker als je net besloten hebt dat je echt DIE kleur op je nagels wilt. Je kunt nagellak verdunnen, maar waarmee? Zijn er handige hulpmiddelen in huis of doe je er toch maar beter aan om een nagellak verdunner aan te schaffen?

 

Voorkom stroperige nagellak

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus wat kun je doen om stroperige nagellak te voorkomen? Een handige tip: maak na het lakken van je nagels altijd de hals van het flesje schoon. Zo voorkom je dat half-opgedroogde restjes in je nagellak komen en het voorkomt ook dat het flesje niet goed sluit.  Zet daarnaast nooit de nagellak in direct zonlicht. Bewaar de kleuren bij voorkeur zelfs in een donkere ruimte, maar sla de koelkast over. De koelkast is weliswaar koud, maar kan de kleur en textuur van de nagellak veranderen. Het beste is om de flesjes in een la of doos op kamertemperatuur te bewaren.

Tip: Bewaar flesjes nagellak altijd rechtop, zo kunnen de verschillende bestanddelen van de nagellak minder snel scheiden.

 

Nagellak verdunnen met nagellakremover of aceton

Nagellak verdunnen met nagellakremover is een veelgehoorde optie op internet, maar is het ook de beste methode om nagellak te verdunnen? Nee. De nagellak wordt door de nagellakremover wel dunner, maar ook wateriger. Nagellak kan gaan klonteren en verkleuren. De structuur van de nagellak is dan aangetast, waardoor je strepen krijgt als je de nagellak weer gebruikt. Ook kan de nagellak er mat uit gaan zien. We raden deze methode daarom af als je nagellak wilt verdunnen.

 

Nagellak verdunnen met water

Nagellak verdunnen met water is ook geen beste combinatie. Het water maakt de nagellak minder compact, waardoor het niet goed dekt en lelijke strepen kan veroorzaken. De kwaliteit van je nagellak gaat er duidelijk op achteruit en je bent langer bezig om een minder mooi resultaat te krijgen.

 

Nagellak verdunnen met terpentine

En nagellak verdunnen met terpentine? Er zijn mensen die terpentine vergelijken met nagellakremover omdat het volgens hen deels hetzelfde doet; verf verdunnen. Een nagellak is echter niet hetzelfde als een muurverf, en terpentine kan de structuur van de nagellak beschadigen en juist sneller uitdrogen.

 

Nagellak verdunnen met alcohol

Nagellak verdunnen met alcohol is ook af te raden vanwege de bestanddelen van de alcohol. Het zal de nagellak weliswaar verdunnen, maar ook hier wordt de structuur en kleur van de nagellak aangetast. Je nagellak zal er minder mooi uitzien dan voor het gebruik van alcohol en het droogt ook veel sneller uit in het flesje.

 

Nagellakverdunners kopen

De huis-tuin en keukenmiddeltjes blijken dus vooral tijdelijk oplossingen die de nagellak er niet echt beter op maken. Gelukkig zijn er genoeg nagellakmerken die een speciale nagellakverdunner op de markt hebben gebracht. De grote nagellakmerken als OPI, Maval, Essie en Orly hebben allemaal een eigen nagellakverdunner in het assortiment. Van deze nagellakverdunners moet je een paar druppels toevoegen aan je nagellak en het afgesloten flesje daarna even op je handpalm heen en weer rollen.

Tip: schud de nagellak niet nadat je de nagellak verdunner hebt toegevoegd, dit kan bubbels in je nagellak opleveren en de verdunner minder goed laten mengen.

 

Nagellakverdunner kopen

Een nagellakverdunner blaast stroperige nagellak weer nieuw leven in door ingrediënten toe te voegen aan de lak die in de loop der tijd deels zijn verdampt. De glans van de nagellak blijft zo intact en wordt niet mat of vaal zoals bij de huis-tuin en keukenmiddeltjes. De nagellakverdunners zijn verkrijgbaar bij alle drogisterijketens in Nederland, met prijzen variërend tussen de 6 en 12 euro.