10 mythes over haarverlies bij vrouwen

Haarverlies bij vrouwen is een onderwerp dat niet zo uitgebreid besproken is. Dit komt omdat haarverlies veel vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Hierdoor is er ook veel minder over bekend, waardoor er nogal wat mythes over haarverlies bij vrouwen zijn. We zochten de 10 grootste mythen voor je op.

 

1.     Vrouwen hebben geen last van haaruitval

Niet waar. Omdat haarverlies bij vrouwen niet algemeen bekend is, wordt er nogal eens gereageerd met ‘oh dat zal wel meevallen, je hebt nog haren zat’ en ‘haaruitval is toch niet iets voor vrouwen?’ Het komt dus echter wel voor. Bijna de helft van de vrouwen krijgt er na de menopauze min of meer mee te maken. Soms wordt het haar alleen dunner, soms valt het echt uit.

 

2.     Haaruitval komt door de hormonen

Niet per se waar. Het uitvallen van haren heeft wel te maken met de wisselingen in de hormoonspiegel, maar het zijn de haarzakjes die gevoelig zijn voor die wisselingen of niet. Anders zou iedereen die zwanger wordt ineens alle haren kwijtraken na de zwangerschap. De ene vrouw verliest meer haren dan de ander na een verandering in de hormoonspiegel. Heb je naast haaruitval ook last van acne of ernstige overbeharing, dan is het aan te raden een arts te raadplegen.

 

3.     Haaruitval is niets aan te doen

Niet waar. Het is niet zo dat haaruitval onbehandelbaar is. Er zijn verschillende haarverzorgingsproducten op de markt die helpen om de haren te verstevigen en de gezondheid van de haren helpen te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat het haar er weer voller en dikker uit gaat zien. Daarnaast bestaan er nog opties als haartransplantaties. Het is dus zeker niet zo dat er helemaal niets meer aan te doen is!

 

4.     Haaruitval begint bij de slapen en de kruin

Dit klopt. Voor mannen dan. Bij mannen zijn dat typische plekken om haaruitval te krijgen. Bij vrouwen is het juist meer gespreid, waardoor het vaak niet direct opvalt als hun haren uitvallen. In veel gevallen merken ze het indirect, zoals een bredere haarscheiding, meer haren in de borstel of stiekjes die ineens losser zitten.

 

5.     Haaruitval komt door verkeerde shampoo/conditioner

Nee, haren vallen niet ineens uit omdat je van shampoo bent gewisseld. Het gebruik van haarverzorgingsproducten heeft niets te maken met de traditionele haaruitval. Het kan er hoogstens voor zorgen dat haren vetter of juist droger worden doordat er parfum in de producten zit. Denk je dat je haar breekbaar wordt door de shampoo en/of conditioner, ga dan op zoek naar haarverzorging dat de haren extra diep verzorgt. 

6.     Haaruitval komt door mijn kapsel

Niet waar. Sommige slechte gewoonten zoals een superstrakke paardenstaart kan haar erg broos en breekbaar maken, maar dit heeft niets te maken met traditionele haaruitval. Als je haren verliest doordat je je paardenstraat te strak doet, probeer dan een ander kapsel en verzorg je haren met een shampoo en conditioner die de gezondheid van de haren helpt te verbeteren.

 

7.     Haaruitval komt door de zon

Ook de zon heeft niets te maken met haaruitval. Het kan wel zo zijn dat gedurende de zomer de grote hoeveelheid UV-straling in combinatie met chloor water en zout water van zwembad en zee er voor kunnen zorgen dat het haar breekbaarder en brozer wordt. Haarverzorgingsproducten met extra verzorgende ingrediënten kunnen helpen om het haar weer flexibel en glanzend te maken.

 

8.     Haren teveel wassen zorgt voor haaruitval

Leuk bedacht, maar nee, dit is ook niet waar. Deze uitspraak komt waarschijnlijk omdat uitgevallen haren het meeste opvallen na het wassen. Je masseert dan je hoofdhuid en haalt direct alle haren weg die al los zitten of half in je kapsel hangen. Hierdoor lijkt het alsof je haren teveel wassen zorgt voor haaruitval, maar dit is dus niet waar.

 

9.     Haaruitval door petten of hoeden

Een hele strakke pet of hoed op? Dan nog maakt het niet uit. Er is totaal geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het dragen van een ontzettend strakke hoed of pet zorgt voor haaruitval.

 

10. Haaruitval krijg je alleen op latere leeftijd

Jammer genoeg is dit ook een mythe. Haaruitval kan al rond de pubertijd optreden. Als de haarzakjes gevoelig zijn voor hormonale schommelingen, dan kun je dus al last krijgen van haaruitval rond de pubertijd. Dit komt echter (met name bij vrouwen vrij weinig voor.