Make-up kwasten schoonmaken

Het is echt een must-have in je beautycase: een paar goede make-up kwasten. Met kwaliteitskwasten kun je make-up beter verspreiden en het is beter voor je huid. Als je je kwasten echter dagelijks gebruikt, kunnen ze viezigheid en bacteriën vasthouden. Het schoonmaken van je make-up kwasten kun je met een van onderstaande methoden doen.

 

Hoe vaak je make-up kwasten schoonmaken?

Het schoonmaken van je make-up kwasten hoeft niet om een bepaald aantal dagen. Het hangt er vanaf welke make-up je gebruikt en hoe vaak je de kwasten gebruikt. De kwasten voor oogschaduw, concealer en foundation worden vaker gebruikt dan blendkwasten bijvoorbeeld, dus die zal je vaker schoon moeten maken.

 

Hoe maak je make-up kwasten schoon?

Een bekende methode om make-up kwasten goed schoon te maken is door een beetje babyshampoo in een kom met lauwwarm water te knijpen. Maak de make-up kwast nat en draai een paar rondjes (niet platdrukken op de bodem). Spoel daarna de shampoo goed uit de kwast onder de kraan. Leg de borstels plat op een schone theedoek en laat ze een nacht drogen. Met gewone shampoo kan dit eventueel ook, maar zorg wel dat het een milde shampoo is (zonder sulfaten bijvoorbeeld).

 

Make-up kwasten schoonmaken met babyshampoo

Een extra methode met babyshampoo is om de shampoo eerst op je hand aan te brengen en je kwast er vervolgens met de haren mee  doorheen te strijken. Even spoelen met lauwwarm water en weer op een theedoek laten drogen. Deze babyshampoo-variant werkt beter, maar hiervoor gebruik je dus wel meer shampoo.

 

Olijfolie en babyshampoo

Nog een methode met babyshampoo, maar dit keer gemengd met olijfolie. Je kunt dit in je hand doen of op een bordje, het laatste werkt waarschijnlijk prettiger. Draai je kwasten hier voorzichtig in rond en spoel daarna direct goed uit met lauwwarm water.

 

Brush cleanser

Naast de huis-tuin-en-keuken middeltjes kun je ook kiezen voor een brush cleanser. Verschillende winkels (denk aan MAC en Solid Clean, maar ook bij Douglas, HEMA en DA verkrijgbaar) hebben brush cleanser in het assortiment zitten. Gewoon een beetje op een tissue aanbrengen en je kwasten erlangs halen. Je kunt eventueel ook de cleanser direct op de kwast aanbrengen voor je het met een tissue eraf haalt.

 

Wat af te raden is

Olie en azijn mixen

Naast een aantal fijne methoden om make-up kwasten schoon te maken, zijn er ook methoden die je beter kunt laten. Denk aan schoonmaken met olie en azijn. Deze methode brengt behoorlijk veel risico’s met zich mee omdat je de perfecte verhouding van olie en azijn moet hebben. Heb je dit niet dan verpest je je mooie kwasten.

 

Handvaten meewassen

Maak ook alleen je kwasten nat en niet de handvaten. De lijm kan hierdoor loslaten waardoor je kwast kapot gaat. Daarnaast kunnen de nummers op de kwasten ook makkelijker verdwijnen. Een handige tip van een beautyblogger is om de kwasten met doorzichtige lak te lakken. Dan blijven de nummers altijd zichtbaar, hoe vaak je ze ook gebruikt.

 

Make-up kwasten schoonmaken door ze rechtop te laten drogen

Laat kwasten ook zeker niet rechtop drogen, hierdoor kan er alsnog water in het hout komen. Leg ze op een theedoek neer.

 

Verkeerde bewaarplek voor de kwasten

Let op waar je je kwasten bewaard: zorg dat ze niet in de badkamer blijven staan. Een kwast met foundation in een vochtige badkamer vraagt gewoon om bacteriën. En daar kun je weer acne van krijgen...