Make-up in je handbagage: wat mag wel en niet mee?

Ga je binnenkort op vakantie? Dan heb je misschien al enthousiast je koffers aan het inpakken. Alleen een probleem: welke producten mogen in je handbagage, en welke producten kun je maar beter in je koffer inpakken? Dan hebben we nog niet eens over de citytrips waarbij veel mensen alleen maar handbagage hebben… Lees in dit artikel over welke make-up in je handbagage mag.

Tip: Controleer altijd voordat je gaat vliegen bij de vliegtuigmaatschappij wat voor vloeistoffen je wel en niet mee mag nemen. De regels kunnen per maatschappij soms verschillen. Check daarnaast ook de regels van de vliegvelden waar je van vertrekt (zowel in Nederland als het buitenland). Soms hebben ze in het buitenland nog wel eens specifieke regels voor poeders en vloeistoffen in de handbagage. Het zou zonde zijn als je ineens je body mist of dagcrème niet mee naar huis mag nemen! Hieronder een lijstje van de handbagageregels bij een aantal bekende vliegmaatschappijen:

 

Make-up in je handbagage: de algemene regels

Make-up in je handbagage wordt bijna altijd gezien als een vloeistof, of het nu een bodymist is, handcrème, foundation, lipgloss, mascara, nagellak of deodorant. Deze vloeistoffen mogen bij de meeste vliegtuigmaatschappijen maximaal 100ml per stuk zijn. In totaal mag je maximaal 1 liter aan vloeistoffen in het vliegtuig meenemen.

Tip: Heb jij speciale huidverzorging van je dermatoloog of arts? Dan kun je dit bij je houden tijdens je vliegreis. Zorg er alleen wel voor dat je een doktersverklaring meeneemt, anders wordt dit product gewoon behandeld als ieder andere vloeistof.

 1.      Zorg dat alle individuele make-up in je handbagage maximaal 100ml is.
 2.     Houd er rekening mee dat verpakkingen van 200ml die bijna leeg zijn zonder pardon weggegooid kunnen worden. Alle vloeistoffen moeten in verpakkingen van maximaal 100ml vervoerd worden.
 3.      Koop reisproducten bij de drogist of giet je favoriete producten over in reisflacons van 100ml.
 4.      Zorg dat je maximaal 10 stuks aan make-up producten meeneemt.
 5.      Vergeet niet dat persoonlijke verzorging als tandpasta, shampoo, conditioner, lenzenvloeistof, parfum, douchegel, haargel, vaseline, scheerschuim en deodorant ook meetelt.
 6.      Let ook op de consistentie van je make-up producten: je hebt zowel vloeibare foundation als foundation in poedervorm, en zowel losse oogschaduw als creamy oogschaduw. Creamy is ook vloeibaar!
 7.      Haarspray, deodorant en andere spuitflessen kunnen soms geweigerd worden. Kies voor een roller of andere consistentie of koop een mini op je vakantiebestemming.
 8.      Overweeg om deodorant, shampoo, conditioner etc. op je vakantiebestemming te kopen als je niet zonder je make-up producten kunt.
 9.      Doe alle make up in je handbagage in een doorzichtige ziplock. Dit kun je kopen bij winkels als Action, IKEA en Kruidvat. Soms zijn ze op het vliegveld verkrijgbaar, maar het is aan te raden dit alvast voorbereid te hebben.
 10.      Biedt de producten als je eenmaal bij de douane bent apart aan, dus haal het zakje echt uit je handtas. Doe je dit niet dan moet je achteraf weer langer wachten en houd je de rij op.

 

Poeders in je handbagage

In principe geven de meeste vliegvelden en vliegmaatschappijen het groene licht als het gaat om poeder foundation, blush en oogschaduw, omdat dit poeders zijn en dus niet vloeibaar. Echter, houd er rekening mee dat de regels op je vakantiebestemming anders kunnen zijn. Poeders kunnen dan wantrouwiger bekeken worden in verband met drugs en het is niet gek als je op weg naar huis je lichte oogschaduw dan ineens achter moet laten. Om dit te voorkomen kun je het beste producten kopen op de plaats van bestemming of goedkope producten meenemen, zodat het niet zo’n pijn doet als je ze ineens weg moet gooien. Het helpt vaak ook als je de make-up producten allemaal in een doorzichtige hersluitbare zak bewaart, zodat je die direct kunt tonen als ernaar gevraagd wordt.

 

Lipproducten in je handbagage

Over lipproducten bestaan verschillende menigen. De een geeft aan dat een lipgloss gerekend wordt tot vloeistoffen, maar de lipstick en lippenbalsem weer niet. Ervaring van leden van de redactie leert ook dat lippenbalsems gewoon los in de handbagage mee zijn gegaan (2014-2018 op vluchten binnen de EU). Op fora is echter weer te lezen dat zelfs lippenbalsems tot vloeistoffen gerekend worden en in een doorzichtig ziplockzakje bij je andere make-up producten moet. Op de website van Transavia rekenen ze zelfs lipstick tot vloeibaar product. Het hangt wellicht af van de bestemming: Amerika zal strenger zijn dan vluchten binnen de EU. Wil je op zeker spelen, doe dan alle lipproducten in een ziplock (behalve lippotlood).

 

Beauty producten die je beter thuis kunt laten

Ga je op vakantie zonder koffer, dan kun je onderstaande beauty producten beter thuis laten om heibel op het vliegveld te voorkomen:

 •        Nagelvijl
 •        Pincet
 •        Puntkam
 •        Naald
 •        Nagelschaar (groter dan 6cm vanaf de scharnier)
 •        Knipscheermes (voor de mannen)

Een ander idee is om de producten te vervangen voor vliegvriendelijke varianten, zoals een vijl met afgeronde koppen en gemaakt van zachtere materialen (denk aan de vijlblokken en losse kartonnen vijlen die je bij de drogist kunt kopen). Een pincet heb je ook in een plastic variant, evenals een klein nagelschaartje. Een wegwerpscheermesje in een houder mag dan weer wel mee in de handbagage.

 

Make-up bijkopen op het vliegveld

De producten die je na de controle door de douane koopt op het vliegveld, tellen niet mee in de 100ml en maximaal 1 liter hoeveelheden. Zolang je de producten in een speciale gesealde verpakking laat verpakken kun je veel extra vloeistof meenemen. Bewaar voor de zekerheid ook de bon van je aankoop, dan kun je die tonen als je eventueel nog een overstap hebt en je opnieuw door de douane moet.

 

Extra make-up producten meenemen

Ga je samen met je vriend of man op reis, of reis je met een paar vriendinnen die niet zo van de make-up zijn? Vraag dan zeker of je wat producten bij hen in de ziplock mag bewaren tot je op je vakantiebestemming bent. Zo kun je net weer iets meer meenemen.

 

Make up in je handbagage

Tot zover onze tips voor make-up in je handbagage. Heb jij nog een fijne tip om je make-up zorgeloos mee te kunnen nemen naar je favoriete vakantiebestemming? Laat het ons weten in de comments op Facebook of via een mail.