Last van vet haar? Zo kom je er vanaf

Last van vet haar? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf, maar hoe kun je dat het beste aanpakken? En hoe krijg je eigenlijk ineens vet haar? Lees hier onze tips en tricks als je last van vet haar hebt.

 

Last van vet haar – de oorzaken

Als je vet haar wilt voorkomen, is het eerst handig om te kijken hoe je aan dat vette haar bent gekomen. Vet haar krijg je doordat je hoofdhuid meer talg produceert dan je haar nodig heeft, maar waardoor kan dat komen?

  •        Stress
  •        Pubertijd
  •        Zwangerschap
  •        Overgang
  •        Menstruatie
  •        Teveel vet eten
  •        Hogere temperatuur
  •        Geërfd

Zoals je kunt zien aan bovenstaande lijst, zijn er een aantal punten waar je iets aan kunt doen, maar ook een aantal punten waar je vrij weinig aan kunt doen. Soms komt vet haar door een verstoorde hormoonbalans, bijvoorbeeld als je zwanger bent, in de pubertijd zit of in de overgang bent. Je kunt vet haar dan niet ineens laten verdwijnen, maar gelukkig zijn er wel haarverzorgingsproducten die je kunnen helpen bij het verminderen van vet haar. Daarnaast kun je zelf nog een aantal maatregelen nemen om vet haar zoveel mogelijk te voorkomen.

 

1.     Vet haar voorkomen door minder wassen

De eerste stap is heel eenvoudig, je moet je haar minder wassen. Door je haar iedere dag te wassen, verwijder je de natuurlijke vetten zoals talg van je hoofdhuid, die daardoor juist een signaal krijgt om meer talg aan te maken. Dan ga jij weer wassen, en je hoofdhuid weer meer talg aanmaken… Zo blijf je bezig. Beperk het haren wassen tot ongeveer twee of maximaal drie keer per week. Natuurlijk is dit lastig voor mensen die hun haren iedere dag wassen, maar je zal snel genoeg merken dat je haar minder vet wordt.

 

2.     Last van vet haar door te heet wassen

Nog een belangrijke stap die je kunt nemen om vettig haar binnen de perken te houden is om je douche iets minder warm te zetten. Een hogere temperatuur zorgt voor meer talg, dus als je de kraan kouder draait zal je hoofdhuid minder vetten produceren.

 

3.     Hoofdhuid minder masseren en minder borstelen

Als je een shampoo in je haar aanbrengt, probeer het masseren dan zoveel mogelijk te beperken. Het masseren van je hoofdhuid zorgt voor een verbeterde doorbloeding, waardoor je hoofdhuid sneller talg kan produceren. Voor droog en breekbaar haar is dit misschien heerlijk, maar voor haar dat al extra vet natuurlijk niet. Meng eventueel de shampoo van tevoren met een beetje water zodat het makkelijker op je haren aan te brengen is. Voor het borstelen gaat eigenlijk dezelfde regel op; probeer dit niet te vaak te doen. Door de pennen en haartjes wordt je hoofdhuid extra gemasseerd, wat voor extra talg zorgt.

 

4.     Gebruik een passende shampoo en conditioner

Je doucheritueel is niet compleet zonder een fijne shampoo en conditioner. Heb je vet haar, dan is het belangrijk te zoeken naar een shampoo die een iets sterkere reiniging heeft dan een ‘normale’ shampoo. Vaak staat er op de verpakking dat het voor vet haar bedoeld is. Conditioners voor vet haar hebben in veel gevallen een mildere werking dan de ‘normale’ varianten, waardoor je haar minder vet wordt.

 

5.     Gebruik shampoo en conditioner op de juiste manier

We horen helaas nog steeds dat mensen haarverzorgingsproducten onvoldoende uitspoelen. Niet alleen kun je jeuk krijgen door het residu en daardoor gaan krabben (wat een soort massage is en voor talg zorgt), je haar ziet er over het algemeen veel sneller weer vet uit. Vergeet daarnaast niet dat de meeste shampoos het beste alleen op de hoofdhuid gebruikt kunnen worden en alle conditioners in de haarpunten thuishoren. Shampoo in de haarpunten masseren zorgt vaak voor extra droog een breekbaar haar, en conditioner op de hoofdhuid zorgt vaak voor vet haar. 

 

6.     Haar minder vet tijdens het slapen

Als je naar bed gaat kan je haar op veschillende manieren extra vet worden. Een van de manieren is je kussensloop. Je ligt er iedere avond op met je haar, waardoor vet achterblijft. Door je kussensloop vaker te verschonen help je vet haar tegengaan. En bind jij je haar in een knot of staart als je gaat slapen? Nee? Dan kun je dit maar beter doen. Door de wrijving van los haar komt er meer talg vrij, dus als je het in een staart of knot doet verminder je deze wrijving. Lees ook ons artikel over je haar stylen tijdens het slapen.

 

7.     Last van vet haar door teveel stylingproducten

Hoe fijn die haargel ook is, of hoe graag je je haar ook in model brengt met een bepaalde wax of haarspray, als je vet haar hebt kun je dit beter beperken. Door het gebruik van stylingproducten wordt je haar sneller vies, waardoor je het dus weer sneller moet wassen. Waardoor je haar dus sneller talg produceert… en daar hebben we die vicieuze cirkel weer.

 

8.     Last van vet haar door verkeerde voeding

Dit valt typisch in de ‘raar maar waar’- categorie, maar voeding kan een oorzaak zijn van vet haar. Door te veel te vet te eten kun je extra vet haar krijgen. Je hoeft niet direct al het vet uit te bannen, maar beperk je zoveel mogelijk tot de gezonde vetten die bijvoorbeeld in vis veel voorkomen. En bak je die vis al in olijfolie in plaats van boter? Drink daarnaast ook voldoende (ook omdat het over het algemeen heel gezond voor je is) en balanceer je voedingspatroon met voldoende groente en fruit.

Heb jij zelf nog een fijne tip die goed werkt tegen vet haar? We horen het graag! Stuur een mailtje naar info@esthetichealth.nl en wie weet zie je jouw tip hier binnenkort terug.