Last van een droge huid? Dit kan er écht aan de hand zijn

Heb je last van een droge huid? Het voelt droog aan, zit ‘een beetje strak’ en ziet er niet meer zo stralend uit… Hoppa, dan smeren we direct een vochtinbrengende crème. Moet goedkomen toch? Waarschijnlijk verdwijnt de droge huid inderdaad, maar binnen een paar dagen heb je er toch weer last van. Hoe kan dat? Heb je al eens echt naar je huid gekeken?

 

Last van een droge huid? Dit kan er echt aan de hand zijn

Als je last hebt van een droge huid hebt lijkt het een snelle oplossing om even een vocht inbrengende crème (of moisturizer) aan te brengen, maar dit hoeft niet altijd de oplossing te zijn. Er zijn namelijk twee soorten droge huid; de droge huid en de uitgedroogde huid. Gek genoeg komt het laatste veel vaker voor. En nog opvallender is dat er een duidelijk verschil is tussen deze twee vormen van droge huid.

 

Uitgedroogde huid heeft vochttekort

Bij een uitgedroogde huid heb je te maken met een vochttekort. Dit kan komen doordat je onvoldoende drinkt, maar ook als je de hele dag op kantoor bij de airco of verwarming in de buurt zit. Daarnaast kan de zon of de temperatuur buiten ook een grote invloed hebben op het vochtgehalte in je huid.

Je kunt een uitgedroogde huid herkennen aan het gevoel alsof je huid ‘te strak’ zit en een ruwe huid of huid met veel losse huidschilfers.

 

Welke huidverzorgingsproducten voor de uitgedroogde huid?

Welke huidverzorgingsproducten zijn nu het beste om te gebruiken voor een huid die uitgedroogd is? Een logisch antwoord daarop is een product dat zich voornamelijk richt op het vasthouden van vocht. Ingrediënten die het vocht helpen vasthouden zoals Collageen en Hyaluronzuur zijn goed om in de gaten te houden als je een product aanschaft.

 

Droge huid heeft een olietekort

Ah, daar zit het verschil in! Waar een uitgedroogde huid behoefte heeft aan water, heeft een droge huid meer behoefte aan olie. Met name oudere mensen krijgen hier sneller last van, omdat hun lipide barrière vermindert (een belangrijk bestanddeel van de huid die de huid tegen verdrogen beschermt). Echter kunnen ook mensen die van zichzelf last van een droge huid hebben of een gevoelige huid hier last van krijgen. Het is daarom handig om langs een dermatoloog te gaan of zowel een moisturizer als een olieproduct te gebruiken om te zien wat het beste effect heeft.

Een droge huid kun je herkennen aan een jeukerig gevoel, roodheid en een valere en wat grijzigere huid.

 

Welke huidverzorgingsproducten voor de droge huid?

Als je een droge huid hebt dan kun je uitkijken naar huidverzorgingsproducten die rijk zijn aan oliën en lipiden. In de beauty wereld worden de natuurlijke oliën steeds populairder, waaronder de bekende argan olie en moroccan oil. Natuurlijk kunnen wij Marula olie ook niet overslaan, een olie afkomstig uit de noten van de Marulaboom en ene product dat maar liefst 60% meer antioxidanten bevat dan argan olie.

 

Kijk ook kritisch naar je eetpatroon

Naast een goed huidverzorgingsproduct is het ook aan te raden even kritisch te kijken naar je voedingspatroon. De huid heeft er bijvoorbeeld baat bij als je gezonde vetten eet die veel in avocado, olijfolie en zalm voorkomen. Daarnaast is voldoende vocht binnenkrijgen essentieel. Zet een thermoskan thee of fles water op je bureau of, als je veel moet lopen op je werk, neem een klein flesje mee in je tas of gebruik een bidon die je aan je riem kunt binden. Het klinkt misschien gek, maar zo wordt je er wel iedere keer aan herinnert dat je nog even moet drinken.

Tip: hoofdpijn kan bijvoorbeeld ook komen door een tekort aan water. Probeer maar eens voldoende te drinken iedere dag en kijk of je minder hoofdpijn krijgt.