Langer bruin blijven? 7 Tips

Langer bruin blijven als je eenmaal die mooie zongebruinde teint hebt? Tsja, wie wil dat niet? Of je nu een kleurtje hebt gekregen door de zon of een zelfbruiner hebt gebruikt, er zijn verschillende manieren om die teint langer te behouden. Hieronder onze favoriete tips om langer bruin te blijven.

Heb je zelf nog een tip? We horen het graag!

 

1. Let op je voeding

Jawel hoor, ook hier beginnen we weer over voeding. Wat je eet heeft invloed op je hele lichaam, zeker je huid. Als je veel fruit en groenten eet met beta-caroteen, wordt de melanine productie gestimuleerd. Het gevolg is dat je veel sneller bruint en de bruine teint langer zichtbaar blijft. Welke groenten en fruit bevatten veel beta-caroteen? Denk aan tomaten en wortelen, maar ook (donker) groene bladgroenten als spinazie en koolsoorten. Als fruitsoorten kun je letterlijk denken aan oranje en gele vruchten, die krijgen de kleur van beta-caroteen. Dus mango’s en mandarijnen zijn goede keuzes voor extra beta-caroteen.           

Tip: Als je veel zweet, verliest je lichaam veel minerale stoffen. Je kunt die stoffen het beste aanvullen door kruidenthee te drinken. Drink daarnaast voldoende vocht, ongeveer 1,5 liter tot 2 liter per dag is echt aan te raden.

 

2. Scrub of exfolieer voor het zelfbruinen

Door te scrubben verwijder je de losliggende dode huidcellen en zorg je dat de zelfbruiner beter kan hechten aan de nieuwere cellen eronder. De straling van de zon kan ook beter doordringen in de huid als die dode huidcellen uit de weg zijn. Gebruik een milde scrub of exfoliant zonder korrels.

 

3. Hydrateer je huid van binnen en buiten

Hydratatie is de sleutel tot een long-lasting tan. Door je huid twee keer per dag te hydrateren met een moisturizer, houd je de bovenste laag van je huid zo gevoed mogelijk. Hierdoor schilferen huidcellen minder snel en behoud je dus langer je mooie teint.

Let op: Gebruik een moisturizer zonder essentiële oliën. Deze oliën kunnen de teint sneller vervagen of onregelmatig laten vervagen. Gebruik daarom altijd een moisturizer  zonder essentiële oliën om de huid twee keer per dag te hydrateren.

 

4. Douche niet te heet en niet te lang

Je hoeft echt niet meer de douche te mijden als je een bruine teint hebt. Een douche spoelt juist het opgehoopte vuil van de dag af. Daarnaast helpt het ook bij het verwijderen van dode huidcellen, die je huid anders een doffe uitstraling geven. Douche alleen niet gigantisch lang en niet te heet (35 graden is ideaal). Heet water kan het beschermende vetlaagje van je huid verder oplossen dan de bedoeling is

 

5. Afdrogen door te deppen

Wrijf jij altijd lekker met je handdoek over je huid om die droog te krijgen? Dit heeft ook een licht exfoliërende werking. Probeer in plaats daarvan de huid droog te deppen. Zo blijft je bruine kleur het langst mooi.

 

6. Gebruik geen verzorgingsproducten met oliën

Langer bruin blijven kun je voor elkaar krijgen door de essentiële oliën zoveel mogelijk over te slaan in je huidverzorging. Oliën hebben met name op zelfbruiners een negatief effect en kunnen de teint eerder doen vervagen. Kies in plaats daarvan voor een neutrale zeep die dezelfde pH-waarde heeft als de huid: 5,5. Op die manier blijft de beschermende laag van de huid intact en kun je langer genieten van die zongebruinde huid.

 

7. Ga liever niet zwemmen in het zwembad of de zee

Het is waarschijnlijk wel bekend, maar van chloor en zout vervaagt je kleurtje sneller. Als je dus langer wilt genieten van je zongebruinde teint, blijft je zoveel mogelijk uit de buurt van het zwembad en de zee. Maar: door vlakbij het water te gaan liggen, word je wel weer extra snel bruin. Wat je eventueel als compromis zou kunnen doen, is je huid voor het zwemmen in te smeren met een watervaste crème die snel intrekt. Je huid is dan enigszins beschermt tegen de effecten van chloor en zout. Smeer je na het zwemmen dan weer in met een hydraterende crème.

 

8. Let op met parfum en deodorant

Een moisturizer en douchegel zonder oliën? Check. En hoe zit het met je parfum en deodorant? De alcohol die soms in deze producten zit, kan je teint ook beïnvloeden. Dat is onder je oksel nog niet zo erg, maar parfum spray je vaak in zichtbare plaatsen. Kijk daarom even of je parfum ook alcohol bevat. Spray het product bij voorkeur dan op bijvoorbeeld de binnenkant van je polsen, die sowieso lichter van kleur zijn dan andere plekken.