Krullend haar en een pony, kan dit?

Krullend haar en een pony, kan je dat aan je kapper vragen? Of heb je dan de kans dat je op een gestylde poedel gaat lijken? Veel mensen twijfelen als ze iets ‘anders’ willen. Met gekrulde haren ga je die pony toch liever uit de weg, omdat het ongetwijfeld veel werk gaat zijn. Maar is dat wel zo? En welke soort pony’s kun je toch prima laten knippen? Wij zochten het voor je uit.

 

Krullend haar

Als je krullend haar hebt dan ken je dat wel: als je een keer vol enthousiasme ’s ochtends de stijltang op je haren zet, zit er ‘s middags alweer een flinke slag in. En als het ook maar een beetje miezert kun je weer volledig opnieuw beginnen. Laat staan als je een pony neemt, dan lijk je vast op een alpaca. En hoe zit het als je krullen van het type 4c hebt, met kleine krullen die in een spiraalvorm lopen? Geef je die pony dan maar op? Het hoeft niet, maar we raden wel aan om advies in te winnen bij een kapper die bekend is met krullend haar, met name als je krullen hebt die richting kroes gaan.

 

Overleg met je kapper of je krullend haar en een pony kunt nemen

Met stip op 1 het advies: vraag het na bij je kapper. Hij of zij kent de eigenschappen van je haren en weet hoe sterk de krul is. Die kan dan ook voor je bepalen wat voor soort pony je kunt verwachten. Je kunt zelf ter voorbereiding alvast wel op zoek gaan naar afbeeldingen van kapsels die enigszins overeenkomen met het haar dat je zelf hebt. Het kan ook helpen om voorbeelden te zoeken in de kleur van je eigen haar, of de kleur die je voor ogen hebt zodat je een goed idee kunt krijgen hoe het eruit komt te zien.

Tip: Heb je geen vaste kapper die je haren goed kent? Dan kan het een aanrader zijn om bij meerdere kappers langs te gaan voor een advies. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

 

Bepaal of krullend haar en een pony bij de vorm van je gezicht passen

Zelfs als je kapper zegt dat je haar een pony prima kan hebben, moet je samen nog even goed kijken of een pony wel bij de vorm van je gezicht past en wat voor pony je dan het beste kunt laten knippen. Let hier ook op als je inspiratiefoto’s opzoekt.

  •       Vierkant gezicht - Mensen met een brede kaaklijn kunnen bijvoorbeeld een pony met langere zijkanten en een voorkant die net over de wenkbrauwen valt goed hebben. De harde lijnen van het gezicht worden dan iets zachter.
  •       Rond gezicht – Heb je eerder een rond gezicht? Dan staat een opzij gekamde pony met lange lagen erg goed. Het zorgt ervoor dat je gezicht minder rond lijkt en definieert je kaaklijn mooi.
  •       Ovaal gezicht - Mensen met een ovaal gezicht kunnen praktisch iedere pony hebben. Of je nu een pony van opzij of juist een hele rechte pony kiest, het staat mooi bij je gezicht.
  •       Hartvormig gezicht – Kies bij een hartvormig gezicht voor een pony met lange lagen op een opzij gekamde pony.

 

De dikte en porositeit van het haar

Als je krullend haar en een pony wilt combineren, is het handig om ook rekening te houden met de dikte en porositeit van je haar. Dun krullend haar kan misschien sneller pluizen als je een pony knipt, en dik krullend haar gaat misschien een kant op staan die jij niet wilt, waardoor je iedere dag met de stijltang in de weer moet. Ook hier helpt het weer om celebrity’s (of gewoon vrienden en familie) te zoeken met hetzelfde haartype.

 

De sterkte van de krul

Het ene haar is het andere niet, zelfs als je krullend haar hebt. Krullend haar kan variëren van een lichte slag tot een zeer dikke spiraal met kleine krulletjes. De sterkte van de krul bepaald ook hoe je pony eruit komt te zien. Krullend haar kan tot 10 centimeter inkrimpen als het opdroogt, dus daar dien je zeker rekening mee te houden. Als je zeer dikke kleine krullen hebt, kan het misschien zelfs beter zijn om met droog haar geknipt te worden.

Tip: Als je grove krullen met een duidelijk patroon hebt, spiraalvormige krullen of kroeshaar met kleine krullen, kan het een aanrader zijn om naar een kapper te gaan die veel ervaring heeft met het knippen van deze haartypes. Het is toch echt een andere benadering dan golvend haar of haar met slag. Sommige kappers zien deze haartypes niet zo vaak en kunnen hier daarom minder kennis over hebben. Vraag ook even of je kapper ervaring heeft met 'droog knippen'. 

 

Krullend haar en een pony verzorgen

Als je eenmaal de grote stap hebt gezet en de pony hebt laten knippen, hoe kun je dit nieuwe kapsel dan het beste verzorgen? Je kapper zal ongetwijfeld een aantal handige tips meegeven, maar de meest voor de hand liggende blijft toch wel een goede shampoo en conditioner voor de wekelijkse verzorging. Wat verstaand we onder goed? Haarverzorgingsproducten die vooral zijn toegespitst op jouw type haar. Iemand met fijn en dun krullend haar zal andere haarverzorging nodig hebben dan iemand met heel dik krullend haar.

Tip: Houd er rekening mee dat je haar er na een bezoek aan de kapper altijd nog even moet ‘wennen’ aan het nieuwe kapsel. Het zal na een dag iets anders zitten, dan is het haar gewend aan de nieuwe vorm.