Kan je te veel exfolieren? 5 tekenen dat je te veel exfolieert

Kan je te veel exfolieren? Helaas wel. Al eeuwenlang gebruiken vrouwen verschillende zuurmengsels om de huid te behandelen. Inmiddels zijn deze methodes steeds verfijnder en beter af te stemmen op je huid. Mensen gaan daarom steeds meer thuis aan de slag met verschillende exfolianten om de huid te verzorgen. Maar wanneer gebruik je ‘genoeg’ en wanneer ‘te veel’? Hoe kun je aan je huid zien dat je te veel exfolianten gebruikt? Wij zochten het voor je uit.

Tip: Gebruik altijd een product met hoge beschermingsfactor (SPF) als je naar buiten gaat. Exfolianten met fruitzuren kunnen de huid veel gevoeliger maken voor de zon.

 

Wat zijn exfolianten voor de huid?

Eerst even een kort overzicht van wat exfolianten voor de huid nu precies zijn. De zuren die voor de huid gebruikt worden, zijn in veel gevallen gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten. Je kunt hierbij denken aan melkzuur of fruitzuren. Deze zuren richten zich op het vervagen van acne, rimpels, pigmentvlekken en de aanmaak van collageen te verbeteren. Dit doen ze door de huid in een bepaalde mate te exfolieren. Oude huidcellen worden van de huid verwijderd, waardoor de nieuwe, gezonde huidcellen aan de oppervlakte komen te liggen. Je huid ziet er zo veel beter uit omdat je geen oude huidcellen hebt die dofheid veroorzaken.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de concentratie van het zuur is, hoe drastischer het resultaat. Echter: de exfolianten met hogere concentraties aan zuren vereisen veel kennis van de huid en mogen daarom alleen door professionals gebruikt worden.

 

Voor welke huidtypen is een exfoliant geschikt?

Er is een geschikte exfoliant voor bijna ieder huidtype. De truc is uit te vinden wat het beste werkt voor jou. Ga eens met een dermatoloog rond de tafel zitten om een huidanalyse te maken. Soms kan een thuisbehandeling al helpen, voor andere huidproblemen is een behandeling door een professional een optie.

Opmerking: Hyaluronzuur is een hydraterend zuur en de kans op huidproblemen is hierdoor zeer klein. Twijfel je of het door een product met hyaluronzuur komt? Probeer dan een keer het product uit je verzorgingsroutine te laten om te zien of het verschil maakt.

 

Wanneer moet je sowieso geen exfoliant gebruiken?

 • Bij wondjes
 • Bij een zonverbrande huid
 • Op een net gewaxte huid (wacht dan het liefste twee dagen)
 • Bij een zeer gevoelige huid
 • Na een chemische peeling
 • Na een microdermabrasie behandeling
 • Bij specifiek medicijngebruik (geef altijd aan welke medicatie je gebruikt)
 • Bij zwangerschap kun je het beste met je schoonheidsspecialiste overleggen wat de beste aanpak is. Niet alle exfolianten zijn dan geschikt.

 

Hoe merk je dat je te veel zuren op je huid gebruikt?

Wat de effecten zijn van een exfoliant, hangt van de sterkte van het zuur af en het soort zuur dat je gebruikt. Het goede nieuws is dat de exfolianten die voor thuisgebruik zijn,  dusdanig lage concentraties aan zuren bevatten dat je geen kwaad kan doen als je ze volgens de instructies gebruikt. De pH is 3.5 of hoger en de concentraties aan zuren zijn in veel gevallen lager dan 10% (bij professionals ligt dit hoger). Het probleem ontstaat vaak doordat mensen het product toch iets vaker gebruiken dan toegestaan is, of combineren met andere reinigende producten waardoor het te veel wordt voor de huid.

Opmerking: er zijn huidzuren beschikbaar met een hogere concentratie aan zuren en een lagere pH-waarde. Deze zuren mogen echter alleen door professionals gebruikt worden. Zorg daarom dat je altijd bij erkende bedrijven een exfoliant koopt en laat je bij voorkeur informeren door een professional. 

 

Wanneer heb je te veel geexfolieerd?

Als je niet bij een salon gebruik maakt van een peeling of exfoliant, maar thuis met zuren aan de slag gaat, kun je door onderstaande zaken irritaties krijgen:

 • Je gebruikt een concentratie die te sterk is
 • Je gebruikt een exfoliant die niet geschikt is voor jouw huidtype
 • Je brengt te veel van het product aan
 • Je combineert verschillende exfoliërende behandelingen
 • Je gebruikt te veel verschillende reinigende producten

 

Waaraan merk je dat je te veel zuren hebt gebruikt?

 • Je huid is geïrriteerd en voelt prikkerig of branderig aan. De huid kan er iets rood uit zien of een beetje schilferig aanvoelen. Ook als je huid trekkerig aanvoelt kun je te veel geexfolieerd gebruikt hebben.
 • Je huid voelt droger aan dan voor het gebruik van de exfoliant. Hoewel er een aantal zuren zijn die de huid eerst droger maken voordat ze effectief worden, kan een droge huid over het algemeen gezien worden als een teken dat je te veel zuren gebruikt. Twijfel je, dan raden we zeker aan om bij een dermatoloog langs te gaan.
 • Als je huid ineens meer last heeft van acne, kan dit ook een teken zijn dat je te veel exfolieert. Houd je huid goed in de gaten als je met zuren begint om je acne te verminderen en vraag bij voorkeur advies aan een dermatoloog of schoonheidsspecialiste over het soort zuur dat je het beste kunt gebruiken.
 • Een lange-termijn effect van een teveel aan huidzuren kan zijn dat de huid een allergische reactie geeft. Je huid kan dan overgevoelig worden voor de zuren, waardoor je de bovenstaande drie effecten kunt krijgen.
 • Een tweede lange-termijn effect kan het krijgen van pigmentvlekken zijn. Als je de huid een peeling geeft en vervolgens zonder UV-bescherming in de zon gaat, is de kans op pigmentvlekken groot. Gebruik daarom bij voorkeur minder of geen zuren in de zomer of doe dit alleen in samenspraak met een dermatoloog of huidspecialist. Breng daarnaast altijd SPF aan als je naar buiten gaat om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

 

Wat moet je doen als je denkt te veel geexfolieerd te hebben?

Stoppen. Stop direct met het gebruik van exfolianten en wacht tot je huid volledig is herstelt. Dit proces kan dagen duren, maar ook een aantal maanden afhankelijk van je huid en de effecten die je hebt gekregen. Wees daarom geduldig voor je weer aan de slag gaat en bespreek dit bij voorkeur met je dermatoloog. Als je eenmaal weer begint, kun je het beste voorzichtig beginnen. Gebruik de zuren bij voorkeur maximaal 1 tot 2 keer per week en breng niet meer aan dan de grootte van een erwt. Hydrateer de huid daarnaast altijd goed met een moisturizer.

Tip: Gebruik exfolianten bij voorkeur ’s avonds voordat je naar bed gaat. Twee uitzonderingen zijn hyaluronzuur zijn en ascorbinezuur (vitamine C). Hyaluronzuur hydrateert de huid en vitamine C heeft sterke antioxidanten eigenschappen, dus beiden kun je prima overdag gebruiken.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een exfoliant of peeling voor de huid?

Het eerste en meest belangrijke advies: ken je huid. Wat voor je vriendin of moeder een geweldig product is, kan voor jouw huid verschrikkelijk zijn. Bekijk goed wat jouw huid precies nodig heeft en zoek daar de producten bij.

 

Laat je pH-waarde testen

Wil je de beste match voor je huid, dan raden we zeker aan om bij een huidspecialist, schoonheidsspecialiste of dermatologe de pH-waarde van je huid te laten vaststellen en de samenstelling van je huid in kaart te brengen. De specialist kan op basis hiervan advies geven over welke huidverzorgingsproducten je beter wel en niet kunt gebruiken. Dit advies kun je dan iedere keer weer gebruiken als je een nieuw product ziet staan dat je graag zou willen testen. Zij kunnen je ook advies geven over de soorten exfolianten en peelings.

 

Waarschuwing

Wil je een exfoliant of peeling met een hoge concentratie gebruiken? Doe dit dan altijd via een schoonheidsspecialiste of op advies van een dermatoloog. Ga nooit zelf aan de slag met peelings die een hoge concentratie hebben, omdat dit je huid veel schade toe kan brengen als je ze verkeerd gebruikt. Een schoonheidsspecialiste stelt samen met jou een behandelplan op (vaak bestaande uit meerdere behandelingen) waarbij de sterkte van de zuren opgebouwd kan worden. Zo kan hij of zij goed in de gaten houden hoe de huid erop reageert en eventuele reacties op tijd zien.