Jeukende wenkbrauwen? Misschien is dit de oorzaak

Heb je last van jeukende wenkbrauwen? Een vervelende irritatie waardoor je constant de neiging hebt om aan je wenkbrauwen te zitten? Dan kan het zijn dat de huid bij je wenkbrauwen te droog is, of dat je wellicht last hebt van eczeem. We leggen hieronder kort uit wat dit inhoudt.

Opmerking: Esthetic Health is een webshop voor cosmetica, wij geven geen medische adviezen. Heb je het vermoeden dat je last hebt van eczeem, ga dan altijd even langs je huisarts. Die kan je, als het nodig is, de juiste middelen voorschrijven.

 

Droge huid bij de wenkbrauwhaartjes

Soms als je jeuk bij je wenkbrauwen hebt, is de huid bij de wenkbrauwhaartjes gewoon erg droog. Soms komen er huidschilfertjes vrij als je tussen je wenkbrauwhaartjes krast. Je kunt dit oplossen door je wenkbrauwen even te borstelen, en vervolgens een hydraterende crème aan te brengen. Vergeet daarnaast niet om je wenkbrauwen goed af te drogen na het douchen.

 

Seborroisch eczeem

Heb je de jeuk ook op andere plekken, zoals de plooien van je neus of op je wimpers? Dan zou het kunnen dat je seborroisch eczeem hebt. Jeuk, roodheid en schilfertjes komt bij ongeveer 5% van de bevolking voor. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen en kan met enige regelmaat terugkomen als het behandelt is.

Opmerking: seborroisch eczeem ontstaat waarschijnlijk (het is nog niet bewezen) door een bepaald soort gist op de huid. Iedereen heeft deze gist, maar de ene persoon reageert er anders op dan de ander. Ook kan stress het eczeem ineens verergeren, of dat kan het in bepaalde seizoenen erger worden.

 

Hoe ziet Seborroisch eczeem eruit?

Hoe weet je of je misschien met eczeem te maken hebt, of dat je gewoon een droge huid hebt? Bij een droge huid zijn de huidschilfers niet veel anders dan op andere plekken van je lichaam. De schilfers zijn wittig van kleur en zien eruit als vlokjes. Bij seborroisch eczeem zijn de schilfertjes vaak wat gelig en kunnen daardoor vettig zijn. Dit is veelal in combinatie met roodheid, jeuk en schilferigheid.

 

Langs de huisarts

Heb je het vermoeden dat je eczeem hebt, dan kan je huisarts dat vaak direct bevestigen. Alleen bij duidelijke twijfel wordt er nog onderzoek gedaan. Huidschilfers worden dan bekeken onder de microscoop, eventueel om te kijken wat voor eczeem het zou kunnen zijn.

 

Jeukende wenkbrauwen behandelen

Jeukende wenkbrauwen kun je op een aantal manieren behandelen. De behandelingen richten zich op het verminderen van de gist op de huid en het verminderen van de ontsteking. De gist wordt bestrijd met een antischimmel middel, vaak in de vorm van verschillende crèmes of tabletten. Eventueel is lichttherapie een optie, dit zal je horen van je arts. Houd er wel rekening mee dat de symptomen na behandeling weer terug kunnen keren. De behandeling moet dan weer opnieuw worden gestart.