Je huid verzorgen in de winter – 7 handige tips

Je huid verzorgen in de winter is een belangrijk onderdeel van je ochtendritueel dat je niet over moet slaan. Als de koude wintermaanden weer om de hoek komen kijken, heeft ook je huidverzorging een upgrade nodig. Je huid heeft last van temperatuurverschillen, gure lucht en de winterzon. Hoe kun je die huid het beste verzorgen? Wij stelden een lijst met de beste tips samen. Lees hier meer over je huid verzorgen in de winter.

Weetje: Iedereen waarschuwt inmiddels voor de gevaren van uv-straling van de zon. In de zomer beschermen we ons dan ook graag met zonnebrandcrèmes, gels en sprays. Dit wil echter niet zeggen dat je in de winter niets hoeft te doen. De zon schijnt dan immers ook gewoon. Daarnaast kan de koude lucht de huid ook beschadigen. Het huidverouderingseffect komt niet alleen door uv-straling, maar ook door temperatuurverschillen. Warm-koud-warm-koud zorgt ervoor dat je huid sneller uitdroogt en gaat barsten.

 

Huidverzorging in de winter, waar moeten je op letten?

De koude lucht in de winter schuurt langs je huid en kan de huidbarrière beschadigen. Je huid kan hierdoor minder goed vocht en andere voedende ingrediënten vasthouden of opnemen, waardoor je huid droger en gevoeliger wordt. Dit zorgt weer voor een versnelling van het huidverouderingsproces. Daarnaast is de huid in de winter ook ‘viezer’. Je bedekt je huid in de koud zoveel mogelijk, maar het gevolg daarvan is dat de huid weinig frisse lucht krijgt. Nog een verandering: de stofwisseling van je huid. In de winter zijn je talgklieren minder actief, waardoor het vettige beschermlaagje slinkt. Je huid extra verzorgen is hierbij dus geen overbodige luxe.

 

Huidverzorging tips voor de winter

Om je huid in de winter te beschermen, heeft het dus een extra steuntje in de rug nodig. Huidverzorging in de winter verschilt deels van de zomerverzorging. Hoewel je het hele jaar door SPF-bescherming nodig hebt, zal je huid meer vetten nodig hebben in de winter. Onderstaand een aantal tips om je huid te verzorgen in de winter:

 

Je huid verzorgen in de winter do’s

 1. Reinig de huid goed met een milde cleanser of lotion om vuil en onzuiverheden aan het einde van de dag te verwijderen. Let hierbij op dat je voor een cleanser kiest die geschikt is voor de droge of gevoelige huid. Vermijd cleansers die parfum en alcohol bevatten, dit is te zwaar voor de meeste huidtypes in de winter.
 2. Breng na het reinigen van je huid een moisturizer aan of een hydraterend serum of essence. Deze producten trekken zeer snel in en geven je huid die boost die het nodig heeft. Heb je één of meerdere specifieke huidproblemen? Voer dan een huidanalyse uit om te zien wat jouw huid precies nodig heeft. 
 3. Gebruik vervolgens een goede dagcrème die niet alleen een beschermende laag op de huid legt, maar de huid ook echt ondersteunt. Zo kun je dat vettige beschermlaagje op de huid zoveel mogelijk nabootsen. Kies er bij voorkeur een die ook SPF bevat.
 4. Heb je geen gezichtscrème met SPF? Dan is het nog aan te raden zonnebrandcrème aan te brengen voordat je de deur uitgaat. In de winter schijnt de zon ook (sneeuw weerkaatst ook zonlicht!), en om die huidveroudering zoveel mogelijk te vertragen is dagelijks SPF aanbrengen een must.
 5. Oog crème? Met die gure wind knijp je veel vaker met je ogen, waardoor die fijne lijntjes eerder de kop op kunnen steken. Smeren dus!
 6. Doe af en toe iets extra’s voor je huid door een gezichtsmasker te gebruiken. Je huid krijgt dan een flinke dosis verzorgende ingrediënten en ‘kan er dan weer even tegenaan’. Maar: het is een extraatje voor je huid, geen vervanging van je dagelijkse huidverzorgingsroutine.
 7. Blijf daarnaast voldoende bewegen. Beweging stimuleert de doorbloeding en dat is natuurlijk weer goed voor de stofwisseling van je huid.
 8. Vergeet de nachtcrème niet! ’s Nachts neemt je huid veel beter ingrediënten op dan overdag. Dit is dus het ideale moment om je huid die extra verzorging te geven die het nodig heeft.

 

Je huid verzorgen in de winter don’ts

Naast alle adviezen over je huid verzorgen in de winter met de duidelijke do’s, hebben we ook een aantal don’ts voor je verzameld.

 1.  Wil je je huid scrubben in de winter? Wees daar heel voorzichtig mee. Je huid is vaak door de koude lucht al beschadigd.
 2.  Ben een liefhebber van warme douches en baden? Het warme water droogt je huid extra snel uit. Als je dus lief wilt zijn voor je huid, laat je die warme baden en douches zoveel mogelijk achterwege. Zet de kraan iets kouder of douche korter om de schade aan je huid zoveel mogelijk te beperken.
 3. Cleansers en gezichtsreinigers zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige producten bevatten alcohol en parfum, waardoor de huid heftiger gereinigd wordt en ook sneller uitdroogt. Vermijd deze producten zoveel mogelijk en kies in plaats daarvan voor een zeer milde reiniging op oliebasis. Vergeet na het reinigen sowieso nooit om een moisturizer aan te brengen.
 4. Over petrolatum zijn al veel verhitte discussies gevoerd. Is het nu wel of niet goed voor de huid? Wat het product doet is een soort seal over de huid leggen. Van buitenaf komt er niets meer in en kan zo dus beschermen tegen de kou. Voor de rest doet het echter niets.  Het is een product dat de huid zelf de kans geeft om te herstellen. De huid maakt in de winter alleen zelf minder talg/huidvet aan. Als je dan alleen een seal gebruikt en geen voedende gezichtscrème, wordt de huid steeds droger en gaat sneller verouderen.
  1. Als je dit product dus graag gebruikt, raden we aan om eerst een voedende gezichtscrème aan te brengen, en vervolgens de petrolatum. De huid ontvangt zo wel de voedende en hydraterende ingrediënten van de gezicht crème, en wordt daarna beschermd door de petrolatum. Gebruik dit product bij voorkeur alleen als het erg koud is.
 5. In de winter zet je graag de verwarming een tandje hoger. De ramen goed dicht, trui aan… Maar hoe zit het met de luchtvochtigheid in huid? Als je nooit doorlucht en de verwarming op 23 graden hebt, wordt de lucht in huis erg droog. Het gevolg daarvan is een zeer droge huid. Zorg er daarom altijd voor dat je een luchtbevochtiger in huis hebt om je huid een handje te helpen.
 6. Tsja, die skinny jeans met bontlaarsjes eronder zien er heel erg leuk uit, maar goed voor je huid is het allerminst. Strakke kleding gaat in de kou makkelijk schuren, waardoor je huid beschadigd en gaat schilferen.
 7. Heb je goed naar je favoriete douchegel gekeken? In de winter heeft je huid meer nodig dan in de zomer. Je douchegel kan je huid in de winter ineens stukken sneller uit laten drogen. Kies bij voorkeur voor een doucheolie zodat het natuurlijke vetlaagje van de huid zoveel mogelijk intact blijft.

 

Hoe verzorg je je huid in de winter?

In bovenstaand artikel heb je een overzicht van de beste adviezen voor huidverzorging in de winter kunnen lezen. Heb je na het lezen van het artikel nog vragen, stuur ons dan zeker een mailtje. Voor meer uitleg over de verschillende huidverzorgingsproducten of de gezichtsserums verwijzen we je graag door naar de merkenpagina's van de producten. Wil je zelf ontdekken welke gezichtsserums het beste bij je passen? Doe dan de test en krijg een persoonlijk huidadvies.