Je haar verzorgen in de zomer, waar moet je op letten?

Nu de zomer toch echt aan begint te breken, sta je waarschijnlijk te springen om lekker op een terrasje te gaan zitten of naar het strand te gaan. De zonnebrandcrème zit in je tas, evenals een zonnebril en misschien een hoed. Maar hoe zit het met je haren? Kun je die nog extra beschermen tegen de zon? Of is dat eigenlijk niet nodig?

 

Je haar beschermen tegen de zon

Je haar beschermen tegen de zon is geen overbodige luxe. Na enkele dagen in fel zonlicht kan je haar, zonder de juiste verzorging, eruit gaan zien als een bos stro. Je haar kan gaan splijten, afbreken, pluizig worden of beschadigen. In veel gevallen in het ook een combinatie van het bovenstaande. Ook kan je geverfde haar ineens een paar tinten lichter worden door de uv-straling. Ben je voor niets naar de kapper geweest.

 

Verzorg je haar in de zomer

Hoe kun je bovenstaande scenario’s het beste voorkomen? Door je haar natuurlijk zo goed mogelijk te preppen voordat je de zon in gaat. Het helpt ook om een kleine voorbereiding te doen als je de zee in gaat of het zwembad in duikt. Onderstaand hebben we een aantal tips voor je verzameld om je haar zo goed mogelijk te verzorgen in de zomer:

 

Haartips voor de zomer

 1.     Denk om je eet-en drinkpatroon. Een mooie huid maar ook mooie haren begint bij wat je eet en drinkt. Zorg dat je voldoende water drinkt, ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag (mag ook thee zijn of andere dranken zonder al te veel suiker). Als het extra warm is, heb je misschien zelfs behoefte aan meer.  Eet daarnaast iedere dag iets van fruit voor de vitaminen en vlees, vis en/of groenten voor mineralen. Zuivelproducten kunnen voor extra proteïne zorgen.
 2.      Kies de tijdstippen dat je de zon in gaat goed. De zon is het felst tussen 12.00 en 15.00, dus zorg er dan voor dat je niet direct in de zon ligt. Ga even onder een parasol zitten, bestel bij de strandtent binnen een drankje of ga even uit die tuin.
 3.      Draag een hoed. Misschien heb je de hoed al lang ontdekt als fashion-accessoire, good job! Een hoed is tegenwoordig in de leukste modellen te verkrijgen. Groot pluspunt is dat het je hoofdhuid en haar ook nog eens beschermt tegen de zon. Minder kans op een zonnesteek en je haren blijven mooi, wat wil je nog meer?
 4.      Draag je haren in een knot, staart of vlecht. Zo is het oppervlak van je haar dat aan de zon blootgesteld wordt minimaal. Denk er alleen aan dat je je haren niet te strak invlecht, dat vinden je haarwortels weer niet zo leuk. Kies bijvoorbeeld voor een luchtige Dutch braid, of een crown braid.
 5.      Als je je haren opsteekt of vlecht, houd er dan rekening mee om een stiekje te gebruiken zonder metaal. Dit metalen stukje kan je haren makkelijk breken als je na het zwemmen je staart opnieuw wilt doen.
 6.      Spoel je haren voordat je gaat zwemmen met kraanwater. Doordat je je haren eerst doorweekt met ‘schoon’ water, krijgen chloor en zout minder goed de kans om je haren binnen te dringen.
 7.      Eventueel kun je, voordat je haar zwemmen, je haren even wassen met conditioner. De conditioner sluit de haarschubben, waardoor chloor en zout minder kans hebben.
 8.      Spoel je haren na het zwemmen goed uit met kraanwater. Na het zwemmen zit er (ondanks je goede voorbereiding) toch chloor of zout in je haren. Het is daarom belangrijk om je haren goed uit te spoelen met schoon water.
 9.      Gebruik een verzorgend haarmasker. Door ongeveer één keer per week een haarmasker te gebruiken ondersteun je de gezondheid van het haar. Dit is met name ideaal als je haren het zo zwaar te verduren hebben in de zomer.
 10.  Gebruik haarproducten die extra beschermen tegen de zon, de zee en het zwembad. Je kunt hierbij denken aan shampoos en conditioners met uv-bescherming, maar ook SPF stylingproducten en sprays. Hieronder daarover meer.
 11.  Voeg een druppel haar olie aan je haarverzorging toe. Oliën verzorgen het haar extra intensief en laten het extra glanzen. 

 

Je haar verzorgen in de zomer

In de zomer is het belangrijk om je haar extra te verzorgen tegen uitdrogen. Er zijn diverse producten die het haar specifiek beschermen tegen de zon. Deze producten bevatten onder andere:

 •        UV-filters: deze filters beschermen je haren tegen de uv-straling
 •        Oliën: oliën voeden je haren intensief en geven extra glans.
 •        Antioxidanten: de oxidanten herstellen het haar en beschermen het haar ook intensief.
 •        Glycerine: niet ieder verzorgingsproduct voor de zon bevat dit product. De meeste producten houden alleen het bestaande vocht in het haar vast. Glycerine trekt het vocht uit de omgeving aan en hydrateert het haar zo intensief. Zo blijft het vochtgehalte van het haar in balans.
 •        Siliconen: dit ingrediënt werkt waterafstotend en kan dus ook helpen bij het afstoten van zout, chloor en minderalen. Houd er alleen rekening mee dat siliconen weliswaar een laagje om je haren heen leggen, maar dat je haar daardoor ook geen vocht meer op kan nemen. Als je deze producten langere tijd gebruikt kan je dus juist droger haar krijgen. Kies daarom voor een haarverzorgingsproduct met oplosbare siliconen. Deze siliconen zijn in water oplosbaar en hebben dus niet dit uitdrogingseffect. Enige nadeel: hier heb je in het zwembad niet zoveel aan. De siliconen zijn dus vooral handig als je veel in de zon loopt.
 •        Daarnaast zijn er ook niet uitwasbare sprays met SPF. Deze producten bevatten vaak een SPF van rond de 12 en kunnen je haren die extra bescherming bieden tegen de zon. Kies wel altijd een SPF spray zonder alcohol, anders raakt je haar alleen maar uitgedroogd.

 

Als het ‘te laat’ is….

Soms is er gewoon geen conditioner in de buurt, of spring je iedere dag in de zoute zee. Hoe kan je die droge en pluizige warboel daarna weer op orde krijgen? Hieronder vier handige tips om je haren weer zoveel mogelijk te herstellen:

 

 1.      Slaap met een haarmasker of conditioner in. Als je haren echt ontzettend droog zijn, kan het een idee zijn om met een van bovenstaande producten in je haarpunten te gaan slapen. ’s Nachts krijgt het dan voldoende tijd om in te trekken, zodat je de volgende dag weer met redelijk glad haar aan de dag kunt beginnen. 
 2.      Gebruik een stijltang. We weten het, een stijltang kan schade toebrengen aan je haar. Tegenwoordig zijn er echter ook stijltangen die in combinatie met een beschermende spray je haar echt mooi in model kunnen krijgen. Veel bloggers beweren ook dat het pluizen daardoor minder wordt, hoewel ze erop wijzen dat je echt een beschermende spray nodig hebt. Een andere optie zou een stoomstijltang kunnen zijn, die gebruikmaakt van stoom om je haren te stijlen.
 3.      Gebruik een verzorgende haarolie. De olie dringt diep in de haren door en maakt het haar lekker zacht. Ook de droge pluis wordt door de olie aangepakt, waardoor je haren er gezonder uit gaan zien. Houd er wel rekening mee dat gespleten haarpunten door de olie niet ineens verdwijnen, ze worden gewoon minder zichtbaar. Is het echt heel droog en dor? Ga dan voor de grove aanpak en smeer je haren in met olijfolie. Bedek het met aluminiumfolie en laat het minstens een half uur zitten. Spoel het daarna goed uit met koud water zodat de haarschubben sluiten.
 4.      Heb je door het chloor een groene waas over je haar gekregen? Vooral blondines kunnen hier wel eens last van krijgen. Probeer dan eens een mengsel van citroensap en bakpoeder, of ga aan de slag met ketchup. Het rood van de ketchup zou de groene waas weer opheffen.