Je haar borstelen als het nog nat is: wel of niet doen?

Je haar borstelen als het nog nat is, moet je dit juist wel of niet doen? De een zegt dat het niet zoveel uitmaakt, de ander schrikt terug als je erover begint. Je haren direct na het douchen borstelen? Ze moet er niet aan denken… Dan beschadig je je haren! Maar is dit wel zo? Wat is nu het beste? We zochten het voor je uit.

 

Haastige spoed…

Je herkent het wel: snel even je haren wassen voor je naar je werk moet, want je hebt vandaag een belangrijke presentatie. Maar met natte haren op je werk verschijnen is een no-go. Snel even borstelen en droog föhnen… Is dit slecht, of valt het allemaal wel mee?

 

Plastic borstels slechter dan borstels gemaakt van dierenhaar

Het argument van voor- en tegenstanders is dat het van de borstel afhangt die je gebruikt. Als je een borstel gebruikt die gemaakt is van plastic of metaal, dan klit je natte haar makkelijk om de pinnen heen. Met deze borstel mag je daarom niet borstelen na het douchen, want dan kan je haar beschadigen. Borstels van dierenhaar hebben dit probleem niet of minder, en daarom zou je deze borstels wel op nat haar kunnen gebruiken. Is dit ook echt zo? Het korte antwoord: het hangt van je haartype af.

Tip: Kies de juiste borstel bij de lengte en textuur van je haar. Als je twijfelt, vraag dan zeker even je kapper om advies. Een borstel met een rubberen kussen zorgt ervoor dat de haren zich aanpassen aan de vorm van je hoofd. Een dunne borstel met zachte haren is geschikt voor mensen met korte kapsels. Een paddle brush is een brede, platte borstel die geschikt is voor langere haren. Natuurhaar wordt vaak aangeraden voor een gladde, zachte afwerking. Nylon haren werken goed voor mensen met dik tot zeer dik haar. Soms is een mix van nylon haren en natuurhaar aan te raden.

 

Steil of golvend haar borstelen na het douchen

Of je je haren beter kunt borstelen als het nat of droog is, hangt deels van je haartype af. Als jij steil haar hebt of golvend haar, kun je beter niet je haren borstelen als het nog nat is. Nat haar is over het algemeen verzwakt doordat je het eerst hebt gereinigd met de shampoo en daarna weer verzorgd hebt met de conditioner. Je haar is als het nat is nog aan het herstellen van deze behandeling. Probeer nat haar dus zo min mogelijk te stylen of te behandelen. Wil je toch graag je haren borstelen, dan kun je dit het beste doen met een grove kam. Borstel het ook als de conditioner er nog in zit omdat schade zoveel mogelijk te beperken. Werk van onder naar boven. Wacht vervolgens tot je haar droog is voordat je gaat stylen.

Tip: wil je je haren sneller laten drogen, dep het dan droog met een handdoek. Niet wrijven, dit beschadigt je haar alleen maar.

 

Krullend of kroezig haar borstelen na het douchen

Heb je juist krullend of kroezig haar? Dan kun je het beter borstelen als het nog nat is. Krullend of kroezig haar beschadigd namelijk minder snel door vocht dan steil of golvend haar. Als je eerst een shampoo hebt gebruikt en vervolgens een conditioner, zijn je haren mooi glad en alle klitten eruit. Dit is het moment om je haren voorzichtig te borstelen met een kam of borstel met dierenhaar. Als je wacht tot het droog is, zitten de krullen er al in en kun je het heel makkelijk in de klit trekken. Je richt dan soms meer schade aan.  Ook kun je, als je krullende haren al droog zijn, je haar laten pluizen als je het dan pas gaat borstelen.

Tip: reinig je borstel altijd goed. Verwijder de oude haren nadat je klaar bent met borstelen en reinig je borstel één keer per maand om al het vuil uit je borstel te verwijderen. Gebruik hier een bakje met warm water en shampoo voor of laat de borstel weken in warm water en zuiveringszout. Spoel de borstel daarna goed af en veeg nog eventueel met een oude tandenborstel tussen de haren. Als de haren eruit beginnen te vallen kun je de borstel het beste vervangen.