Hoe kun je je haar sneller laten groeien?

Hoe kun je je haar sneller laten groeien? Als je graag lang Rapunzel-haar voor ogen hebt, zoek je naar allerlei methoden en middeltjes om die haren maar langer te laten groeien. Natuurlijk kun je haarextensions laten zetten, maar veel vrouwen zoeken vooral naar manieren om hun natuurlijke haren langer te laten worden. Kan dat? En zo ja, hoe kun je je haar sneller laten groeien zodat je die lange lokken krijgt?

 

Voedingspatroon heeft invloed op je haar

Het sneller laten groeien van je haar kun je bijvoorbeeld voor elkaar krijgen door je voedingspatroon eens kritisch onder de loep te nemen. Neem je bijvoorbeeld genoeg eiwitten (proteïnen)? In voedingsmiddelen als mager vlees, vis, eieren, noten en bonen zitten veel proteïnen, die belangrijke bouwstoffen zijn voor je haar. Daarnaast zijn voedgingsstoffen als ijzer, zink, vitamine D en B ook belangrijke bouwstoffen voor je haar. Met name als je vegetariër bent is het handig om te kijken hoeveel van deze vitaminen je binnen krijgt zonder vlees/vis te eten. Mocht het niet lukken om wekelijks voldoende proteïne binnen te krijgen, dan kun je natuurlijk ook preparaten toevoegen aan je voedingspatroon.

 

Verzorg je hoofdhuid

Al die verzorgingsmiddelen voor je haar zijn natuurlijk erg fijn, maar het begint allemaal bij je hoofdhuid. Stimuleer de bloedsomloop door jezelf regelmatig een hoofdmassage te geven (tip: laat dit door een ander doen, dat werkt nog beter). Kijk daarnaast naar producten die niet alleen je haren verzorgen, maar ook je hoofdhuid. Bekijk of een exfoliant voor jouw hoofdhuid iets is, of zoek naar shampoos en conditioners die de hoofdhuid reinigen en verzorgen.

 

Let op met stylingproducten

Een ontzettend logische stap natuurlijk, maar daarom niet minder belangrijk om te vermelden. Sommige haarbehandelingen kunnen schade toebrengen aan het haar, dus probeer behandelingen als stijlen, krullen en verven niet té vaak te doen. De hitte van de stijltangen en de haarverf zijn allemaal een aanslag op je haar. Zo nu en dan kan het geen kwaad en met de juiste verzorgingsproducten kan je haar dit prima aan, maar als je bijvoorbeeld iedere dag je haar met een stijltang bewerkt heb je grote kans dat je haar sneller afbreekt. Wil je je haar sneller laten groeien, dan moet je deze stylingproducten dus met mate gebruiken.

 

Verzorg je haarpunten

Ook al wil je nog zo graag langer haar, dat is geen reden om de gespleten punten niet af te laten knippen. Sterker nog, het is juist beter om je haren eens in de zoveel weken/maanden te laten knippen. Kapot haar ziet er niet mooi uit en het kan veel sneller gaan klitten en breken. Vaak met het gevolg dat er meer van je haar afbreekt dan nodig is. Regelmatig bij laten punten houdt dus niet alleen je haren gezonder, maar uiteindelijk ook langer.

 

Draag je haar niet los om het sneller te laten groeien

Hoe kun je haar sneller laten groeien? Nou… door je haar niet los te dragen. Het klinkt misschien raar, maar los haar dat over je schouders en rug heen schuurt beschadigt sneller dan haar dat in een staart of knot zit. Probeer daarom je haar wat vaker vast te dragen. Verzin een mooie, nonchalante knot of staart en je hebt ook direct meer variatie in je kapsel. Daarnaast is het ook een goed idee om je haar vast te maken als je gaat slapen. Zo kan je haar niet gaan schuren tegen je kussen als je aan het draaien bent in je slaap. Voor kapsel-ideeën als je naar bed gaat vonden we deze handige video.

 

 

Gebruik verzorgende haarproducten

And last but not least: gebruik verzorgende haarproducten. Kies voor een shampoo die niet alleen de hoofdhuid en haren reinigt, maar ook verzorgt. Door het verzorgende element blijft je hoofdhuid en je haren niet droog achter. Een verzorgende conditioner heeft dan een versterkend effect. Kijk daarnaast naar de ingrediënten. Zitten er veel natuurlijke ingredienten in die een verzachtende en versterkende werking op het haar hebben (denk aan loquat blad). Bevat het product ook plantaardige extracten die het haar helpen beschermen tegen invloeden van buitenaf (ginseng en jojoba zijn goede voorbeelden).

 

Hoe kun je je haar sneller laten groeien?

De grote truc om je haar sneller te laten groeien is dus vooral een goede verzorging van binnen en van buiten. Je zal misschien niet binnen een week resultaat hebben, maar op lange termijn ga je zeker verbetering zien. Zo worden ze beschermd en kunnen ze hun optimale lengte makkelijker bereiken. Bijkomend voordeel is dat je haren dan ook minder snel zullen breken, waardoor je haardos er voller en dikker uit zal gaan zien.