Haarpijn door een staart? Dat komt dus hierdoor

Heb je haarpijn door een staart? Waar komt dat eigenlijk vandaan en is het te voorkomen? We doken de haarwereld in tot aan de follikels toe om het uit te zoeken. Één ding kunnen we alvast verklappen: je haar heeft meer gevoel dan je denkt.

 

Waar komt haarpijn vandaan?

Als je je haren veel in een staart of in een knot draagt, ken je dat waarschijnlijk wel. Aan het einde van de dag, als je je haren uit de staart haalt, doet je haar een beetje pijn. Soms heb je ook een tintelend gevoel, alsof je haren letterlijk blij zijn ‘vrij’ te zijn. Het blijkt echter niet je haar te zijn dat pijn doet. Het zijn de zenuwuiteinden die aan iedere specifieke haar zitten die zich laten voelen.

De haarfollikels zijn de eerste ‘ontvangers’ van gevoel. Je haren vormen zo echt een onderdeel van je zenuwstel, en kunnen dus ook druk en pijn voelen. Als jij je haren iedere keer in een paardenstaart bindt, geeft dat een bepaalde druk op die zenuwuiteinden bij de wortel van de follikel. Doe je dit dagen achter elkaar of een lange periode, dan kunnen die zenuwen een zeurende pijn doorsturen. Ze zijn immers net ‘gewend’ aan die nieuwe stand waar je je haren in zet, en nu moeten ze weer opnieuw wennen. Je kunt die haarpijn ook wel een beetje zien als protest van je haar.

 

Als je haar protesteert

Die haarpijn moet je niet teveel onderschatten. Ook al voelt het vaak niet heel ernstig aan, onder de oppervlakte van je hoofdhuid doet het meer dan je denkt. Als je dit heel regelmatig doet en je voelt die zeurende pijn ook vaak, dan kan je last krijgen van traction alopecia. Letterlijk betekent dit het verlies van haar door het knopen, stress en spanning op en van het haar.

 

Draag je haar ook eens los

Zodra je haar uit je hoofd groeit, wordt het hoe langer hoe minder mooi. Dit is ook de reden dat de haarpunten er vaak minder mooi uitzien en extra goed verzorgd moeten worden. Het haar wat net uit je hoofdhuid is, kun je echter ook beschadigen als je er teveel spanning en druk op zet.

 

Moet je je haren vastmaken?

Als je vanwege je beroep je haren standaard op moet steken, of je bijvoorbeeld veel sport, dan kun je de manier van opsteken eens variëren. Probeer bijvoorbeeld de ene keer een staart, dan weer een clip en dan weer eens vlechten. Een messy bun is tegenwoordig ook helemaal in. Vind ook meer inspiratie in ons artikel over lang haar opsteken tips en tricks, waarin ook handige video’s staan over het opsteken van lang haar.