Je haarkleur langer behouden? Dat doe je zo

Je haarkleur langer behouden is iets waar je aan denkt zelfs vóór je de salon binnen stapt. Je hebt de perfecte kleur in je gedachten, maar je wilt natuurlijk niet dat die kleur na een week of twee zijn kracht heeft verloren. Je haarkleur langer behouden is gelukkig niet zo moeilijk, volg gewoon deze tips!

 

Was je haar minder vaak

Echt, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, iedere dag je haar wassen is gewoon niet goed voor je haar. En dus al helemaal niet als je geverfd haar hebt. Door het wassen strip je je haar sneller van de verf en daardoor krijg je dus ook een valere kleur. Het beste is om tenminste om de dag (het liefst nog later) je haar te wassen. Lees ook ons artikel over 6 redenen om niet iedere dag je haar te wassen. Gebruik eventueel een droogshampoo voor die dagen dat je je haren niet kunt wassen.

 

Controleer je shampoo

Controleer ook altijd of de shampoo die je gebruikt wel geschikt is voor gekleurd haar. Sommige shampoos bevatten sulfaten, die niet alleen je haren van de natuurlijk oliën strippen, maar dus ook van verf. Kies een sulfaat-vrije shampoo die bij voorkeur ook specifiek geschikt is voor gekleurd haar.

 

Gebruik conditioner

Door een conditioner voor gekleurd haar te gebruiken wordt het vocht beter door je haar vastgehouden, waardoor je haar er langer stralender en fris uitziet. Deze conditioners houden daarnaast de kleur ook beter vast. Eventueel kun je nog een haarmasker gebruiken voor extra verzorgen en bescherming.

 

Douche niet te heet

Ook een opmerking die we wel kunnen blijven herhalen; een hete douche is niet goed voor huid en haar. Warm water droogt je huid uit en zet je haarschubben open, waardoor je haar sneller gaat klitten en het sneller de verf verliest (immers, met een permanente verf zet je eerst de schubben open om de kleur erin te laten trekken). Was je haren met lauwwarm water en sluit af met een koude straal om je haarschubben te sluiten. Je haarkleur langer behouden is dan een stuk makkelijker. Je hoeft natuurlijk niet met je hele lichaam eronder te blijven staan, maar het is ook goed voor je doorbloeding (lees ons artikel voordelen van een koude douche).

 

Bescherm je haren tegen de zon

Neem altijd een hoed of een sjaal mee naar je kapper als buiten de zon lekker schijnt. Pas geverfd haar kan namelijk beïnvloed worden door zonlicht, dus als je direct na je verfbeurt de hele dag in de zon loopt heb je kans dat je met een andere tint thuis komt als de tint waar je de salon mee verliet. Door je haren te beschermen tegen de zon voorkom je deze eerste ‘verkleuring’. Vergeet daarna echter niet je haar ook te blijven beschermen. Er zijn haarsprays op de markt die een uv-filter bevatten., waardoor je haar beschermd wordt tegen uv-straling. Natuurlijk kun je ook gewoon een hoed of pet opzetten zolang je in de zon rondloopt.

 

Let op stijltangen en krultangen

Eigenlijk moet je een beetje letten op alle stylingtools die gebruikmaken van hitte, ook je föhn. Deze tools kunnen de kleur sneller laten vervagen, dus laat ze staan als je je haarkleur langer wilt behouden. Wil je toch erg graag je haren krullen voor die avond uit? Gebruik dan een heat protection spray (of hittebestendige spray zoals het soms vertaald is) om je haren te beschermen tegen de hitte van de stylingtools.

 

Gebruik een kleurverbeterende haarproducten of kleurglans

Tussen je salonbezoeken door kun je ook zelf aan de slag met een kleurverbeterende haarproducten zodat je haarkleur langer behouden blijft. Deze producten zijn shampoos en conditioners die niet alleen de kleur kunnen beschermen, maar het ook naar voren kunnen halen. Heb je je haren geblondeerd bijvoorbeeld, dan is het handig om een kleurverbeterende shampoo te gebruiken om die kopertinten te verminderen. Roodharigen en brunettes kunnen juist een kleurverbeterende shampoo en conditioner gebruiken die de kleur naar voren blijft halen en vervaging zo lang mogelijk uitstelt.

 

Kijk uit met zwembad en strand

De zee zit vol zout en het zwembad voor chloor, beiden geen goede producten om je haarkleur langer te behouden. Wil je toch naar het strand of zwemmen in het chloorwater, dan kun je het beste je haar beschermen met een vochtinbrengend masker en na het zwemmen je haren goed uit te spoelen met kraanwater.

 

Heb jij nog tips om je haarkleur langer te behouden? We horen het graag! Stuur een mailtje naar ons en wie weet zie je binnenkort jouw tip in ons blog.