Laat je je haar verven bij de kapper? De do's en don'ts

Als jij je haar laat verven door een kapper, geef je diegene behoorlijk wat verantwoordelijkheid. Kappers verbergen uitgroei, geven je een compleet andere look of repareren je niet-zo-beste haarkleuring die je zelf een paar dagen eerder hebt gedaan. Natuurlijk is alles wat met haren knippen, verven en stylen te maken heeft hun baan, maar wil je het je kapper net even iets makkelijker maken? Lees dan deze do's en don'ts voor een kappersbezoek.

 

1.     Te laat komen

Met stip op één van don't: te laat komen voor je afspraak. En eigenlijk gaat dit op voor alle afspraken bij je kapper, nagelstyliste of schoonheidssalon. Voor hen is tijd letterlijk geld, en iedere minuut die jij te laat komt voor je afspraak hadden zij een ander kunnen helpen. Door te laat te komen zeg je eigenlijk dat jouw tijd belangrijker is dan de tijd van de andere klanten en je kapper. Natuurlijk kan het gebeuren dat je tram te laat is of je auto het ineens niet doet, maar bel dan even zodat ze afspraken anders in kunnen plannen.

 

2.     Verkeerde kleding dragen

Je kapper zal er alles aan doen om te voorkomen dat je kleding ook maar een spatje verf te zien krijgt, maar het kán gebeuren. En als je dan net witte kleding aan hebt… Of wat dacht je van een dure designer-bloes? Het is niet alleen onhandig, het maakt kappers ook nog eens nodeloos ongerust. En wil iedereen niet dat er 100% concentratie naar het haar gaat in plaats van de ongerustheid over die dure kleding?

 

3.     Onrealistische verwachtingen hebben

Houd het realistisch en neem ook wat van je kapper aan. Als jij zwart haar van jezelf hebt en je wilt het lichtblond, dan kun je niet verwachten dat het in één behandeling van een uurtje te doen is. Neem maar van je kapper aan dat het langer gaat duren en vraag zeker van tevoren hoeveel behandelingen je nodig hebt en wat de effecten zijn op het haar.

 

4.     Breng foto’s mee

Een grote hulp bij het voorkomen van teleurstellingen en frustraties aan beide kanten is door zelf een aantal foto’s mee te nemen. Kies bij voorkeur iemand die ongeveer dezelfde huidskleur en oogkleur heeft, dan heb je al een vrij realistisch beeld van wat je kunt verwachten. Houd er wel altijd rekening mee dat de basiskleur van je haar ook mede bepaalt wat voor haarkleur je het beste kunt hebben. Als je dit wilt negeren kun je rekenen op een langere tijd bij de kapper.

 

5.     Ga niet liegen over je haargeschiedenis

Jazeker, haar heeft geschiedenis, en je kunt er maar beter eerlijk over zijn. We horen nog wel eens dat mensen liegen over hun haar ‘maar deze kleur is 100% natuurlijk!’ ‘ ik heb er niets aan laten doen op vakantie hoor’. Je kapper zal zich echt niet beledigd voelen als je een keer bij een andere salon bent geweest. Wees altijd eerlijk zodat een kapper de juiste kleuringen kan kiezen op basis van de eigenschappen en de geschiedenis van je haar.

 

6.     Met nat haar naar de kapper

Misschien dacht je je kapper een handje te kunnen helpen door alvast je haren te wassen, maar niets is minder waar. Afhankelijk van je kappersbezoek is het zelfs handiger om met haar te komen dat een dag niet gewassen is. Bij een kleuring is het zelfs onhandig om met nat haar te komen omdat de verf dan slecht pakt, dus dan moet je kapper eerst je haren föhnen.

 

7.     Met vies haar naar de kapper

Met schone haren naar de kapper kan heel fijn zijn, maar beter is nog te vragen wat je kapper graag zou willen. Kom je alleen om je haren te laten stylen voor een feestje bijvoorbeeld, dan zou haar dat een dag niet gewassen is misschien zelfs beter zijn. Het hangt van de kapper af wat voor voorkeuren hij of zij heeft, dus van tevoren even vragen kan geen kwaad.

 

8.     Non-stop praten kan afleidend werken

We zeggen niet dat je helemaal niets mag zeggen, maar sommige mensen kunnen nogal luidruchtig zijn. Houd er rekening mee dat sommige haarkleuringen en knipbeurten behoorlijk wat concentratie vereisen. Om nog maar te zwijgen over personen die gaan lachen tijdens het knippen…

 

9.     En dat geldt ook voor bewegen…

Soms vinden mensen het zo gezellig bij de kapper, dat ze nog wel eens vergeten dat er een nieuw kapsel wordt geknipt of nieuwe haarkleur wordt aangebracht. Magazines lezen, koffie drinken en met de klant naast je praten is allemaal erg leuk, maar als je je hoofd niet stil houdt moet je ook niet gek opkijken als er straks een highlight verkeerd geplaatst wordt. Maak het je kapper makkelijker door tijdens het knippen in ieder geval zo stil mogelijk te zitten. 

 

10. Bescherm je haar vlak na een kleuring

Als je direct na het verven met je haar in de zon loopt, kan je kleur enigszins veranderen. Probeer daarom uit de zon te blijven en een hoed of sjaal over je haar te dragen als je de salon uit loopt. Dit voorkomt dat je terugkomt bij je kapper om over de kleur te praten die 'toch anders is dan je had gedacht'. 

 

Heb jij nog een goede do of juist don't voor de kapsalon, of misschien wel voor alle salons? We horen het graag! Stuur een mailtje en wie weet zie je jouw tip terug in het artikel.