Je haar valt uit, wat nu?

Mijn haar valt uit, help! Heb je het gevoel dat je constant haren verliest? Of vind je dat je haar toch wel erg dun wordt? Dan kan het zijn dat je last hebt van haaruitval. Voordat je echter tot deze conclusie komt, is het belangrijk om te weten hoeveel haren je normaal verliest op een dag en of je wel echt haaruitval hebt. Het kan namelijk ook zijn dat je gewoon een periode doormaakt waar er iets meer haren uitvallen dan normaal.

 

Is haaruitval normaal?

Haaruitval is een heel normaal proces. Iedere dag verliezen we tientallen haren. Het haar heeft een bepaalde groei- en rustfase waarin het groeit, rust en vervolgens uitvalt. In de zomer zitten meer haren in een groeicyclus, waardoor het kan zijn dat je in september en oktober iets meer haren verliest. Als je echter merkt dat je ineens duidelijk meer haar verliest dan normaal, kan er meer aan de hand zijn.

 

Haar valt uit, de oorzaken

Er zijn vrij veel oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je ineens meer haaruitval hebt dan normaal. Als je haar gedurende een aantal weken meer uitvalt dan je gewend bent en het over je gehele hoofd is, dan kunnen een of meerdere van onderstaande factoren een boosdoener zijn.

  •        Stress
  •        Een psychisch zware periode
  •        Schok
  •        Een streng of eentonig dieet
  •        Langdurig hoge koorts
  •        Bloedarmoede (ijzertekort)
  •        Syfilis (vergevorderd stadium)
  •        Inname van geneesmiddelen (denk aan bloedverdunners, ontstekingsremmers, chemotherapie)
  •        Hormonen (denk aan de puberteit, zwangerschap, de menopauze of twee maanden na het stoppen met de anticonceptiepil)
  •        Schildklierproblemen (als haaruitval samenvalt met andere symptomen van schildklierproblemen als vermoeidheid, hartritmestoornissen, ander gewicht)

Let op, dit gaat alleen op voor een plotselinge toename in haaruitval over de gehele hoofdhuid. Als je last hebt van extra haaruitval op een specifieke plek, dan kan het andere oorzaken hebben. In het geval van lokale haaruitval of alopecia, is het aan te raden een arts te bezoeken.

 

Oplossingen voor haaruitval

Een deel van bovenstaande oorzaken zal alleen maar opgelost kunnen worden door te wachten of naar de huisarts te gaan. Na de zwangerschap bijvoorbeeld duurt het een aantal maanden voor je haren weer mooi vol en glanzend zijn. Voor je zelf gaat ‘dokteren’ is het altijd verstandig naar de arts te gaan om medische oorzaken uit te kunnen sluiten (en met name als je medicijnen gebruikt). Voor de overige oorzaken zoals stress en bloedarmoede kan je deels zelf ook aan een oplossing werken. 

 

Stress

Stress is een belangrijke veroorzaker van haaruitval. Probeer eens een rustig moment te pakken en te kijken naar de dingen waar je stress van krijgt. Is het een belangrijk project op je werk? Je kids die constant ruziemaken? Of dat nieuwe huis waar je al weken in de verbouwing zit? Probeer deze zaken voor jezelf helder te krijgen en maak een plan van aanpak om die stress aan te pakken. Lukt het je niet om die stress-veroorzakers te vinden, dan kan het nog helpen om iemand van buitenaf mee te laten kijken. Het kan een professional zijn, maar ook een vriend of vriendin of misschien een familielid die jou goed kent. Zij kunnen je helpen bij het zoeken naar de oorzaak (en misschien weten ze die allang!).

 

Vitaminetekort

Haar valt uit door vitaminegebrek. Het kan voorkomen dat je (bijvoorbeeld door een streng dieet of erg eentonig voedsel) een gebrek hebt aan bepaalde vitamine. Ijzer, proteïne, zink, vitamine A en omega-vetzuren hebben je haren nodig om gezond te blijven. Mocht je een dieet volgen, kijk dan goed of je deze stoffen nog wel voldoende binnen krijgt. Volg je geen dieet, kijk dan zeker even kritisch naar je voedingspatroon. Vegetariër? Probeer dan het gebrek aan vlees (dat ijzer bevat) te compenseren met groenten als broccoli en sperziebonen.