Grove poriën verminderen - dit zijn dé tips!

Grove poriën verminderen is een onderwerp waar we vaak vragen over in de mailbox ontvangen. Als je grove poriën hebt, wil je ze natuurlijk graag zo klein mogelijk krijgen. Maar hoe doe je dit? Kan dit überhaupt? Door een combinatie van de juiste huidverzorgingsproducten kun jij die poriën voor het oog zeker wel kleiner doen lijken. Door een paar simpele aanpassingen in je routine kun je al mooie resultaten bereiken. Lees hier onze tips!

 

Hoe ontstaan grove poriën?

Voordat je met de oplossing aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten hoe grove poriën ontstaan. Zo kun je er in de toekomst voor zorgen dat je er minder last van hebt. Met name mensen met een gecombineerde of vette huid hebben vaak last van grove poriën. De grove poriën ontstaan door: 

 • Verstopte poriën, door veel talgafscheiding 
 • Huidveroudering, de poriewanden worden slapper door een afname van collageen
 • Genetische invloeden

Vergeet echter niet dat het op bepaalde plekken in je gezicht 'normaal' is om grotere poriën te hebben. De poriën in het midden van het gezicht zijn in veel gevallen groter en beter zichtbaar dan de rest van de huid. Het voorhoofd, de neus en de kin (ook wel de T-zone genoemd) bevat namelijk grotere talgklieren dan de rest van het gezicht. Deze klieren produceren meer talg en zijn daarom ook groter.

 

Hoe raken poriën verstopt?

De poriën in je huid zorgen ervoor dat talg (een vetachtige stof), zich over je huid kan verspreiden zodat de huid zacht en soepel blijft. Daarnaast vormt de talg ook een beschermende laag tegen bacterien en schimmels. Als de huid echter teveel talg produceert, kan de huid dit niet verwerken en gaat het talg zich mengen met andere stoffen in de huid, bijvoorbeeld dode huidcellen. De huid kan deze mix niet goed afvoeren, waardoor de poriën verstopt raken en zich vergroten. Als de mix van talg en dode huidcellen in aanraking komt met zuurstof, krijg je mee-eters. Met name de huid van de neus kan snel verstopt raken en als gevolg mee-eters krijgen. 

 

Grove poriën verminderen: de don’ts

Voor we laten zien welke dingen je juist wel moet doen, is het misschien nog belangrijker om te lezen wat je vooral niet moet doen.

 1. Gebruik geen huidcrèmes en lotions die veel vet bevatten. Als je vergrote poriën hebt, zorgen vette producten er juist voor dat de huid alleen maar vetter wordt. Een cleansing oil kan hierop een uitzondering zijn, maar vraag dit altijd even na bij je schoonheidsspecialiste. 
 2. Vermijd producten die de huid kunnen uitdrogen, zoals producten met toegevoegd parfum en alcohol. Deze producten drogen de huid teveel uit, waardoor de huid een signaal krijgt om juist meer talg aan te maken, waardoor de huid uiteindelijk alleen maar vetter wordt en je poriën duidelijker zichtbaar.
 3. Maak alleen gebruik van milde gezichtsreinigers en cleansers om de huid te reinigen van make-up en vuil. De zwaardere reinigers drogen de huid sneller uit, waardoor de huid juist meer vet aan gaat maken. Ga dus voor een milde gezichtsreiniger op waterbasis; die reinigt de poriën diep zonder de vochtbalans van de huid aan te tasten. Een cleansing milk verwijdert overtollig talg zodat het zich niet meer op kan hopen en zorgt dat de porie minder zichtbaar is.
 4. Soms kun je, door het gebruik van een verkeerde foundation, ook last krijgen van vergrote poriën. Als je bijvoorbeeld van jezelf een vettige huid hebt, is het belangrijk om een olievrije foundation te gebruiken. Dit voorkomt dat de poriën verstoppen. Ook kan een verkeerde foundation de poriën alleen maar accentueren, waardoor ze veel groter lijken. Laat je daarom zeker adviseren bij de winkel of laat een huidtest te doen zodat je zeker weet dat je producten gebruikt waar je huid blij van wordt.​
  1. Tip: als je vergrote poriën wilt camoufleren met make-up, breng je het product met een neergaande beweging aan van boven naar beneden. Hierdoor kun je poriën beter verbergen.

Tip: Porie-reinigende strips behoren niet per se tot de don’ts, omdat ze de huid schoonmaken en poriën diep en grondig reinigen. Het nadeel aan deze strips is echter dat de meesten wat agressief kunnen zijn. Je trekt dan niet alleen het overtollig talg mee, maar ook de talg die noodzakelijk is om je huid soepel te houden. Je huid kan dan als reactie weer meer talg aan gaan maken. Het is daarom meer een fijne oplossing voor een feestje dan dat het echt op lange termijn iets uithaalt.

Tip: E-cleansing wordt ook steeds meer gehyped. Je gebruikt dan een elektrische cleanser met verschillende soorten borstels waar je de huid mee kunt reinigen. Gebruik deze apparaten echter alleen nadat je je goed hebt ingelezen. Als je met een te grove borstel begint, kun je de huid behoorlijk beschadigen (zie ook verschillende reviews online en op Youtube). Het kan een fijne aanvulling zijn op je routine, maar doe eerst onderzoek en zet niet zomaar een apparaat op je gezicht.

 

Grove poriën verminderen: de do’s

Naast de bekende don’ ts zijn er gelukkig ook een aantal belangrijke do’s die je dagelijks en wekelijks toe kunt passen om je huid een gezonde en stralende glow te geven. Vergrote porien kun je zo voor het oog verminderen, waardoor je huid er egaler uit ziet.

 1. De belangrijkste do in dit lijstje is zonder twijfel het regelmatig reinigen van de huid. Natuurlijk zijn de producten belangrijk, maar de regelmaat waarmee je de huid reinigt is minstens zo belangrijk. Sla geen avond over en maak het echt een onderdeel van je dagelijkse routine. Veel Koreanen zweren zelfs bij het tweemaal reinigen per dag: zowel 's ochtends voordat je de make-up aanbrengt als 's avonds nadat je je make-up hebt verwijderd. En we weten hoe mooi hun huid is dus…
 2. Hydratatie is een tweede belangrijke stap om je grove poriën te verkleinen. Drink veel water, bij voorkeur tussen de 1,5 en 2 liter per dag. Afvalstoffen in de huid worden zo sneller afgevoerd, en de nodige voedingsstoffen komen zo sneller bij de huidcellen aan. Gebruik daarnaast een lichte, hydraterende crème zodat de huid niet uitdroogt. Let ook hier weer op de ingrediënten en kies een product zonder parfum.
 3. Je bent wat je eet is een oud gezegde, maar daarom niet minder relevant. Je voedingspatroon heeft niet alleen invloed op je gezondheid, maar ook op je uiterlijk. Je haren en huid hebben echt baat bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Heb je erg last van vergrote poriën en bijvoorbeeld ook mee-eters en acne, dan kun je kijken of je met een ander voedingspatroon daar invloed op kan uitoefenen. Probeer eens wat minder vetten en suikers binnen te krijgen en houd de conditie van je huid goed in de gaten. Het zou zomaar kunnen dat daar al een belangrijk deel van de oplossing zit!
 4. Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine A-zuur een positieve invloed heeft op de grootte van poriën. De stof geeft de huid een prikkel waardoor dode huidcellen minder snel tot een verstopping leiden en aan de stevigheid van de huid gewerkt wordt. Ook bij acne zeer de moeite waard.
  1. Vitamine A stimuleert de celdeling waardoor huidweefsel zich sneller kan vernieuwen en de huiddikte kan verbeteren.
  2. De aanmaak van collageen- en elastinevezels wordt gestimuleerd.
  3. Grove poriën en uitbraken van acne worden zichtbaar verminderd.
  4. De doorbloeding bevordert, wat een frissere teint geeft.
  5. Let op: Vitamine A-zuur is een product dat bij verkeerd gebruik juist schade aan je huid kan toebrengen. Ook is het niet geschikt voor alle huidtypen. Gebruik dit product dus bij voorkeur naar aanleiding van een bezoek aan de dermatoloog of schoonheidsspecialiste. Zij kunnen, aan de hand van de reactie van je huid, het percentage bijstellen. De juiste concentratie verschilt per huid.
 5. Gebruik een exfoliant. Door het gebruik van een exfoliant (kies er een met salicylzuur of glycolzuur) kun je het aangezicht van grove poriën aanzienlijk verminderen. De dode huidcellen worden verwijdert evenals het overtollige talg, waardoor je die grote poriën dus veel minder goed kunt zien. Door salicylzuur of glycolzuur te gebruiken, ruimen ze ook overtollig talg in de porie zelf op.
 6. Gebruik huidverzorgingproducten die rijk zijn aan antioxidanten. Je huid wordt zo beter beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
 7. Een tip die vaak vergeten wordt: een gezichtsmasker. Het gezichtsmasker van Milky Dress reinigt de poriën en verwijdert dode huidcellen zodat je een zeer zachte en schone huid krijgt. Bijzonder aan dit masker is dat je het met een magneet verwijdert, waardoor je de bloedsomloop in de huid stimuleert. Dankzij de milde manier van verwijderen is het magneetmasker prima geschikt voor de gevoelige huid. Kleimaskers kunnen ook een teveel aan talg absorberen, maar let goed op dat ze de huid niet teveel uitdrogen.

Camoufleren is misschien geen definitieve oplossing, maar kan voor een feestje natuurlijk geen kwaad. De Beauty Blur heeft de eigenschappen van een BB-cream, moisturizer en wash-off zelfbruiner, waardoor je onzuiverheden zichtbaar kunt verminderen en een prachtige glow krijgt. De lichtreflecterende deeltjes zorgen samen met de subtiele teint en camouflerende eigenschappen dat je poriën veel minder zichtbaar worden. Fijn aan dit product is dat het een lichte dekking geeft, dus je hebt waarschijnlijk geen foundation meer nodig. Perfect voor een avondje uit!

 

Behandelingen door professionals voor vergrote poriën

Naast de huidverzoringsroutine thuis, kun je ook ondersteuning krijgen van een professional bij de aanpak van grove poriën. Win van tevoren informatie in over de verschillende behandelingen en vraag advies over welk soort behandeling het beste bij je huid past.

 • Grove poriën laseren. Het laseren van de huid kan zeker helpen bij het verminderen van grote poriën. Een laserbehandeling wordt meestal overwogen als behandeling voor rimpels of bijvoorbeeld acnelittekens. De laser geeft het bindweefsel dan een prikkel, waardoor die beter gaat werken en aan de oppervlakte een gladder en zachter resultaat geeft. Voor meer informatie over laserbehandelingen raden we de website van dokterdokter.
 • Als thuisbehandeling kun je bepaalde fruitzuren inmiddels aanschaffen in verschillende formules. Als je merkt dat die producten werken, kun je eventueel overwegen om een hogere concentratie op de huid te testen. Hogere concentraties zijn alleen beschikbaar bij een professional, omdat een verkeerde verhouding juist schade aan de huid toe kan brengen. Een hoge concentratie AHA- of BHA-peeling kan de overtollige talg efficiënt verwijderen en werkt daarnaast aan het verminderen van tekenen van veroudering (fijne lijntjes en rimpels, maar ook pigmentveranderingen en een vermoeide huid) en vergrote poriën. Houd er rekening mee dat je meerdere behandelingen moet ondergaan voor een zichtbaar effect. Voor meer informatie over deze behandelingen raden we aan een schoonheidsspecialiste of dermatoloog in de buurt te raadplegen.
 • Microdermabrasie-behandelingen versnellen de afvoer van dode huidcellen in de huid en versnellen de aanmaak van nieuwe huidcellen. De behandeling bevordert de doorbloeding, verbetert de elasticiteit en geeft de huid een frisse teint.

 

Acne en vergrote poriën

Heb je eenmaal last van acne of mee-eters, spring daar dan voorzichtig mee om. Met name mee-eters kunnen uiteindelijk resulteren in duidelijk zichtbare of vergrote poriën. Door je gezicht regelmatig te reinigen en een peeling te gebruiken kun je acne en mee-eters zoveel mogelijk terugdringen. Let op met de bovenstaande don’ts en knijp bij voorkeur niet zelf mee-eters of puistjes uit, dit kan de conditie van de huid alleen maar verergeren.

 

Zelfs nog tips om grove poriën te lijf te gaan?

Bovenstaand heb je onze grove poriën verminderen - tips kunnen lezen. Heb je zelf nog een tip, dan horen we het natuurlijk graag. Stuur een mailtje naar ons info-adres en wie weet lees je binnenkort je tips terug in ons blog!