Geblondeerd haar verzorgen - do's en don'ts

Geblondeerd haar verzorgen is absoluut geen overbodige luxe. Als je je haren een keer hebt geblondeerd of het nu blond hebt weet je er waarschijnlijk alles van: droog en pluizig haar. Soms breekt geblondeerd haar ook sneller af of ziet het er lelijk uit. Hoe kun je dit voorkomen en geblondeerd haar verzorgen? Lees hier onze tips.

 

Hoe kan je geblondeerd haar het beste verzorgen?

Omdat geblondeerd haar zo snel droog en pluizig kan worden, zijn speciale verzorgingsproducten een aanrader. Veel grote haarmerken hebben inmiddels producten in het assortiment die speciaal geformuleerd zijn voor blond en geblondeerd haar. Denk aan Guhl, Biosilk, Redken en John Frieda maar ook schwarzkopf, Wella, Kérastase en TIGI hebben shampoos en conditioners voor blond haar.

 

Shampoo voor geblondeerd haar

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een shampoo voor blond en geblondeerd haar? Gebruik in ieder geval een shampoo die geschikt is voor geverfd haar. Sommige shampoos helpen ook bij het optimaliseren van de blonde kleur van het haar, zoals TIGI Dumb Blonde Shampoo.

 

Conditioner voor geblondeerd haar

Een conditioner is onmisbaar als je je haren geblondeerd hebt. Conditioners sluiten de haarschubben en polijsten het haar, zodat het minder kans heeft om broos en breekbaar te worden. Zorg ook hier weer dat je een conditioner voor geverfd haar gebruikt en kijk ook of je liever een uitwasbare conditioner gebruikt, of juist een leave-in conditioner. Een conditioner van goede kwaliteit verfrist en vernieuwt de haartint, waardoor het blonde ook echt blond blijft.

 

Haarmasker voor geblondeerd haar

Als je je haren hebt geblondeerd is een verzorgend haarmasker een grote aanrader. Met name bij droog en pluizig haar kan een haarmasker het verschil maken. Het masker dringt diep door in de haarwortels en hoofdhuid. De hoofdhuid wordt gereinigd van onzuiverheden en het haar wordt ontgift. Het haar gaat er hierdoor gladder en voller uitzien.

 

Geblondeerd haar verzorgen: do’s en don’ts

Geblondeerd haar verzorgen kun je dus al prima doen met de juiste shampoo en conditioner. Een haarmasker zo nu en dan is ook een goede toevoeging, maar zijn er nog meer aanraders? En wat kun je beter laten? Lees hieronder onze do’s en don’ts op een rij:

 

Do’s

 •        Spoel je haar na met koud water om de haarschubben te sluiten
 •        Gebruik een conditioner
 •        Slaap op een kussensloop van satijn of zijde
 •        Slaap met je haren in een vlecht of staart
 •        Een heat protection spray of crème gebruiken voor je met stylingtools aan de slag gaat
 •        Bedek je haren met een hoed of sjaal, met name in de zomer als de zon feller
 •        Eet voedsel met vitamine A om het haar te ondersteunen
 •        Gebruik een beschermende spray als je de zon in gaat
 •        Gebruik haarproducten voor geblondeerd haar

 

Don’ts

 •        Was je geblondeerde haren niet te vaak 
 •        Wrijf je haren niet droog maar dep ze met een handdoek droog
 •        Te veel kammen en borstelen
 •        Je haar touperen
 •        Te hete stylingtools gebruiken
 •        Ga niet te vaak naar het zwembad of de zee

 

Wat te doen tegen beschadigd geblondeerd haar?

Geblondeerd haar heeft, omdat je het toch wel zwaar bewerkt, sneller de neiging om droog, dor en breekbaar te worden. Wat kun je dan doen om je haar zo lang mogelijk te beschermen? Denk bijvoorbeeld aan het wassen van je haar. Shampoos zetten haarschubben open en verwijderen talg van je hoofdhuid, talg dat je hoofdhuid nodig heeft om de haarschubben te bedekken en gezond te houden. Ook de bovenstaande do’s zijn natuurlijk aanraders.

 

Geblondeerd haar herstellen

Wat doe je als het al ‘te laat’ is en je blonde lokken droog en dor zijn? Is afknippen dan echt de enige optie? Het hangt er vanaf wat voor haarproblemen je hebt. Droog en dof haar kun je nog aanpakken met een haarmasker of je wasroutine aan te passen (lees ook ons artikel over de fouten die je maakt bij het wassen van je haar). Als je last hebt van gespleten haarpunten, dan is het een ander verhaal.

Tip: Heb je gespleten haarpunten? Dan is afknippen echt de enige optie om er helemaal vanaf te zijn. Er zijn verschillende haarproducten beschikbaar die de gespleten punten wel kunnen ‘lijmen’, maar dit is een tijdelijke maatregel. Je haren blijven beschadigd, dus het beste is om uiteindelijk de schaar te pakken.

 

Wat te doen bij geel haar?

Soms komt het voor dat je mooie geblondeerde haar langzaam geler wordt… Heel vervelend natuurlijk, hoe houdt je je blonde haren ook echt blond en niet geel? Let dan met name op als je zelf aan de slag gaat met verf. Thuis haren blonderen heeft een groter risico dan het gewoon een bruine tint verven. Het kan ook vaker misgaan, waardoor je haar dus ineens geel wordt. Veel voorkomende oorzaken:

 •        Je haalt de verf er te vroeg uit
 •        Je wilt van donkerbruin in één keer naar blond
 •        Je haar wordt naar verloop van tijd langzaam geel

In het laatste geval kun je er natuurlijk niet veel aan doen. Of je je haren nu laat blonderen bij de kapper of zelf aan de slag gaat, je haren kunnen na verloop van tijd geel worden. Dit komt omdat je het haar ontkleurt (het woord verven is hierbij niet echt de juiste term). Je hebt van jezelf twee pigmenttypes, de donkere pigmenten en de lichte pigmenten. Bij het blonderen pak je beide pigmenttypes behoorlijk aan. Je haar heeft de neiging om deze pigmenttypes weer te herstellen, waardoor het haar als het ware langzaam ‘terug’ kleurt en er gelig uit gaat zien. Om dit te voorkomen kun je het beste een haarmasker gebruiken of een haarcrème met een hoge zuurgraad. Om het blonde haar verder te onderhouden, kun je af en toe een zilvershampoo gebruiken.  

 

Zilvershampoo

Geblondeerd haar verzorgen met een zilvershampoo kan een fijne tussenoplossing zijn om de haarkleur zo lang mogelijk mooi te houden. Je hoeft niet bij iedere wasbeurt een zilvershampoo te gebruiken,  maar een paar keer per maand kan helpen om je blonde haar echt blond te houden.

‘Zilvershampoo bevat blauwpaarse pigmenten. Deze pigmenten neutraliseren de oranje en gele pigmenten in het haar. Hierdoor kun je de blonde kleur koel houden en voorkom je zo lang mogelijk dat je haar geel wordt.’

Als je graag een zilvershampoo wil gebruiken, houd dan wel rekening met het volgende: de blauwpaarse pigmenten in zilvershampoo kunnen je haar een paarsige of blauwige tint geven als je ze te lang in laat trekken. Lees daarom voor gebruik goed de verpakking en gebruik de shampoo niet te vaak en niet te lang. Let er daarnaast op dat je deze shampoo’s niet op kleding of handdoeken knoeit, het kan echt voor vlekken zorgen (wel weer uitwasbaar in bijna alle gevallen).

 

Geblondeerd haar verzorgen tips

In bovenstaand artikel heb je kunnen lezen over geblondeerd haar verzorgen en gaven we meerdere tips om die mooie, blonde kleur toch vooral zo lang mogelijk blond te houden. Heb je zelf nog tips om geblondeerd haar te verzorgen? Stuur dan zeker een mailtje via ons contactformulier en wie weet zie je binnenkort jouw tip terug op ons beauty blog en social media.