Oeps! 10 foutjes die je maakt bij het verzorgen van je huid

Fouten die je maakt tijdens het verzorgen van je huid is een veelbesproken onderwerp in de beauty. Niet alleen is er veel discussie over welke producten nu het beste zijn, ook de routine zelf wordt uitgebreid besproken (zoals de 11-staps routine van Zuid-Koreanen bijvoorbeeld). In dit artikel gaan we dieper in op de kleine foutjes die je soms maakt tijdens het verzorgen van je huid, waardoor je de huid misschien meer schade toebrengt dan je denkt.

Tip: Brengt de huidverzorgingsproducten altijd aan zoals op de verpakking staat aangegeven. Als je er een ‘eigen’ routine op na houdt, kan het zijn dat de producten minder goed hun werk kunnen doen. Houd ook altijd rekening met de volgorde waarin je je huid verzorgt: na het reinigen breng je de huidverzorgingsproducten aan van dun naar dik. Dit betekent dat je de producten met de dunste substantie als eerste aanbrengt (denk aan gezichtsserums en moisturizers), zodat die dieper in het de huid door kunnen dringen. Met de dikste producten zoals zonnebrandcrème bescherm je de huid.

 

10 fouten die je maakt tijdens het verzorgen van je huid

 

1.     Je kijkt niet naar de ingrediënten van de producten die je gebruikt

Inmiddels zijn we eraan gewend om op de verpakkingen te kijken in de supermarkt, maar doe je dat ook bij de drogist of salon? Het kan lonen om te lezen wat voor ingrediënten er in een product zitten. Misschien ben je bijvoorbeeld gevoelig voor alcohol, en gebruik je ongemerkt een product waar alcohol in zit. Je kunt ook navragen bij een schoonheidssalon of ze een huidanalyse kunnen doen en daar de beste producten voor jouw huidtype aan kunnen raden. Soms denk je bijvoorbeeld dat je producten nodig hebt voor een gevoelige huid, maar is een product dat de vochtbalans op peil brengt veel geschikter. Je staat er vaak nog van te kijken hoeveel verschil het wisselen van een crème kan hebben op de huid.

 

2.     Je kijkt niet naar de eigenschappen van je huid

Dit punt heeft veel te maken met bovenstaand punt. De crème die voor je moeder, je zusje of je vriend kan werken, hoeft niet hetzelfde effect bij jou te geven. Ga bij het kopen van huidverzorging altijd uit van de eigenschappen van jouw huid. Wat is de samenstelling? Heb je een vettige huid, of is het alleen vet in de T-zone? Heb je droge plekjes, of heb je juist veel last van roodheid en acne? Op basis van je huid kun je vervolgens op zoek naar producten die goed bij je huid passen. Het beste is ook om per product te kijken, wat het voor je doet. Zo kun je precies zien welke producten een toevoeging zijn, en welke producten je beter kunt wisselen voor een ander product.

 

3.     Je gebruikt veel te veel product

‘Teveel’ is nooit goed, ook niet als het om voedende crèmes gaat. Als je je huid letterlijk volplempt met crèmes, raakt die verstopt. Je kunt hierdoor zelfs irritaties krijgen, terwijl dat niet zo was geweest als je de juiste hoeveelheid crème had gebruikt. Maar wat is de ‘juiste’ hoeveelheid? Het kan natuurlijk per persoon verschillen, omdat het huidtype verschilt, maar er zijn een paar algemene hoeveelheden die je als basis kunt nemen:

  • Bij een reinigingsgel is een hazelnoot voldoende
  • Bij een dagcrème is twee koffiebonen voldoende
  • Bij een oog crème zijn twee pijnboompitjes voldoende
  • Bij een serum is een maiskorrel al voldoende
  • Bij een nachtcrème kun je denken aan een blauwe bes
  • Bij een gezichtsmasker kun je denken aan een flinke aardbei
  • (een sheet mask zou dit probleem ook kunnen verhelpen)

 

4.     Je gebruikt niet alle producten die je nodig hebt

In Europa zijn veel vrouwen en mannen nog steeds van het ‘zo min mogelijk producten op mijn gezicht’. En in principe is daar niets mis mee. Teveel aan product is ook niet goed. Maar de essentiële producten helemaal overslaan is zonde van je huid. Denk hierbij aan een goede moisturizer, die de vochtbalans van de huid op peil houdt. Of wat dacht je van een goede dagcrème met SPF? Met name die SPF- bescherming heb je nodig, want de zon is huiderverouderingsversneller nummer 1. Ben je niet van de dagcrème, dan kun je in ieder geval een zonnebrandcrème gebruiken.

 

5.     Je laat de producten onvoldoende inwerken

Met een gezichtsroutine die wat uitgebreider is, ben je geneigd om alles snel achter elkaar aan te brengen. We hebben tenslotte allemaal haast. Erg leuk, maar als je een serum en dagcrème door elkaar aanbrengt, kan het serum niet goed meer werken. Geef de producten daarom allemaal de kans om even in te werken. Combineer je beauty routine bijvoorbeeld met het aankleden. Zodra je het gezichtsserum hebt aangebracht, trek je je kleding aan. Vervolgens breng je een moisturizer of dagcrème aan. Dan ga je even eten. Soms kan het bijvoorbeeld ook helpen om de producten juist op verschillende plekken te leggen. Dus je serum ligt in de slaapkamer, en je dagcrème beneden.

 

6.     Je reinigt je gezicht ’s ochtends niet

’s Ochtends je gezicht niet reinigen is iets minder problematisch dan ’s avonds, maar we raden het net zo af. Simpelweg omdat je graag wil dat je huidverzorgingsproducten goed hun werk kunnen doen. Op een gezicht dat vuil en onzuiverheden van een hele nacht slapen heeft verzameld, kan dat minder goed. Vergeet dus ook ’s ochtends je gezicht niet te reinigen.

 

7.     Je reinigt je gezicht ’s avonds niet

Oh, hoe verleidelijk is het als je na een avondje stappen of uit eten gewoon in je bed kan ploffen? We weten het, we hebben ons er ook wel eens schuldig aan gemaakt. Maar met make-up op gaan slapen is toch echt heel slecht voor je huid. Reinig je gezicht altijd voordat je gaat slapen en breng het liefst nog een nachtcrème of masker aan voordat je gaat slapen.

 

8.     Je reinigt je huid te ruw

Het is natuurlijk goed dat je je huid reinigt, maar blijf je wel voorzichtig? Als je een cleanser of milde reinigingsgel te ruw over je huid heen wrijft, kun je alsnog de huid irriteren. Volg daarom altijd de instructies op de verpakkingen en neem je gezicht bijvoorbeeld af met een zachte vochtige handdoek. Of, als de gel erom vraagt, spoel je je gezicht na met lauw water. Die voorzichtigheid is ook toe te passen op je huidverzorging. Crèmes dep je bij voorkeur op de huid. Producten als zelfbruiners moet je natuurlijk wel goed uitvegen, maar doe dit in lange, cirkelvormige bewegingen zodat je geen plekjes kapot wrijft.

 

9.     Je reinigt je make-up kwasten niet

Je hebt nu alle producten in huis die goed bij je huid passen, reinigt je huid iedere dag…. Kan niet meer misgaan toch? Nou, dan hangt van je make-up kwasten af. Houd jij van een foundation en concealer op zijn tijd? Breng je die met make-up kwasten aan? Hoe vaak reinig je ze? Oeps… Daar gaan mensen vaak de mist in. Make-up kwasten moet je om de paar weken reinigen zodat je bacterien verwijdert. Het zou zonde zijn als je zoveel moeite doet om je huid mooi te houden, en je kwasten verpesten het. Lees hier meer over hoe je je make-up kwasten moet reinigen.

 

10. Je vergeet je handen, nek en decolleté

Je gezicht verzorg je nu goed, maar hoe zit het met je handen? Ai, doe je zo je best om je gezicht er zacht en soepel uit te laten zien, zijn je handen van die ruwe kloofklompjes waar de schilfers vanaf vliegen. Of je nek, waar je vaak net zo snel lijntjes gaat zien als in je gezicht. Probeer in je nieuwe gezichtsroutine ook deze gebieden altijd mee te nemen. Smeer bijvoorbeeld ook zonnebrandcrème op je handen, zodat ze beschermd zijn tegen de straling van de zon.

 

Fouten die je maakt tijdens het verzorgen van je huid: onze top 10

Tot zover onze top 10 van fouten die je maakt tijdens het verzorgen van je huid. Sommige tips zijn misschien een open deur, andere tips kunnen je nog verrast hebben. Heb jij een tip waarvan jij denkt: ‘Goh, dat zou iedereen moeten weten?’ Laat het ons dan zeker weten via ons contactformulier, we horen graag van je. Wie weet zie je jouw tip terug op ons blog!