Foundation in de winter aanbrengen, hoe werkt dat?

Foundation in de winter aanbrengen is misschien iets dat je doet zonder erbij na te denken. Totdat je het product over een vettige crème probeert aan te brengen en merkt dat het er allemaal niet zo heel mooi meer uitziet. Maarja, die vettige crème heb je wel nodig in de winter. Toch? Dat foundation in de winter aanbrengen, hoe zit dat precies?

 

Vet of voedend?

Een algemene gedachte is dat je in de winter een vette crème op je huid aan moet brengen om het  te beschermen tegen het koude weer. Niet zo gek natuurlijk, maar een crème die alleen vet is, doet voor de rest niet zoveel voor de huid. En gaan foundation en vette crèmes samen? Niet echt. Probeer daarom niet alleen op zoek te gaan naar een vettige crème, maar vooral een crème die voedend is. Zo kun je de huid niet alleen beschermen, maar ook echt ondersteunen waar dat nodig is.

Tip: Net zoals ieder persoon anders is, verschilt ook het huidtype per persoon. De crème die voor je vriendin wonderen verricht, hoeft bij jou niet hetzelfde effect te geven. Bezoek een keer een schoonheidsspecialiste om een persoonlijk huidadvies te vragen. Hij of zij kan je dan goed adviseren over het soort producten dat jouw huid nodig heeft, in de zomer en in de winter. Met deze informatie als stevige basis kun je veel beter kiezen tussen de ontelbare soorten crèmes en lotions die op de markt zijn.

 

Foundation in de winter: de basics

Het succes van foundation aanbrengen in de winter staat of valt dus eigenlijk met de crème die je eronder aanbrengt. Daarnaast is een goed huidverzorgingsritueel net zo belangrijk als het soort product dat je aanbrengt. Voor een goed huidverzorgingsritueel kijken we graag naar Zuid-Korea, waar huidverzorging een ware cultstatus heeft. Een aantal kernwaarden waar Zuid-Koreanen zich strict aan houden: producten gericht op wat de huid nodig heeft, regelmaat en layering. Normaal gesproken bestaat de routine uit 10 verschillende stappen, maar wij hebben hieronder alleen de belangrijkste stappen gezet om de perfecte voorbereiding op de foundation te creëren.

Een algemene tip: Geef ieder product even de kans om in te trekken. Met name de moisturizer en de gezichtscrème hebben even tijd nodig om goed in te trekken voordat de foundation wordt aangebracht. Zo voorkom je ook dat je een vlekkerig resultaat krijgt met je foundation.

 

1.     Gezicht reinigen

Het klinkt misschien raar om dit ’s ochtends te moeten doen, maar de Zuid-Koreanen zweren hierbij. Door de huid ’s ochtends nog even met een milde cleanser te reinigen, wordt al het vuil en de onzuiverheden van de afgelopen nacht weggehaald. Zo kun je met een echt schone huid beginnen.

Extra: als je dit extra goed wilt doen, kun je gebruikmaken van twee cleansers: 1 op waterbasis en 1 op oliebasis. Zo weet je zeker dat je huid helemaal schoon is. Er bestaan ook multitasking cleansers, maar dat is even zoeken. Neogen heeft bijvoorbeeld ingrediënten om vuil op olie- en waterbasis te verwijderen.

 

2.     Gezicht wassen

Was je gezicht vervolgens met lauwwarm water om de cleanser-resten goed te verwijderen. Probeer zo min mogelijk te wrijven: geef de huid in plaats daarvan direct een massage. Je veegt eventuele cleanser resten met uitwaartse en neergaande bewegingen van je gezicht af. Je stimuleert zo ook meteen de bloedcirculatie, wat afvalstoffen in de huid sneller afvoert en uiteindelijk voor een heldere huid kan zorgen.

Extra: Gebruik een toner. Een toner wordt vaak nog gezien als een agressief product dat de huid uitdroogt. In Zuid-Korea kijken ze daar verbaasd van op. Een toner zoals die in Korea bedoeld is, verwijdert namelijk de resten van de cleanser en brengt de pH-waarde van de huid juist weer in balans. Het verzacht de huid en zorgt dat de huid goed voorbereid is op je gezichtscrème. Als je dus iets meer tijd hebt ’s ochtends, is dit een echte aanrader! Een favoriet van ons is het Beauty Water van Son&Park, dat niet alleen een milde cleanser is, maar ook een toner en moisturizer.

 

3.     De moisturizer

Met name in de winter heeft de huid extra verzorging nodig. Een moisturizer heeft een waterachtige textuur dat snel geabsorbeerd wordt door de huid. Je kunt deze stap eventueel overslaan als je weinig tijd hebt, maar we raden het zeker wel aan. Een moisturizer is lichter van structuur dan een gezichtscrème en kan daardoor ook dieper in de huid doordringen.

 

4.     Voedende crème aanbrengen (met SPF!)

Tijd voor de voedende crème! Breng de crème van je keuze aan op de huid zodat deze zacht en soepel blijft, zelfs in de winter.  Breng de crème aan zoals je de cleanser verwijderd hebt: met uitwaartse en neergaande bewegingen. Het beste is om bij de neus te beginnen en van daaruit naar de buitenkant van je gezicht te werken. Als je een crème met SPF kunt vinden is dat helemaal mooi. Zo niet, dan is het aan te raden als laatste stap in je huidverzorgingsroutine een zonnebrandcrème aan te brengen.

Extra: Je kunt eventueel een aparte oogcrème aanbrengen om de fijne lijntjes rond de ogen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Houdt bij de keuze van de oogcrème ook weer rekening met je persoonlijke huidtype en dep het product rond de ogen.  

 

Primer voor je foundation

Je hoeft de foundation niet direct op je gezicht aan te brengen. Een primer maakt de huid gladder en bereid de huid goed voor op de foundation. Daarnaast heeft het eveneens een matterend effect. Ook kun je een product als concealer vaak makkelijk met de primer mengen om een egale basis te creëren. Gebruik bij voorkeur een kwast om de primer aan te brengen. Met je vingers kan ook, maar dan krijg je vaak een minder glad resultaat.

 

Ander soort foundation in de winter kopen?

Als je de huidverzorgingsroutine eenmaal goed op een rij hebt, is de foundation aan de beurt. Want kun je dezelfde foundation gebruiken die je in de zomer gebruikt? In de meeste gevallen niet. Je huidskleur is in veel gevallen anders en de huid droogt gewoon sneller uit door temperatuurverschillen van binnen en buiten en de koude wind. Daarnaast zorgt die voedende crème toch voor een basis die wat vetter is dan normaal. Het is dus handig als je een foundation zoekt die bij je winterse huidskleur, huidtype en weertype past

Tip: Ook voor je foundation is het aan te raden om professioneel advies te vragen. Er zijn diverse soorten foundations verkrijgbaar in verschillende formules, kleuren en gericht op verschillende effecten. Een droge huid heeft bijvoorbeeld meer baat bij een vloeibare foundation dan een vette huid. Ga je voor een glanzende look, of juist een matte look? Allemaal dingen die meespelen bij de keuze voor een foundation.

 

Welke foundation in de winter kiezen?

Als je een foundation in de winter gebruikt, is het dus handig rekening te houden met de onderliggende gezichtscrème, die in de winter vaak wat vetter is en meer voedende ingrediënten bevat. Bij de schoonheidsspecialiste houden ze er rekening mee dat je foundation en gezichtscrème niet met elkaar botsen, maar als je zelf op zoek gaat, kan dit nogal een uitdaging zijn. Houd bij het kiezen van je gezichtscrème, primer en foundation vooral rekening met de basis: zijn alle producten op oliebasis of waterbasis?

Tip: In veel producten is water (oftewel Aqua) het eerste ingrediënt op de lijst. Dit wil echter niet zeggen dat het product geen oliën bevat. Water maakt een product vloeibaar, maar dit wil niet zeggen dat het product op waterbasis is. Dit huidverzorgingstopic van Reddit heeft een uitgebreide uitleg over het herkennen van de ingrediënten en hoe je kunt zien of een product op oliebasis, waterbasis of siliconenbasis is.

 

Foundation in de winter aanbrengen

Het aanbrengen van de foundation zelf verschilt niet met hoe je het normaal zou doen. Het beste is om de applicatie van de foundation af te laten hangen van het soort foundation dat je gebruikt:

  •        Stevige kwast of spons bij dikke foundation
  •        Luchtige brush om aan te stippen bij een dunne foundation

Een tip die beautybloggers vaak geven is om de aangebrachte foundation na het aanbrengen met de kwast nog even luchtig aan te drukken met je vingers. De warmte laat de foundation iets smelten en zorgt ervoor dat het beter kan blenden en kan hechten aan de primer. Houd er wel rekening mee dat je vingers goed schoon moeten zijn, je wil geen vuil in de huid drukken.

 

Foundation deppen of vegen?

Welke foundation je ook kiest, de manier van aanbrengen komt vaak overeen. Aangeraden wordt om je foundation op je gezicht te deppen. Dit kan met een make-up kwast, maar ook met een make-up spons of de bekende beautyblender. Deze manier van aanbrengen zorgt ervoor dat de foundation mooi verdeeld wordt en dat er geen vegen of rolletjes ontstaan.

 

Fixeer de foundation met poeder of spray

Als laatste stap kun je de foundation eventueel fixeren met poeder of spray. Deze producten zorgen ervoor dat de foundation langer blijft zitten. Meestal wordt een speciale setting spray gebruikt, die zorgt ervoor dat de foundation niet alleen blijft zitten, maar ook veel natuurlijker oogt.

 

Foundation in de winter aanbrengen kan dus heel goed!

Zoals je hebt kunnen lezen kun je prima foundation in de winter aanbrengen zonder dat je huid eruit ziet als Frosty the Snowman. Belangrijk is vooral om een goede huidverzorgingsroutine te hebben, waarbij je de huid optimaal voorbereid op de primer en foundation. Zorg dat de producten die je gebruikt ook goed bij je huidtype passen, en dan specifiek je winterhuid. Dit geldt voor de foundation, maar zeker ook voor je huidverzorgingsproducten. Vergeet de setting spray niet en je huid ziet er de hele dag op en top uit. Heb je zelf nog een goede tip om foundation in de winter aan te brengen? Stuur ons een mailtje en wie weet zie je jouw tip terug in ons blog.