Extreme haaruitval - wat kun je er aan doen?

Extreme haaruitval, het is een veelvoorkomend probleem waar zowel mannen als vrouwen last van hebben. Soms is het tijdelijk, soms plaatselijk en soms erfelijk. Het verlies van haar is vaak niet alleen fysiek te zien, maar ook psychisch. Mensen zijn bezorgd of soms zelfs neerslachtig omdat het haar uitvalt. Kun je er iets tegen doen en zo ja wat? Wat zijn de beste haaruitval oplossingen? We zochten naar oorzaken en bijbehorende oplossingen voor haaruitval.

 

Heb ik extreme haaruitval?

Het kan gebeuren dat je ineens merkt dat je meer haren verliest dan normaal. Maar wanneer is het ‘meer dan normaal’ en wanneer ‘extreme haaruitval’? Om dat te controleren kun je de borsteltest doen. Borstel zes dagen lang, rond hetzelfde tijdstip, het haar ongeveer vijf minuten met een schone borstel. Gooi de achtergebleven haren iedere keer weg zodat je met een schone borstel begint. De zevende dag tel je de haren die in de borstel zijn achtergebleven. Probeer het zo te timen dat het nog minimaal een dag duurt voor je je haar gaat wassen. Deze telling is een goede indicatie van het totaal aantal haren dat in een dag uitvalt. Per dag verliezen mensen tussen de 40 en 120 haren. Zit je hier tussenin, dan zit je dus goed. Maak je je toch nog zorgen? Aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan de huisarts. Hij of zij kan je goede tips en informatie geven over haaruitval, dus ga zeker langs als je twijfels hebt.

 

Extreme haaruitval oplossingen

Als je denkt dat je haaruitval hebt, dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt ondernemen om er iets aan te doen. We beschrijven hieronder de meest voorkomende oorzaken van haaruitval en bekende (en misschien minder bekende) haaruitval oplossingen.

 

Haaruitval door stress

Fysieke of psychische stress is een veelgehoorde oorzaak voor haaruitval bij mannen en vrouwen. Denk aan stress van het vinden van balans tussen werk en privé en taken die per se gedaan moeten worden, maar ook het volgen van een dieet of ziekte kan haar doen uitvallen. Probeer de rust in je leven terug te vinden als je merkt dat je te veel stress hebt. Geniet van simpele dingen, probeer kleine rustmomenten te pakken, ga even lekker naar buiten en probeer taken niet allemaal tegelijk te willen doen. Je zal zien dat je haar er dan vanzelf beter uit gaat zien.

 

Ongezonde voeding

Een ongezond voedingspatroon is en blijft (mede) een oorzaak van veel huid- en haarkwalen. Haaruitval kan dus ook komen door een ongezond voedingspatroon, hoewel we er wel bij moeten zeggen dat je dan een zeer eenzijdig voedingspatroon moet hebben waardoor je vitaminen mist. De oplossing is dan logisch: gezond en gevarieerd eten. Besteed met name extra aandacht aan de inname van vitamine B en ijzer, dat veel te vinden is in groenten en vlees.

 

Haar wassen en verzorgen

Extreme haaruitval kan ook voorkomen als je je haar te veel of te heet wast, er te ruw mee omspringt of agressieve haarproducten gebruikt. Het beste is om je haar ongeveer om de drie dagen met lauw water te wassen, zodat je haarschubben dicht staan. Gebruik ook niet te veel shampoo (een hoeveelheid ter grootte van een hazelnoot is echt wel voldoende voor haar van normale lengte) en spoel het ook goed uit. 

 

Extreme haaruitval hormonen

Bij vrouwen kan haarverlies soms ineens sneller gaan dan normaal als de samenstelling van hormonen verandert. Als vrouwen menstrueren of zwanger zijn bijvoorbeeld kan het proces van de haargroei behoorlijk verstoord worden. Dit is ook de reden dat veel vrouwen last krijgen van extreme haaruitval na de zwangerschap. Vaak herstelt het haar zich weer na een periode. Is dit niet het geval, dan zou je even langs de arts kunnen gaan.

 

Medische oorzaken voor extreme haaruitval

Er zijn ook een aantal medische oorzaken bekend voor extreme haaruitval. Denk aan een ijzertekort, bloedarmoede of een traag werkende schildklier. Als je bovenstaande tips al hebt geprobeerd dan is het zeker aan te raden langs je huisarts te gaan om bovenstaande zaken te checken. Afhankelijk van de medische oorzaak zal je huisarts een passende oplossing zoeken.

 

Pleksgewijze kaalheid en kaalheid in de voorste haarlijn

Soms komt het voor dat mensen extreme haaruitval op specifieke plekken krijgen. De pleksgewijze kaalheid komt voor door een storing in het afweersysteem en het verloop is onvoorspelbaar. Soms komen de haren weer terug, soms groeien er alleen dunne haren terug. Er is nog geen definitief bewijs voor gevonden, maar wetenschappers denken dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon, aangevuld met vitaminen B5, B6, B8, B12 en ijzer een positief effect geeft. Kaalheid in de voorste haarlijn komt vooral voor bij vrouwen in en na de menopauze. De oplossing voor extreme haaruitval hier is om de ontstekingen zo snel mogelijk onder controle te krijgen en de kwaliteit van de resterende haren te verbeteren.

Haaruitval door medicijnen

Het zou kunnen dat je medicijnen gebruikt die je haren doen uitvallen. Denk aan bloedverdunners, cholesterolverlagers, antidepressiva en de anticonceptiepil. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je direct met deze medicatie stopt, maar je kunt je haren wel extra verzorgen om breken en uitvallen door medicijnen tegen te gaan. Gebruik bijvoorbeeld de verzorgende shampoo en conditoner, die het haar niet alleen diep hydrateren, maar er ook voor zorgen dat het haar er gezonder, voller en glanzender uit gaat zien.

 

Haaruitval erfelijk

Naast de maatregelen die je kunt nemen om je haar zo goed mogelijk te verzorgen zodat haaruitval verminderd wordt, is er ook nog een erfelijk aspect. Extreme haaruitval dat erfelijk is komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Als jij door een erfelijk gen kans hebt op kaalheid, dan is het des te belangrijker om de haren die je hebt goed te verzorgen. Wellicht dat een haartransplantatie uitkomst kan bieden als je haaruitval krijgt, maar de arts of kliniek die de behandelingen aanbieden kunnen je daarover het beste adviseren.