Droge huid in de winter? 7 tips voor een zachte en soepele huid

Last van een droge huid in de winter? Met dat koude en gure weer moet je huid harder werken om zacht en soepel te blijven. Een droge huid heb je dan ook zeer snel. Wat kun je aan de droge huid doen? Lees hier een aantal belangrijke do’s en don’ts bij een droge huid in de winter. 

 

1.     Geen warme douche voor een droge huid

Hoe heerlijk die warme douche ook is in de winter, niet doen! Een warme of zelfs hete douche beschadigt je huid alleen maar meer. Draai die temperatuur echt een paar graden terug zodat het water een beetje lauwwarm voelt. Een koude douche is natuurlijk het beste, maarja… Één troost: een koudere douche is ook goed voor je doorbloeding, en kan je zelfs helpen bij het afvallen doordat je meer calorieën verbrand onder de douche. Hmm, heel misschien dan…

 

2.     Kies de juiste huidverzorgingsproducten in de winter

We leggen hier vooral de nadruk op juiste, omdat het smeren van ‘gewoon’ een crème onvoldoende is voor een droge huid. Je kunt, zelfs met een droge huid, zeker nog een cleanser of reinigingslotion gebruiken, als je er maar een kiest die geschikt is voor de droge huid. 

Tip: Vaseline wordt vaak aangeraden voor een droge huid, maar wees hier voorzichtig mee. Vaseline legt een afsluitende vetlaag over de huid heen, waardoor er niets meer in komt. Het geeft zo de huid zelf de kans om te herstellen. Handig als je naar buiten moet, de kou in, maar minder handig als je echt iets wilt doen aan die droge huid. Een droge huid heeft immers wat hulp nodig. Als je de conditie van je huid wilt verbeteren, is het aan te raden de vaseline over te slaan zodra je binnen bent en te kiezen voor een goede moisturizer in combinatie met een dagcrème die zich richt op het herstellen van de vochtbalans van de huid.  

 

3.     Geef je huid af en toe iets extra’s

Ook hier weer met de nadruk op ‘af en toe’. Het is niet zo dat hoe meer je smeert, hoe sneller je weer een zachte huid hebt. Het is helaas ook niet zo dat hoe meer verschillende producten je aanbrengt, hoe sneller je huid weer zacht aanvoelt. Kies voor een aantal producten die elkaar versterken en laat het daarbij. Als je het gevoel hebt dat je huid toch nog iets extra’s nodig heeft, kun je kiezen voor een product dat je wekelijks kan gebruiken, zoals het Black Luster Mask van Milky Dress. Door de voedende en verzorgende mineralen uit de Dode Zee en de magneet waarmee je het masker verwijdert, wordt je huid weer zachter en soepeler.

 

4.     Geen strakke kleding dragen in de winter

In ons artikel over je huid verzorgen in de winter kwam dit punt al kort voorbij: strakke kleding dragen in de winter. Niet doen! Doordat je strakke truitje of broek langs je benen schuurt, raakt je huid makkelijk beschadigd. Zeker als je al een droge huid hebt, kun je beter wat lossere kleding aantrekken. Niet alleen beter voor je huid, je legt ook nog eens een luchtlaagje tussen je huid en kleding, waardoor je het een stuk warmer hebt.

 

5.     Zorg dat je huis vochtig genoeg is

Een simpel punt, maar daarom niet minder belangrijk: hoe is de luchtvochtigheid in je huis? Met die koude temperatuur buiten draaien mensen graag de verwarming een paar graden hoger. Maar houden ze ook rekening met de luchtvochtigheid in huis? Een droge kamer kan de huid extra snel uitdrogen. Je kunt de luchtvochtigheid van je huis checken met een hygrometer. Een simpelere manier is om een luchtbevochtiger aan te schaffen waar deze meter al in verwerkt zit. Je vult dan de luchtbevochtiger met water, en de meter houdt bij wanneer het vochtig genoeg is in huis.

 

6.     Skip de scrub zoveel mogelijk

Je huid is in de winter al gevoeliger, en een scrub kan de huid dan meer kwaad doen dan goed. Als je echt graag een scrub gebruikt, kies dan een scrub met fijne korrel en doe het echt niet vaker dan 1 keer per week. Vermijd ook alle producten met alcohol en parfum, die zijn met name in de winter te agressief voor de huid. Kies in plaats daarvan voor een milde gezichtsreiniger (zie punt 2) om je huid te reinigen van vuil en onzuiverheden.

Tip: Na het douchen kun je je het beste droogdeppen in plaats van droogwrijven, zo beschadig je je huid zo min mogelijk.

 

7.     Havermout en aloë vera

Misschien een beetje gek, maar havermout en aloë vera hebben de eigenschap om een droge en jeukende huid te kalmeren. Als je havermout in een washandje strooit, dat natmaakt en uitknijpt kun je die havermout op de huid aanbrengen. Ongeveer een kwartier in laten trekken en dan weer afspoelen met lauw (niet heet!) water. Kies je voor de aloë vera, dan kun je een plantje kopen en daar een blad van afbreken. Het slijmerige weefsel smeer je dan op je huid.

Heb je zelf nog leuke tips voor een droge huid in de winter? We horen het graag! Stuur ons een mailtje en wie weet zie je jouw tip terug op dit blog.