Douche tips voor een heerlijk zachte huid

Douche tips zijn steeds meer een opkomend item op de beauty-agenda. Inmiddels weet iedereen wel dat een te hete douche de huid beschadigd, maar zijn er nog meer tips om je huid zo optimaal mogelijk te verzorgen tijdens het douchen? Wij verzamelden de beste douche tips voor een heerlijk zachte huid.

 

Hoe moet je douchen?

Een beetje zeep en water does the trick, toch? Ja… en nee. Met zeep en water krijg je inderdaad de huid schoon, maar als je weet hoe je precies moet douchen, kun je na iedere douchebeurt met glanzend haar en een stralende huid uit de badkamer komen. Door een paar simpele handelingen te volgen, kun je al het beste uit je huid en haren naar boven halen.

 

Hoe kun je het beste douchen?

Met stip op één blijft toch wel de temperatuur van het water. Niemand is echt fan van een koude douche, maar als je te heet doucht, strip je de huid van de natuurlijke oliën. Een warme (maar dus niet hete) douche kun je het beste gebruiken om je huid zoveel mogelijk te beschermen. Nog beter zou lauwwarm water zijn. Als je het echt perfect wil doen, dan kun je die warme douche afsluiten met een koude plens water (ja, we weten het…). Maar het is wel echt goed voor je huid! Door het koude water sluit je de openstaande poriën weer, zodat er geen vuil en bacteriën in kunnen komen.

 

Hoe veel en hoe vaak douchen?

Voordat de we douche tips uitgebreid bespreken, is het misschien handiger om eerst te kijken naar het douchen zelf. Want wist je bijvoorbeeld dat het niet nodig is om iedere dag te douchen? In principe zou twee tot drie keer per week voldoende zijn. We snappen echter dat je liever iedere dag onder de douche stapt, dus doe dit zeker als je daar behoefte aan hebt. Probeer de tijd dat je onder de douche staat echter te beperken. Een douche van 5 tot 10 minuten is bijvoorbeeld al voldoende. Voor de mensen die een half uur lang douchen kan dit een straf zijn...

 

Je gezicht wassen

Een uitzondering op je douche-routine kan je gezicht zijn. Als je je gezicht wast met warm water gaan je poriën open, waardoor je gezicht eenvoudig bacteriën en vuil van buitenaf op kan nemen (met acne tot gevolg). Het beste is daarom om je gezicht zoveel mogelijk alleen met koud water te gaan wassen. Smeer ook binnen 5 minuten na het wassen van je gezicht een hydraterende crème op, zodat je huid het vocht zo goed mogelijk vast kan houden.

 

Je haren wassen met koud water

Eerder schreven we al een uitgebreider artikel over je haren wassen met koud water. Hierin schreven we al dat warm water de haarschubben open zet. Koud water kan die openstaande haarschubben weer dicht zetten, waardoor je haar meer gaat glanzen. Vind je een koude douche te ver gaan, dan kun je altijd nog je haren uitspoelen in de wasbak. Alles voor prachtige glanzende haren toch?

Tip: Was altijd eerst je haren en vervolgens de rest van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je de shampoo en conditioner volledig van je lichaam afspoelt.

 

Breng direct na het douchen moisturizer en/of lotion aan

Hoe sneller je een moisturizer of lotion aanbrengt na het douchen, hoe beter het eigenlijk is. Als je lichaam nog een beetje vochtig is, kan het de moisturizer het beste opnemen. Als je lichaam net uit de douche is, kan een dikke moisturizer optimaal zijn werk doen.

 

Scrub niet te vaak

Exfolieren en scrubben van de huid heeft zeker zijn voordelen, maar let heel goed op welke producten je hiervoor gebruikt. Een scrub is in veel gevallen vrij grof en richt zich echt op het verwijderen van dode huidcellen. Te veel scrubben kan de huid echter irriteren, dus beperk dit tot ongeveer één keer per week. Exfolieren is weer een ander verhaal. Afhankelijk van de exfoliant (AHA of BHA) die je gebruikt, kun je dit zelfs dagelijks gebruiken. Bespreek dit van tevoren wel echt heel goed met je schoonheidsspecialiste, die kan je adviseren over het aantal keren per week dat je dit mag gebruiken.

 

Shampoo en conditioner hoeven niet veel tijd te kosten

Wie wast er niet een keer zijn haren onder de douche? Vergeet alleen niet om de shampoo ook echt goed te verdelen over je hoofd. Met name de onderkant van het haar bij de nek wordt nog wel eens vergeten. Masseer je hoofdhuid voor ongeveer een halve tot een hele minuut voordat je het product uitspoelt. Je conditioner hoef je echter geen extra tijd voor uit te trekken. De conditioner legt direct een beschermend laagje over je haren, dus het langer laten zitten heeft geen zin. Gebruik eventueel één keer per week een haarmasker voor extra verzorging.

Tip: Extra massage bij de hoofdhuid stimuleert de bloedsomloop, waardoor je haarzakjes sneller de voeding krijgen die ze nodig hebben en daardoor beter kunnen groeien. Bonus!

 

Borstel je haren voordat ze nat worden

Als je je haren onder de douche gaat wassen, is het aan te raden je haren te borstelen voor je onder de douche stapt. Doe je dit niet, dan klitten je haren in eerste instantie alleen maar verder onder de douche. Dit kan er ook voor zorgen dat producten als shampoos en conditioners niet overal bij kunnen komen. Borstel je haren daarom voor het douchen even uit. Na het douchen kun je altijd je inmiddels weer droge haren borstelen.

 

Gebruik sponzen spaarzaam

De douche sponzen zijn niet weg te slaan uit de douche. We vinden het heerlijk om zo’n spons lekker  te laten schuimen en het hele lichaam ermee in te zepen. Maar…. Echt hygiënisch is dat niet. Douche sponzen houden bacteriën vast en kunnen op termijn zelfs gaan schimmelen. Niet zo goed voor je huid dus. Vervang je bad spons daarom regelmatig of kies ervoor om deze voorgoed uit te zwaaien.

 

Droogdeppen van de huid

Dit lijkt een tijdrovend werkje, maar het is zo de moeite waard! Door je huid droog te deppen in plaats van te wrijven, beschadig je de huid niet.

 

Douche tips voor een zachte huid

In bovenstaand artikel heb je onze douche tips kunnen lezen voor een heerlijk zachte huid en glanzend haar. Heb je zelf nog ultieme douchetips die we moeten weten? Stuur dan zeker een mailtje naar ons info-adres en wie weet zie je je tip terug in ons beauty blog.