Donkere kringen onder je ogen verminderen

Heb je last van donkere kringen onder je ogen? Heel vervelend, maar je kunt er in veel gevallen iets aan doen. Lees in dit artikel over de oorzaken van donkere kringen onder je ogen en hoe je die kunt verminderen.

 

Donkere kringen en wallen

Vaak worden donkere kringen en wallen door elkaar gehaald. Als je wallen hebt voelt het alsof de huid onder je ogen een beetje gezwollen is. Bij donkere kringen is de huid niet gezwollen, alleen donker. Een combinatie van wallen en donkere kringen kan natuurlijk ook, maar in dit artikel praten we alleen over donkere kringen. Voor tips om wallen aan te pakken verwijzen we je graag naar ons artikel wallen onder je ogen.

 

Donkere kringen door de zon

Donkere kringen onder je ogen verminderen door uit de zon te blijven? Gebruik je dagelijks een oog crème met zonbescherming? Door de zon kan de pigmentatie van de huid onder de ogen behoorlijk toenemen, met als gevolg donkere kringen onder je ogen. Door dagelijks een oog crème te gebruiken met zonbescherming kun je dit zoveel mogelijk voorkomen.

 

Donkere kringen door te weinig slaap

Wallen worden in veel gevallen niet veroorzaakt door een slaaptekort, donkere kringen daarentegen wel. Een gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat je huid bleker wordt, waardoor de aderen onder de huid bij de ogen weer duidelijker zichtbaar worden. Zorg daarom dat je jezelf voldoende nachtrust geeft, met name als je een dunne, doorschijnende huid hebt.

 

Veel pigment

Je kunt van nature al veel pigment in de huid onder de ogen hebben. Twijfel je hierover omdat je het bijvoorbeeld veel bij familie ziet, dan kun je naar een arts of dermatoloog gaan. Blijk je veel pigment te hebben, dan kun je een crème proberen die de huid oplicht. Je kunt er ook voor kiezen om een concealer te gebruiken. Bij een blauwige huid is een perzikkleur aan te raden, bij een rode kleur werkt groenige camouflagekleur vaak beter. Zorg ervoor dat je de concealer goed uitsmeert en ga daarna óf met een foundation, óf met een concealer in exact dezelfde kleur als je huid verder (anders eindig je met ofwel oranje, ofwel groene cirkels onder je ogen).

 

Erfelijk

Helaas kunnen donkere kringen onder je ogen ook erfelijk zijn. De huid onder de ogen is dan gewoon erg dun, waardoor je de aderen onder de huid erg goed kunt zien. Hoe dunner de huid of groter de aderen zijn, hoe blauwer de huid wordt, waardoor de kringen duidelijker zichtbaar zijn. Donkere kringen onder je ogen verminderen door te camoufleren zoals hierboven beschreven is, kan dan een oplossing zijn.

 

Donkere kringen door medicijnen

Bij bepaalde medicijnen worden de bloedvaten iets wijder. Omdat de huid van de ogen dun is, kun je de aderen dan beter gaan zien, wat zorgt voor donkere kringen onder je ogen. Denk je hier last van te hebben, dan kun je wellicht met je arts overleggen om te zien of er een alternatief medicijn is.

 

Donkere kringen door te weinig beweging

Heb je een baan waarbij je de hele dag in een bureaustoel zit? Te weinig beweging kan er ook voor zorgen dat je donkere kringen onder je ogen krijgt. Vergeet daarom zeker niet om na het werk nog even lekker te gaan sporten. Door het sporten wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor donkere kringen kunnen verminderen. Geen tijd (of wees eerlijk: geen zin) om te gaan sporten? Dan kan een kleine massage een beetje helpen. Begin aan de binnenhoeken van de ogen en werk met zachte draaiende bewegingen naar buiten toe door je vingers iedere keer een beetje op te schuiven. Zo stimuleer je de doorbloeding en verminder je ook de donkere kringen.

 

Voeding en bloedarmoede

Volg je een bepaald dieet of heb je een eenzijdig voedingspatroon? Ook dat kan een oorzaak zijn van donkere kringen, evenals een ijzertekort of bloedarmoede. Belangrijk is daarom om kritisch naar het voedingspatroon te kijken. Krijg je van alle vitaminen wel voldoende binnen ( blauw/grijze tint kan komen door gebrek aan vitamine B,C, K of ijzertekort)? Eet je voldoende groenten en fruit? Als je een speciaal dieet volgt of bijvoorbeeld vegetariër bent, kijk dan goed of je misschien vitaminesupplementen nodig hebt.

 

Donkere kringen door ouderdom

Met het ouder worden van de huid kunnen donkere kringen duidelijker zichtbaar worden. Is daar dan niets aan te doen? Gelukkig wel. Door een goede huidverzorging rond de ogen kun je de donkere kringen in ieder geval verminderen of het verouderingsproces van de huid rond de ogen vertragen. Zoek hierbij naar een oog crème die verstevigende bestanddelen heeft en antioxidant-eigenschappen, zoals aloë vera. De oogcrème van Marula Olie bevat niet alleen aloë vera, maar ook olie van de marula vrucht. Deze olie bevat maar liefs 60% meer antioxidanten dan argan olie, waardoor het bij uitstek een crème is om huidveroudering te vertragen en donkere kringen onder je ogen te verminderen.

Tip: Gebruik een oogcrème voor de huid rond de ogen. Een oogcrème heeft een formule die speciaal is samengesteld voor de dunne en kwetsbare huid rond de ogen.