5 Dingen die je nu doet die je nagels beschadigen

Een wekelijkse manicure is een goed begin voor gezonde nagels, maar daar red je het nog niet mee. Hoe vaak doe je net iets onhandigs waardoor er een stuk van je nagellak afbreekt? Altijd vlak nadat je je nagels hebt gellak natuurlijk. Er zijn echter dagelijkse bezigheden die je nagels kunnen beschadigen zonder dat je het zelf doorhebt! Lees snel verder zodat jij deze dingen in de toekomst kunt voorkomen.

 

1.     Je gebruikt een oude nagelvijl

Een tip die we niet vaak genoeg kunnen herhalen: zorg dat je de juiste tools hebt om jezelf te verzorgen. Oude en half-versleten producten en gereedschappen lijken ‘nog wel even mee te kunnen gaan’, maar zorgen er juist vaak voor dat je haar, huid of nagels beschadigen. Dit gaat ook zeker op voor een vijl. Die goedkope plastic vijlen kun je beter weggooien. Investeer in plaats daarvan liever in een vijl die geschikt is voor natuurlijke nagels. Nagelstylisten raden bijvoorbeeld een vijl van glas of kristal aan. Niet alleen gaan deze vijlen erg lang mee, het verplicht je ook als het ware om de juiste richting op te vijlen.

 

2.     Je vijlt op de verkeerde manier

Goed, je hebt net een nieuwe nagelvijl gekocht, dan zit je voorlopig wel goed toch? Nou… heb je wel eens gelet op de manier waarop je je nagels vijlt? Vijl bijvoorbeeld altijd één kant op, niet heen en weer. Dit kan je nagel juist beschadigen in plaats van bijwerken. Met name als je een klein spleetje of beschadiging hebt, kun je dit verergeren door beide kanten op te vijlen. Scheurtjes kunnen ook juist ontstaan door beide kanten op te vijlen. Niet doen dus!

 

3.     De zijkant van je nagels vijlen

Vijl daarnaast nooit de zijkant van je nagels in de richting van je nagels (jazeker, ook op de redactie zitten schuldigen..). Je mag wel de zijkant van je nagels vijlen, maar doe dit altijd door je nagelvijl rechtop tegen de nagelrand aan de houden. Vijl vervolgens omhoog, zodat je alleen het stukje nagel vijlt dat samenkomt met je huid. Dit voorkomt dat er vuil tussen je nagelriemen en nagelbed gaat zitten.

 

4.     Wees niet te overenthousiast met je nagelbuffer

Heb jij een mooie nagelbuffer in huis om je nagels net wat meer glans te geven? Let dan op dat je niet te vaak over de bovenkant van je nagels heen gaat. De meningen verschillen of je echt nooit de bovenkant moet vijlen en bufferen, maar stylisten raden aan om dit in ieder geval niet te veel te doen. Het bufferen zorgt ervoor dat de keratinelagen van de nagels samendrukken en beschadigen, waardoor de gezondheid van je nagel achteruit gaat.

 

5.     Handcrème is niet hetzelfde als lotion voor nagelriemen

Een handcrème is erg fijn om de huid van je handen te verzorgen en te hydrateren. Het is echter niet hetzelfde als een lotion specifiek gericht op je nagelriemen. Deze producten bevatten ook verzorgende ingrediënten voor de nagels zelf. Deze lotions dringen ook echt door tot de nagelplaat, terwijl handcrème dat niet doet. Als je je nagels dus gehydrateerd en gezond wilt houden, is een lotion of nagelriemen crème een aanrader. Met name als je vaak je handen wast (als je bijvoorbeeld in de schoonmaak of in het ziekenhuis werkt), kan een lotion voor je nagelriemen extra ondersteuning bieden.

 

6.     Je verwijdert oude nagellak niet

Het lijkt zo verleidelijk, zeker als je transparante lak draagt. Gewoon de nagellak erop laten zitten tot het er vanzelf af gaat. Als je nagellak echter te lang laat zitten, kunnen je nagels beschadigen. De schilfers nagellak trekken stukjes van de keratine laag mee van je nagels, waardoor deze verslechteren. Op tijd je nagellak verwijderen is dus een must (ook al is die kleur nog zo leuk…).

 

7.     Je wilt te snel je gellak verwijderen

Het grote voordeel aan gelnagels is natuurlijk dat de kleur lang mooi blijft op je nagels. Als je echter eenmaal een nieuwe kleur wil, duurt het heel lang voor je de lak eraf hebt. Blijf toch geduldig als je de nagellak verwijdert, je nagelplaat is je er dankbaar voor! Als je twijfelt of je de nagellak op de juiste manier verwijdert, kun je natuurlijk altijd advies vragen aan een nagelstyliste, of een behandeling in de salon laten doen.