Bruine benen krijgen? Geen probleem met deze 6 tips

Bruine benen krijgen is soms nog best een uitdaging. Waar je gezicht en armen zo een zongebruind tintje krijgen, willen die benen maar niet meebruinen. Hoe komt dit? En hoe kun je mooi egaal bruin worden over je hele lichaam? Lees onze tips voor bruine benen krijgen.

 

Tip: Heb je geen tijd om de zon in te gaan, maar wil je graag bruinere benen? Je kunt een zelfbruiner gebruiken, en deze tips volgen om je benen in ieder geval bruiner te laten lijken.

 

1.     Bruine benen krijgen door scrubben

Een goed begin is het halve werk zeggen ze altijd, dus bereid je benen goed voor met een milde scrub. Let op dat je geen scrub met grove korrels gebruikt, die zijn al snel te grof en beschadigen ook de gezonde huidcellen. Een suikerscrub is bijvoorbeeld al fijner dan een scrub met zeezout. Dankzij de scrub verwijder je de dode huidcellen en geef je de haartjes de kans om rechter op te staan. Handig als je ze daarna weg moet scheren.

 

2.     Onthaar de huid voor het zonnen

Niet alleen het scrubben helpt bij het bruine benen krijgen. Door je benen te scheren zien ze er niet alleen mooi uit, ze krijgen ook meer zonlicht te zien (want haartjes = blokkade voor de zon). Epileren met een apparaat of ontharen werkt hierbij het beste, omdat je dan de haarwortel ook meepakt. Scheren met een mesje verwijdert die haarwortel niet, waardoor je puntjes kunt blijven zien en de haartjes veel sneller weer boven de huid uitpiepen. Als je toch wilt scheren met een mesje, zorg dan dat de mesjes scherp zijn en scheer bij voorkeur met lauwwarm water, zodat je huid zo min mogelijk geïrriteerd raakt.

 

3.     Hydrateer de huid

Na het scrubben en scheren van de huid heeft die wel wat liefde nodig. Breng daarom een hydraterende bodylotion of crème aan die snel intrekt. Het liefst smeer je die twee keer per dag, zodat je huid zo gehydrateerd mogelijk blijft.

Let op: als je ook een zelfbruiner gebruikt, moet je rekening houden met het soort crème dat je gebruikt. Wil je zelfbruiner aanbrengen? Smeer dan geen vettige crème of bodyltion met oliën, dit kan vlekken veroorzaken. Nadat de zelfbruiner is ingewerkt, kun je wel gewoon een bodylotion smeren. Lees er meer over in ons artikel ‘zelfbruiner aanbrengen? 17 tips’.

 

4.     Smeer je huid in als je de zon in gaat

Het klinkt heel tegenstrijdig, maar je moet echt je huid blijven beschermen als je de zon in gaat. Uv-straling kan de huid niet alleen verbranden, maar ook op grote schaal sneller verouderen. Door zonnebrandcrème te smeren vertraag je dit proces aanzienlijk. En ja, je kunt nog steeds bruin worden met zonnebrandcrème op.

Tip: Houd er rekening mee dat bruin worden ook een reactie is van de huid om zichzelf te beschermen. Eigenlijk ‘heb je de huid aangevallen’ als je ziet dat die bruin wordt.

 

5.     Verzorg de huid na het zonnen ook goed

Heb je je best gedaan om die bruine teint, gaat je huid de volgende dag ineens vervellen. Ai, daar had je geen rekening mee gehouden… Om dit te voorkomen moet je altijd na het zonnen je huid weer goed verzorgen. Smeer een aftersun met kalmerende en hydraterende eigenschappen zodat je huid niet uitdroogt. Door je huid zo goed mogelijk te verzorgen, heb je minder kans dat je huid gaat vervellen, waardoor je die bruine teint dus veel langer kunt behouden.

 

6.     Bruin worden met zelfbruiner

Als je liever niet de zon in gaat om bruin te worden, kun je ook voor een zelfbruiner kiezen. Met de nieuwste formules krijg je zo een zongebruinde teint waar je de hele dag tot soms wel weken van kunt genieten. Bekijk voor een overzicht van verschillende soorten zelfbruiners ons menu. Wil je meer tips over snel bruin worden, lees dan ons artikel met snel bruin worden – tips.

 

Ik kan geen bruine benen krijgen?

Het kan gebeuren dat je, ondanks deze goede voorbereidingen, nog steeds geen bruine benen kan krijgen Dit heeft dan waarschijnlijk te maken met de hoeveelheid pigmentvormende cellen in de huid. Ieder persoon is verschillend, en ook het aantal cellen dat pigment kan vormen verschilt. Soms is dat ook ‘oneerlijk’ verdeeld, waardoor mensen bijvoorbeeld niet bruin worden in het gezicht, of op hun benen. Als je dit vervelend vindt, kun je een zelfbruiner smeren om egaal bruin te worden. Er zijn zelfbruiners die voor één dag een mooie teint geven, waardoor je snel resultaat hebt. Andere zelfbruiners hebben iets meer aandacht nodig, maar kunnen bij goed gebruik tot wel drie weken blijven zitten. Lees er meer over in ons zelfbruineroverzicht.

Tip: Wil je meer informatie over het niet bruin kunnen worden? In ons artikel ‘Ik word niet bruin’ gaan we dieper in op de oorzaak van het niet bruin worden.