Bruin worden met cola? Doe het niet!

Bruin worden met cola is weer één van die gekke trends die af en toe op internet opduiken. Nadat haren wassen met cola was geprobeerd, gingen mensen nu ook met cola de zon in. En niet als drankje met een paar ijsklontjes, maar echt als bruiningsversneller. Werkt dit? En wat zijn de risico’s?

 

Snel bruin worden met cola

De reden waarom mensen met cola de zon in gaan? Zodat ze sneller bruin kunnen worden. De cola zou het bruiningsproces kunnen versnellen en je daarnaast een mooie zomerse gloed geven. Is het aan te raden? Absoluut niet.

Opmerking: Deze ‘trend’ kwam voor het eerst naar voren in 2005, waarin de toenmalige vrouw van Peter Andre vertelde dat haar man zich insmeerde met cola voordat hij de zon in ging. Sindsdien duikt er regelmatig een reality-ster op die het bruin worden door cola bespreekt.

 

Risico’s van cola als bruiningsversneller

Er kleven namelijk grote risico’s aan het gebruik van cola als bruiningsversneller. Op de website van Allure vertelt dermatoloog Joschua Zeichner dat het drankje ontzettend slecht is voor je huid:

“ Hoewel sommigen denken dat cola je sneller een zongebruinde huid kan geven, kan het zelfs gevaarlijk zijn, en ik raad aan om het niet te gebruiken. Het aanbrengen op je huid kan inderdaad leiden tot een tijdelijke verkleuring van de huid, maar omdat frisdrank een hoge zuurgraad heeft, kan het dode huidcellen sneller exfoliëren, waardoor UV-straling sneller en dieper je huid binnen kan dringen. Uiteindelijk kan dit het risico op verbranding door de zon juist vergroten.” - vertaald, oorspronkelijke bron Allure

Waar het op neerkomt is dat cola een hoge zuurgraad heeft. Dit zuur zorgt ervoor dat dode huidcellen sneller van de huid verwijderd worden, ook de cellen die normaal gesproken nog een aantal dagen blijven zitten. UV-straling heeft daardoor minder ‘blokkades’ om doorheen te dringen, waardoor het sneller bij de diepere huidlagen kan komen. Je huid reageert hierop door pigment aan te maken, ter bescherming van je huid. Je kunt hierdoor sneller bruin worden. Dit heeft echter ook grote gevolgen voor de gezondheid van je huid. Huidkanker en rimpels komen hierdoor ook veel sneller en veel vaker voor.

 

Reactie van Coca Cola

Coca Cola heeft als producent van cola ook maar even gereageerd op deze ‘trend’. Hoewel ze natuurlijk erg enthousiast zijn over hun drank, raden ze af om het te gebruiken om te zonnen. Er zit tenslotte geen bescherming in tegen de straling van de zon, het blijft een drankje.

“As much as we love Coca-Cola, we really wouldn’t recommend using it in this way. There is no sun protection factor in it at all – it’s a drink!” – Coca Cola UK

 

Snel bruin worden?

Cola gebruiken om sneller bruin te worden is dus heel erg af te raden. Hoe kun je dan wel sneller bruin worden? In ons artikel over sneller bruin worden geven we een aantal tips hoe je op een snelle maar verantwoorde manier bruin kunt worden. Een andere oplossing? Het gebruik van een zelfbruiner om die eerste weken te overbruggen. Met een zelfbruiner kun je tot drie weken een prachtige zongebruinde teint krijgen. Ondertussen kun je gewoon de zon in (met bescherming !) en als de teint van de zelfbruiner vervaagt, neemt je natuurlijke zongebruinde teint het over.