Behandeling van een rokershuid - verminder de fijne lijntjes

Iedereen weet inmiddels dat roken ongezond is en voor een slechte huid kan zorgen. Het beste is dan ook om zo snel mogelijk te stoppen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar je huid zal je er dankbaar voor zijn. Echter, wat doe je als je al jaren gerookt hebt? Is er dan nog iets aan je huid te doen of is het ‘een verloren zaak’? Dat gelukkig niet, lees snel verder wat de beste behandeling van een rokershuid is.

 

Over de rokershuid

Een rokershuid ontstaat als mensen voor een lange periode roken. Dit hoeft niet eens iedere dag te zijn; zolang je met regelmaat de rook van sigaretten tegen je huid krijgt kan je een rokershuid krijgen. Let op: dit is dus ook zo voor meerokers! Als je vaak in een rokerige ruimte staat kan je dus net zo goed een rokershuid krijgen.

Iedere sigaret bevat een grote hoeveelheid aan schadelijk stoffen; denk aan formaldehyde, teer, nicotine maar ook cyanide. Zodra je de rook inhaleert, krijg je al deze stoffen binnen. Dit zorgt ervoor dat je huid minder zuurstof opneemt. Je doorbloeding vermindert en het collageen en elastine wordt afgebroken in je huid, twee van de belangrijkste bouwstoffen voor een stevige en gezonde huid.

 

Hoe ziet een rokershuid eruit?

Door het gebrek aan hydratatie, een verminderde doorbloeding en een afbraak van collageen en elastine, krijg je sneller last van huidveroudering. Dit zorgt ervoor dat je huid de volgende kenmerken kan krijgen:

  • Gele teint – dit is één van de meest zichtbare gevolgen van roken. De nicotine in sigaretten geeft de huid een gelige teint, waardoor je er standaard een beetje ziek eruit ziet (of dat mensen de opmerking maken dat je foundation niet helemaal de goede kleur is).
  • Grauwe teint – naast een gelige teint kan je huid er ook grauwer uit gaan zien. Dit komt door de vaatwanden die door het roken vernauwen. De zuurstof en voedingsstoffen kunnen hierdoor moeilijker naar de huid vervoerd worden.
  • Dunne huid – Door het roken wordt de bloedtoevoer verminderd, waardoor het collageen sneller afbreekt en de huid dun en slap wordt.
  • Rimpels – De bekende rimpels boven de lip, rond de mond en bij de wangen. Iemand met een rokershuid ziet er hierdoor vaak 20 jaar ouder uit.
  • Mee-eters – De huid kan sneller verstoppen door de roetdeeltjes van de rook, waardoor mee-eters kunnen ontstaan.
  • Droge huid – De huid kan extra droog zijn. Het evenwicht in de huid is verstoord, waardoor er zowel droge als vettige plekken op de huid kunnen ontstaan.
  • Kaalheid – Een iets minder voorspelbaar gevolg, maar daarom niet minder belangrijk. Doordat het bloed minder goed door het lichaam stroomt, ontvangen de haarzakjes minder bloed en kan dit vervroegde haaruitval veroorzaken.

 

Huidveroudering van de rest van het lichaam

Veel mensen denken vooral aan de huid van het gezicht dat beïnvloed wordt door het roken, maar de rest van het lichaam heeft ook last van de rook. De huid gaat er bijvoorbeeld vaal en dof uitzien en de huid van het decolleté, de binnenkant van de bovenarmen en de benen verliest zijn stevigheid.

Opmerking: door het roken wordt er, in plaats van zuurstof, een mix van nicotine en koolmonoxide opgenomen in de huid. Dit zorgt ervoor dat de huid zich minder goed kan herstellen, wat huidaandoeningen als psoriasis kan verergeren.

 

Wat kan je doen om een rokershuid te verminderen?

Stoppen! Een logisch advies, maar daarom niet minder belangrijk om te geven. Alleen door te stoppen kan je het verouderingsproces van je huid vertragen. Zorg daarnaast dat je een gevarieerd eetpatroon opstelt met voldoende vitaminen uit groenten en fruit.

Tip: sla dranken met cafeïne zoveel mogelijk over, die kunnen je huid extra uitdrogen.

 

Onderstaande tips zijn specifiek gericht op een huidbehandeling die je, eventueel met behulp van je schoonheidsspecialiste, samen kan stellen. De behandeling kan je dan deels ook thuis uitvoeren. Als je een rokershuid hebt, kan je deze maatregelen nemen om de rokershuid te verminderen, zelfs als je nog aan het roken bent.

  • Reinigen van de huid - Door ’s ochtends en ’s avonds de huid te reinigen van make-up en vuil krijgt de huid de kans zich goed te herstellen van alle invloeden van buitenaf overdag. Gebruik een milde cleanser zonder toegevoegd parfum om de huid die frisse opkikker te geven.
  • Peeling – Een peeling kan helpen om de huid meer lucht te geven. Door met de peeling de dode huidcellen te verwijderen, geef je de jonge onderliggende huidcellen de kans zich te laten zien. Hierdoor ziet de huid er niet alleen frisser uit, je hebt ook minder kans op verstopte poriën door die dode huidcellen.
  • Scrubben – Een scrub geeft ongeveer dezelfde werking als een peeling, waarbij het product zich vooral richt op het verwijderen van dode huidcellen. Een scrub bevat echter vaak suiker, zout, koffie of kleine korrels om die huidcellen weg te scrubben. Dit kan iets ‘zwaarder’ zijn voor de huid dan een peeling, dus kijk goed naar de ingrediënten en gebruik een scrub of peeling niet meer dan één keer per week.
  • Doorbloeding naar de huid stimuleren - Zoals hierboven staat uitgelegd wordt de doorbloeding in de huid door het roken verminderd, waardoor de huid niet genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Door de huid regelmatig te masseren kan je de doorbloeding weer stimuleren.
  • Extra vitamine C innemen - Iedere sigaret breekt vitamine C af. Zelfs als je iedere dag fruit eet, kan je het tekort niet voldoende aanvullen. Door extra vitamine C via tabletten of capsules in te nemen kan je de resterende hoeveelheid aanvullen. Het kan ook helpen om huidverzorging met vitamine C te gebruiken.
  • Huidverzorging met antioxidanten gebruiken - Door te roken komen veel giftige stoffen vrij en vrije radicalen die de huid beschadigen. Antioxidanten kunnen deze schade beperken en tegengaan. Zorg er daarom voor dat je huidverzorging gebruikt die veel antioxidanten bevat. Denk bijvoorbeeld aan MarulaOil, een gezichtsolie die wel 60% meer antioxidanten bevat dan Argan olie.

 

Huidverzorging om een rokershuid te verminderen

Het is belangrijk dat de huidverzorgingsproducten die je gebruikt aan de vochtbalans van de huid werken. Daarnaast zorgen ingrediënten als vitamine A, C en E en peptiden ervoor dat de aanmaak van collageen gestimuleerd wordt, dus alle producten met deze ingrediënten hebben een duidelijke streep voor. 

 

Huidbehandeling bij de schoonheidsspecialiste

Naast huidverzorgingsproducten die je kunnen assisteren bij het aanpakken van de rokershuid, zijn er ook specifieke huidbehandelingen die je bij de schoonheidsspecialiste uit kan laten voeren. Denk bijvoorbeeld aan microneedling, een techniek waarbij een huidroller met miniscule naaldjes over je gezicht gerold wordt. De naaldjes prikken hele kleine gaatjes in je huid, die daardoor gestimuleerd wordt om meer collageen en elastine aan te maken. Dit kan een uitkomst zijn als je bijvoorbeeld al rimpels hebt gekregen. De rimpels en huidverslapping kunnen dan aangepakt worden.

Let op: vraag altijd bij je schoonheidsspecialiste of je huid geschikt is voor een microneedling. Als je bijvoorbeeld last hebt van eczeem en psoriasis is deze behandeling niet geschikt.

 

Mesotherapie

Mesotherapie kan ook een fijne behandeling zijn om de rokershuid een boost te geven. Met mesotherapie wordt hyaluronzuur in kleine hoeveelheden in de huid gebracht. Hierdoor worden de cellen van de lederhuid aangezet tot het aanmaken van collageen. Het bindweefsel van de huid wordt hierdoor weer elastisch, waardoor de huid er steviger uit gaat zien en rimpels kunnen vervagen. Vraag bij de schoonheidsspecialiste na of deze behandeling voor jouw huid geschikt is.

 

Microdermabrasie

De microdermabrasiebehandeling is over het algemeen iets bekender. Deze behandeling bestaat uit een mechanische peeling van de huid. Zuivere microkristallen worden langs de huid geblazen en afgezogen, waardoor dode huidcellen worden verwijderd. Grove poriën worden verminderd, fijne rimpels worden direct minder zichtbaar en je huid gaat weer stralen.

Tip: Er zijn verschillende peelings die eveneens dode huidcellen goed kunnen verwijderen. Sommige microdermabrasiebehandelingen maken echter gebruikt van een vacuüm, waardoor de doorbloeding van de huid verbetert en de onderliggende huid ook profiteert van de behandeling. Door de verbeterde doorbloeding gaat de huid nieuw collageen aanmaken. De huid wordt hierdoor zichtbaar steviger en dikker.

 

Chemische peeling

Bij een chemische peeling verwijdert de schoonheidsspecialiste de oude en dode huidcellen van de bovenste huidlaag. Hierdoor krijgen de jonge onderliggende huidcellen meer lucht en ziet de huid er frisser uit. Daarnaast dringt de peeling diep door in de huid, waardoor oppervlakkige rimpels, littekens door acne en andere oneffenheden aanzienlijk kunnen verminderen.

Let op: vraag bij de schoonheidsspecialiste of je huid geschikt is voor een chemische peeling. Als je bijvoorbeeld een gevoelige huid hebt, kan deze behandeling minder geschikt zijn.