0

Your Basket



Zelfbruiner werkt niet, hoe kan dit?

Zelfbruiners winnen de laatste tijd steeds meer aan populariteit. Dit komt omdat de schadelijke gevolgen van de zon bij steeds meer mensen bekend zijn. Daarnaast zijn de vervelende ‘verrassingen’ als een wortelkleur en een vervelende geur in de nieuwe formules niet meer aan de orde. Toch kan het gebeuren dat een zelfbruiner niet werkt. Hoe kan dit?

 

Zelfbruiner werkt minder goed

Heel vervelend: de zelfbruiner beloofd je een mooie bruine teint, maar de resultaten vallen tegen. Je bent helemaal niet zo bruin als je had gehoopt. Hoe kan dit? Hieronder een aantal oorzaken:

  •        Je hebt je benen niet onthaard, waardoor het product niet goed in kon trekken.
  •        Je hebt je lichaam niet gescrubd of geëxfolieerd, waardoor de losse dode huidcellen niet verwijderd zijn en het product minder goed kan hechten.
  •        Je hebt je huid niet minimaal 24 uur van tevoren gescrubd en onthaard, waardoor er product achter is gebleven die de kleur kan beïnvloeden.
  •        Je hebt de fles niet of onvoldoende geschud, waardoor de formule is gescheiden.
  •        Je hebt voor gebruik van de zelfbruiner een moisturizer, bodylotion of douchecrème gebruikt, waardoor de huid te vet is.
  •        Je bent te snel onder de douche gestapt na het aanbrengen van de zelfbruiner.
  •        Je bent in het zwembad gesprongen of in de zee voordat je zelfbruiner goed ingewerkt was.
  •        Je bent actief gaan sporten voordat de zelfbruiner goed ingewerkt was.
  •        Je huid reageert simpelweg niet op de zelfbruiner.

Wil je meer weten over het aanbrengen van een zelfbruiner? Lees dan zeker even ons artikel over het aanbrengen van een zelfbruiner, waarin we uitgebreid uitleggen hoe je zelfbruiners het beste aanbrengt. Het artikel is toegespitst op de pHenomenal 2-3 week tan van Vita Liberata, maar is in principe voor alle zelfbruiners te gebruiken.

 

Zelfbruiner werkt niet op je huid

In dit artikel richten we ons even op het laatste punt: bij sommige mensen werkt een zelfbruiner gewoonweg niet vanwege de eigenschappen van de huid. Hoe kan dit? Dit heeft te maken met de stof DHA (Dihydroxyacetone). Deze stof komt uit suikerbieten of suikerriet en zorgt ervoor dat de dode huidcellen van de bovenste huidlaag bruin kleuren. De DHA reageert met de proteïne/eiwitten in de dode huidcellen. In die proteïnen zitten verschillende aminozuren die verschillend reageren op de DHA, waardoor ze verschillende tinten creëren, van gelig tot bruin. De combinatie van deze kleurtonen bepaalt uiteindelijk hoe je teint eruit ziet.

 

Eiwit-tekort

De proteïnen in de huid verschillen van persoon tot persoon. Een kleine groep mensen heeft onvoldoende proteïnen met de aminozuren die voor de donkerdere tinten zorgen als ze in aanraking komen met DHA. Hierdoor kleuren ze niet of zeer weinig door een zelfbruiner.

 

Verschil tussen bruin worden door de zon en zelfbruiner

Maar die mensen worden wel bruin door de zon? Dit is zeker mogelijk, en heeft te maken met het verschil tussen bruin worden door de zon en bruin worden door een zelfbruiner. Als mensen een zelfbruiner gebruiken, reageert de DHA met de proteïne/eiwitten in de dode huidcellen in de bovenste huidlaag van de epidermis. De buitenkant van de huid wordt zo dus gekleurd door een product van buitenaf te gebruiken.

Bruining door de zon werkt echter anders. Doordat de zon verschillende soorten uv-straling bevat, kan dit veel dieper in de huid doordringen. De uv-straling zet zo in de onderste laag van de epidermis (de basale laag) cellen aan tot de aanmaak van melanine. Dit pigment wordt door de huid naar boven geduwd, waar de bruine kleur zichtbaar wordt. Deze gekleurde cellen geven ook een zeer lichte bescherming tegen uv-straling. Uiteindelijk zorgt de binnenkant van de epidermis dus dankzij uv-straling voor de aanmaak van de bruine kleur die je aan de buitenkant ziet.

En zo is het dus goed mogelijk dat iemand wel bruin kan worden door de zon, maar niet door een zelfbruiner.

 

Eiwitten aanvullen

Kan je nog iets aan dat eiwit-tekort in de huid doen? Het is sowieso aan te raden om even kritisch naar je voedingspatroon te kijken. Wat je eet, zie je immers terug aan je lichaam. De gezondheid van je haren en huid zijn voor het grootste deel afhankelijk van de ingrediënten die je eet. Wat eet je op een dag? Krijg je wel voldoende eiwitten binnen? Het lichaam kan bijvoorbeeld veel essentiële aminozuren uit eiwit niet zelf aanmaken. Je voeding bepaalt dus of je lichaam voldoende van deze aminozuren binnen krijgt.

Tip: Dit blog is puur informatief bedoeld. Twijfel je of je wel het juiste voedingspatroon hebt? Bezoek dan altijd een professional om samen te kijken naar je voedingspatroon. Houd er ook rekening mee dat veranderingen in je eetpatroon niet binnen een paar dagen zichtbaar zijn. Soms kan dit maanden duren voordat eventuele tekorten zijn aangevuld. Vraag je professional om advies. 

 

Toch graag bruin worden?

Leuk dat die zelfbruiner niet werkt, maar daar heb je als liefhebber van die zongebruinde tint niks aan. Wil je toch graag bruin worden, maar heb je het vermoeden dat je huid niet reageert op een zelfbruiner? Maak dan gebruik van een getinte dagcrème of een lichaamsmake-up om de bruine tint te creëren. Vita liberata heeft bijvoorbeeld een Body Blur, een wash-off zelfbruiner die de huid egaliseert en een zongebruinde tint geeft. Omdat dit product afwasbaar is, ligt het op de huid en kan je dus wel een zongebruinde huid krijgen. Aan het einde van de dag was je het product er dan zo weer af.