0

Your Basket



Vettig haar? Oorzaken en oplossingen

Vettig haar heeft iedereen wel eens last van gehad. Je wilt eigenlijk niet iedere dag je haren wassen (want: ook niet goed voor je haar), maar wat doe je als het zo erg straalt dat de zon er jaloers op zou zijn? Een goede haarverzorging, detox masker of slaaproutine is sowieso aan te raden, maar er zijn ook onverwachte en verrassende oorzaken van vettig haar te vinden. En juist die onverwachte oorzaken zijn heel makkelijk op te lossen en te voorkomen.

 

Vettig haar oorzaken – DNA is er één van

Als het DNA en de ‘genen’ ter sprake komen, hoor je bij velen een diepe zucht. Immers, als het ‘in de genen zit’, is het erfelijk en kun je er niets tegen doen. Toch? Wanhoop niet te vroeg. Je haar wordt weliswaar sneller vet, maar door de juiste haarverzorging en een goede behandeling van je haar zal je er veel minder last van hebben. Deze don’ts zijn oorzaken van vettig haar, en door ze niet uit te voeren kan je haar al een flinke boost krijgen.

 

1.     Je haren te vaak wassen

Je haren te vaak wassen staat bij ons toch echt op nummer 1 van vettig haar oorzaken. Dit komt omdat veel mensen het idee hebben dat ze juist veel hun haren moeten wassen om het minder vettig te krijgen. Het tegendeel is bijna waar. Hoe vaker je je haren wast, hoe vetter het wordt. Dit komt omdat je bij iedere wasbeurt de oliën van je hoofdhuid spoelt. Niet alleen de overtollige oliën, maar ook de oliën die je haren nodig hebben om gezond te blijven. Je haren gaan dan meer oliën aanmaken om het tekort aan te vullen, waardoor je sneller vet haar krijgt. Probeer daarom altijd een, twee of zelfs drie dagen tussen je wasbeurten te houden.

 

2.     Je haren te vaak aanraken

Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je veel aan je haren zit als je aan het nadenken bent? Even met je handen door je haren, of even een klit eruit kammen met je vingers. Je verdeeld zo alleen wel constant de olie van je hoofdhuid over je haren. Het gevolg: vettige haren. Probeer dit daarom in de gaten te houden als je vindt dat je vettig haar hebt.

Tip: draag je haren in een vlecht, knot of op een andere manier opgestoken. Zo kun je veel minder snel met je vingers door je haren. Als je het toch doet, ben je er sneller bewust van.

 

3.     Haren wassen met conditioner

Een conditioner is de afsluiting als je je haren wast. Nadat de shampoo de haarschubben open heeft gezet en al het vet en vuil is verwijderd, sluit de conditioner de haarschubben weer. Hierdoor zijn ze goed beschermt tegen invloeden van buitenaf. Gebruik hier echter niet teveel van. Als je zelf al vrij vet haar hebt, kan conditioner dit nog vetter maken. Breng het ook alleen in de haarpunten aan.

 

4.     Reversed shampooing

Ben je fan van de trend ‘reversed shampooing’? In plaats van eerst de shampoo en dan de conditioner, draai je deze volgorde om. Je wast dus eerst je haren met conditioner, en sluit af met een shampoo. Het idee achter deze methode is dat het je haar veel meer volume geeft. Het nadeel is echter dat je vettig haar eerst nog vetter maakt. Daarna moet je dat effect weer verminderen met de shampoo. Je eindigt met de shampoo die je haarschubben open zet, wat je haren vele breekbaarder maakt. Je haar voelt ook veel droger aan. Het gevolg? Je haar gaat meer vet aanmaken om het droge haar te verzorgen. Waardoor je weer moet wassen. De vicieuze cirkel is compleet.

 

5.     Haarserums

Een haarserum kan een heel fijn product zijn om pluizig haar aan te pakken. De haarschubben worden dan door het serum gesloten, waardoor je haar er mooier uit ziet. Andere serums zijn meer voedend en herstellend en proberen het haar te versterken en meer volume te geven. Wat serums echter ook vaak doen is extra glans toevoegen. En extra glans betekent in veel gevallen ook extra olie. Gebruik een haarserum daarom met mate. Probeer ook niet meerdere keren per dag ‘bij te smeren’, dan heb je aan het einde van de dag heel vet haar.

 

6.     Droogshampoo

Droogshampoo is nog een haarproduct waar je voorzichtig mee moet zijn. Natuurlijk is het fijn om even droogshampoo te gebruiken als je vette lokken hebt. Even sprayen en je haren zien er direct een stuk beter uit. Doe dit echter niet te vaak, de droogshampoo kan de hoofdhuid verstoppen, waardoor je haren de voedingsstoffen die door de huid aangevoerd worden niet meer goed op kan nemen. Je haren kunnen hierdoor zelfs langzamer gaan groeien en droog en dof worden. Reinig de hoofdhuid en het haar daarom ook eens in de week met een verzorgend haarmasker. Haar en hoofd zijn dan weer schoon en je kunt in de dagen daarna met een gerust hart weer een keertje droogshampoo gebruiken.

 

7.     Haren borstelen kan het haar vettig maken

Je haren borstelen is goed voor je haar, laat daar geen misverstand over bestaan. Je masseert de hoofdhuid, waardoor de doorbloeding goed op gang komt en essentiële voedingsstoffen naar je haren gevoerd worden. Daarnaast haal je eventuele klitten eruit die je haren kunnen afbreken of beschadigen. Ook verdeel je de olie die je hoofdhuid produceert over de rest van je haren, waardoor ze goed beschermt worden en gaan glanzen. Doe dit echter niet te vaak. Als je de olie constant over je haren verdeeld, gaat het er juist vettig uitzien.

 

8.     Vieze haarborstel

Heb je wel eens naar je haarborstel gekeken? Iedere keer als je je haren borstelt, komen er wat haren mee. Dit is niet erg, er vallen iedere dag haren uit. Waarschijnlijk (hopelijk) haal je na het borstelen de haren uit je borstel. Maar maak je de borstel ook wel eens goed schoon? Niet alleen de haren blijven namelijk aan je borstel hangen, ook het haarvet. Als je over je hoofdhuid strijkt met de borstel, pakt die het vet mee dat op de bovenlaag ligt. Ook het vet in de haren zelf komen tussen de kleine haartjes van je borstel te zitten. Maak daarom je borstel regelmatig schoon in een sopje met bijvoorbeeld soda. Wat mensen ook wel eens als tip geven is de borstel gewoon meenemen onder de douche en er shampoo op smeren.

Tip: Er zijn verschillende borstels verkrijgbaar, zowel met dunne haren als een aantal plastic pinnen. Zelfs aan borstels met twintig pinnen kan veel oud haarvet zitten, dat je haar onnodig vettig maakt. Reinig deze borstels dus ook!

Tip: Leg de borstel na het wassen altijd met de achterkant naar boven, zo kan al het water er makkelijk uitlopen en droogt je borstel sneller.

 

9.     Verkeerde haarproducten

Heb je die conditioner cadeau gekregen? Of is die shampoo aangeraden door een collega? Heel lief dat ze je willen helpen, maar zijn dat ook de juiste producten voor jouw haar? Iedereen is anders, en de conditie van jouw hoofdhuid en haar ook. Kijk eens goed naar de ingrediënten op de verpakkingen van je favoriete haarproducten. Belooft dit product extra glans? Is het heel geschikt om pluizig haar tegen te gaan? Dit kan er nog wel eens op wijzen dat er extra olie in zit. Niet zo handig als je juist van die overtollige oliën af wilt…

 

10. Kussensloop en slaaproutine

Vergeet niet om regelmatig je kussensloop te verschonen. Je ligt iedere dag met je hoofd op het kussen en het vet kan in het kussen gaan zitten. Als je dan met je schone, gewassen haren daar weer op gaat liggen, kan het sneller vet worden.

 

Wat te doen tegen vettig haar?

Heb je zelf nog oorzaken voor vettig haar die je hier niet hebt zien staan, of heb je nog tips om van vettig haar af te komen? Laat het ons weten in de comments of stuur ons een mailtje met je tip, we horen het graag.