0

Your Basket



Van bodylotion tot tissues : alles over zelfbruiners

Er zijn verschillende soorten zelfbruiners op de markt, de één met een nog ingewikkeldere naam dan de ander. Ook zijn de formules verschillend, krijg je bij sommige zelfbruiners pas na een aantal dagen de bruine teint te zien en is bij andere producten de kleur er na een dag alweer af. Hoe zit dit precies in elkaar? Wij zochten het voor je uit.

Tip: Houd er rekening mee dat niet alle zelfbruiners geschikt zijn voor lichaam en gezicht. Sommige zelfbruiners kun je alleen op je lichaam gebruiken, terwijl andere zelfbruiners juist zo zijn geformuleerd dat ze alleen geschikt zijn voor het gezicht. Lees de verpakking altijd goed voordat je een product aanschaft zodat je er zeker van bent dat je het juiste product hebt. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van zelfbruiner voor het gezicht en zelfbruiner voor het lichaam.

Waarschuwing: Niet alle zelfbruiners bevatten een UV-filter. Dit houdt in dat deze zelfbruiners absoluut niet beschermen tegen de zon. Die ‘fake tan’ die je krijgt, is niet hetzelfde als de bruine kleur die je huid aanmaakt als je in de zon zit. Gebruik daarom altijd nog een SPF-creme bovenop de zelfbruiner om je huid te beschermen. Sommige zelfbruiners bevatten wel een SPF-filter, maar die is vaak maar enkele uren effectief. Neem daarom altijd een zonnebrandcreme mee als je bijvoorbeeld naar het strand gaat.  

 

Verschillende termen voor zelfbruiners

Allereerst is er verschil in de termen die voor zelfbruiners gebruikt worden. Soms zie je een product met ‘bruin zonder zon’ staan, of het populaire Engelse ‘self-tanning’. In principe zijn dit allemaal verschillende termen voor hetzelfde soort product. Uiteindelijk bedoelen alle merken dat het een product betreft dat de huid bruiner maakt zonder dat je de zon in hoeft. De effecten en formuleringen van deze producten zijn echter wel verschillend. Onderstaand hebben we eerst een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten zelfbruiners qua formulering.

 

1.     Zelfbruiner bodylotion

De naam zegt het eigenlijk al: je hebt een bodylotion en een zelfbruiner in 1. Deze formules zijn vooral prettig als je (nog) niet zo’n expert bent in het smeren van een zelfbruiner. Deze bodylotions geven vaak een gradual tan, wat inhoudt dat je een aantal dagen achter elkaar moet smeren om langzaam effect te kunnen zien. Het voordeel hieraan is dat je zelf kunt stoppen als je vindt dat de kleur goed is. Wil je een donkere teint, dan smeer je gewoon nog een aantal dagen door. 

Tip: Een bodylotion met zelfbruiner kan ook een aanrader zijn voor mensen met een droge huid. Vaak bevatten deze producten ook een olie die de huid hydrateert en verzacht. Vergeet, als je een droge huid hebt, niet om eerst een lichte scrub te gebruiken voordat je de bodylotion gebruikt. De scrub haalt alle losse dode huidcellen weg, zodat de kleur ook beter zichtbaar wordt.

 

2.     Zelfbruiner melk

Een zelfbruiner melk is in veel gevallen net iets dunner dan een bodylotion. Het voordeel is dat het sneller in kan trekken, een nadeel misschien dat het snel overal heenloopt. Zorg er daarom voor dat je maar een zeer kleine hoeveelheid van de zelfbruiner melk op je hand aanbrengt en het vervolgens ook erg goed aanbrengt.

 

3.     Zelfbruiner mousse

Heb je altijd haast, of simpelweg veel te veel dingen te doen om tijd vrij te maken voor een zelfbruiner? Dan is een zelfbruiner mousse iets voor jou. De mousse is heel licht van textuur en trekt daarom snel in de huid. In principe kun je deze producten na het douchen en afdrogen aanbrengen, naar je kledingkast lopen en direct je kleding aantrekken, zo snel kan het intrekken.

 

4.     Zelfbruiner spray

Vind je het lastig om tussen je schouderbladen te smeren of aan de achterkant van je benen? Dan kan een zelfbruiner spray een uitkomst zijn. Dankzij de microverstuivers op de sprays kun je heel gelijkmatig het product over je lichaam verstuiven. Houd er alleen wel rekening mee dat je geen witte handdoeken in de buurt legt…

 

5.     Zelfbruiner tissues

Zelfbruiner tissues zijn perfect voor onderweg, als je net even een frisse touch-up wil voordat je een belangrijke meeting of afspraak instapt. Of misschien een date? De meeste zelfbruiner tissues zijn prima geschikt voor het gezicht, hals en decolleté, maar ook voor de armen en benen mocht dat nodig zijn.

 

6.     BB cream met zelfbruiner

Speciaal voor het gezicht zijn er ook BB creams met zelfbruiner. Zo krijg je niet alleen een lichte bruine kleur, maar ook een mooie basis voor je make-up.

 

Verschillende soorten zelfbruiners: instant, gradual en wash off

Naast de verschillende formuleringen, zijn er ook veel verschillen in de effecten van de zelfbruiners. Je kunt drie grote categorieën onderscheiden: de instant tan, de gradual tan en de wash off tan. In het Nederlands kom je ze vaak tegen onder de termen instant zelfbruiner, geleidelijke zelfbruiner en afwasbare zelfbruiner. Soms zijn de termen niet vertaald en kun je de producten onder de Engelse termen vinden.

 

De gradual tan oftewel geleidelijke zelfbruiners

De gradual tan is een zelfbruiner die de huid langzaam kleurt over een periode van een aantal dagen. Je brengt het product iedere dag aan, en de zelfbruiner bouwt vervolgens langzaam de bruine kleur op. Je kunt zo zelf bepalen hoe bruin je precies wil gaan. Door simpelweg vaker te smeren kun je een bruinere huid krijgen.

 

Zelfbruiners voor 1 dag oftewel de instant tan

De zelfbruiners voor 1 dag geven letterlijk kleur voor 1 dag. Een instant kleur zogezegd. De bruine teint die je krijgt, ontwikkelt zich in een aantal uur, waardoor je dus binnen een paar uur bruin bent. Een nadeel dat in het verleden veel speelde was dat dit product lastig aan te brengen was. Eenmaal bruin is ook echt bruin, en als je dan een scherpe lijn hebt getrokken of een deel vergeten bent, zie je dat direct. Tegenwoordig zijn er ‘guide colours’ toegevoegd aan het product. Deze kleur wordt toegevoegd zodat je direct kunt zien waar je geweest bent met de zelfbruiner. Dit deel is afwasbaar, dus zodra je klaar bent kun je de guide colour afwassen en houd je de mooie bruine teint over.

 

De afwasbare zelfbruiner oftewel wash off tan

De afwasbare zelfbruiner kun je letterlijk verwijderen met water en zeep. Deze zelfbruiners werken in eerste instantie hetzelfde als een instant tan. Ze geven direct kleur, maar zijn wel af te wassen onder de douche. Perfect als je gewoon voor een dag een kleur wil zonder al te veel moeite. 

 

Verschillende soorten zelfbruiners

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillen in de formulering van de zelfbruiners, de manier waarop ze een kleur geven en de manier waarop ze ook weer vervagen of af te wassen zijn. Belangrijk bij het kiezen van een zelfbruiner is vooral naar je eigen situatie te kijken. Ben je iemand die weinig tijd heeft of even snel een bruine teint nodig hebt, dan zijn de instant zelfbruiners een uitkomst. Als je graag meer controle uitoefent op je bruine teint, dan zijn gradual tans de juiste producten voor jou.