0

Your BasketVerrassende oorzaken van droge lippen

Verrassende oorzaken van droge lippen kwamen we deze week ineens tegen op internet. Een bezoeker noemde daar kauwgom als oorzaak van zijn droge lippen. Toen hij gestopt was met het eten van kauwgom, herstelden zijn lippen en had hij na tijden droge lippen ineens geen last meer. Zijn er nog meer verrassende oorzaken van droge lippen?

 

Droge lippen door tandpasta

Tandpasta kan een verrassende oorzaak zijn van droge lippen. De fluoride of het ingrediënt sodium laureth sulfate (dat voor het schuimeffect van tandpasta zorgt) kan voor chronische uitdroging van je lippen zorgen. Whitening tandpasta’s bevatten daarnaast aanvullende ingrediënten die mogelijk voor irritatie van je lippen kan zorgen. Vervang de tandpasta die je hebt eens voor een variant zonder of probeer een tandpasta voor gevoelige tanden.

 

Sigaretten

Sigaretten zijn ongezond, dat weet iedereen nu wel. Maar wist je dat het ook een directe oorzaak kan zijn van droge lippen? De roetdeeltjes die je uitblaast, blijven plakken op de huid en verstoppen de poriën. Dit voorkomt dat de huid goed zijn werk dan doen. Je lippen kunnen dan uitdrogen, en op de rest van je gezicht kun je zelfs acne krijgen door de verstoppingen die de rook veroorzaakt. Een extraatje: je lippen kunnen door de tabak verkleuren, waardoor ze dof en donker worden. Doordat je tijdens het inhaleren constant de lippen tuit, krijg je daar sneller verticale rimpels (de bekende ‘streepjescode’).

 

Medicatie

Medicatie kan diverse bijwerkingen hebben, maar meestal denk je niet direct aan droge lippen. Toch kunnen sommige geneesmiddelen droge lippen als bijwerking hebben. Denk bijvoorbeeld aan producten tegen acne en psoriasis. Als je het vermoeden hebt dat je al lange tijd last hebt van droge lippen kun je het beste even de bijsluiter van de medicatie nog eens goed doorlezen.

Medicatie neem je niet zonder reden, ermee stoppen is daarom vaak geen oplossing. Heb je erge last van droge lippen, dan kun je wellicht overleggen met je arts of er een alternatief is voor de medicatie die je gebruikt. Daarnaast is een goede lippenbalsem gebruiken een manier om de droogte zoveel mogelijk tegen te gaan.

 

Droge lippen door kaneel

Kaneel wordt in veel zoete gerechten als garnering gebruikt. Niet zo gek, het smaakt heerlijk. Maar wist je dat kaneel ook een branderig gevoel aan de huid kan geven? Kaneel geeft een irriterend effect op de huid, waardoor het iets kan gaan opzwellen en rood worden. Daarnaast droogt het de lippen dus ook snel uit. Als je de volgende keer een heerlijke snit met kaneel verorbert, vergeet dan niet na het eten een lippenbalsem aan te brengen. Voorkomt een paar gedroogde lippen.

 

Alcohol

Alcohol kan ook een verrassende oorzaak zijn van droge lippen. Vaak merk je niet direct dat je droge lippen krijgt door het drinken van alcohol. Het ‘probleem’ merk je vaak pas als je thuis komt of de volgende dag. Je lippen zijn dan ineens erg droog en misschien al gebarsten. Dit komt omdat de alcohol afgebroken moet worden in je lichaam. Daar is water voor nodig, dus het vochtgehalte in je lichaam gaat na een avond stappen erg snel naar beneden. Hoe kun je het beste voorkomen? Natuurlijk kun je voor de non-alcoholische drankjes en mocktails gaan, maar je kunt ook na het uitgaan even een grote hoeveelheid water drinken. Zo houd je het vochtgehalte op peil terwijl je lichaam hard aan het werk is.

 

Vitaminegebrek

Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde vitamines zonder dat ze het zelf door hebben. Dit kan op lange termijn langzaam klachten als vermoeidheid, slechte concentratie en slapeloosheid leiden. Het kan echter ook voor uiterlijke veranderingen zorgen, zoals droge lippen. Als je een vitamine A-tekort hebt, kun je een droge huid en dof haar krijgen. Vitamine B2 kan voor een schilferige huid en kloofjes in de lippen zorgen. Controleer dus altijd je vitamine-inname door een overzicht te maken met de producten die je in een week eet. Probeer de ontbrekende vitaminen toe te voegen Vitamine A zit bijvoorbeeld in wortels, zoet aardappel, spinazie, boter, eieren en broccoli. Vitamine B2 zit in spinazie, amandelen, zongedroogde tomaten, soyabonen, asperges, eieren en yoghurt.

 

Munt

Munt is een veelgebruikt ingrediënt in de cosmetica. Het geeft een frisse geur aan het product, maar voor je lippen kun je balsems met munt maar beter vermijden. Munt is, evenals kaneel, een product die de dunne, gevoelige huid zeer snel irriteert en beschadigt. Je lippen verliezen hierdoor nog meer vocht en krijgen barsten.

 

Kauwgom

Dat kauwgom je lippen alleen maar verder uit kan drogen, heeft te maken met bovenstaand product. In veel kauwgom zit een vorm van munt of mint, beide ingrediënten die de lippen kunnen irriteren. Je brengt kauwgom natuurlijk niet op je lippen aan, maar lik je wel eens je lippen af als je kauwgom kauwt? Blaas je een kauwgombel? Adem je door je mond uit als je kauwgom kauwt? Als deze dingen zorgen ervoor dat de mint/munt in aanraking komt met je lippen en ze kunnen irriteren. Heb je dus droge lippen, dan kun je beter even wachten met het kauwen van kauwgom.

 

Lip plumpers

Ken je de lip plumpers al? Dit zijn producten die je lippen er voller uit kunnen laten zien. Ze zien eruit als gewone lip gloss tubes, maar de ingrediënten geven een lichte irritatie aan de huid, waardoor deze gaat zwellen. De gevoelige huid wordt hier echter niet sterker van en kan juist erger gaan irriteren. Stel het gebruik van deze producten dus echt uit tot je lippen weer goed aanvoelen.

 

Lippenbalsems

Tsja, ook de lippenbalsems kunnen een oorzaak zijn van droge lippen. Als de balsems een van bovenstaande ingrediënten bevatten, kunnen ze de lippen juist uitdrogen. Hier komt het idee ook vandaan dan mensen ‘verslaafd’ kunnen raken aan lippenbalsem. Kies daarom voor een lippenbalsem die de lippen goed in het vet zet en het vocht in de huid vasthoudt. Sla balsems met ingrediënten als mint, mintachtige stoffen, eucalyptus en citrusachtige stoffen bijvoorbeeld over.

 

Verrassende oorzaken van droge lippen

Bovenstaande producten zijn verrassende veroorzakers van droge en schrale lippen. Heb je dus al tijden last van velletjes op je lippen of doet het zelfs pijn om te glimlachen? Lijkt geen enkele lippenbalsem of zalf te helpen? Dan kunnen bovenstaande producten nog wel eens het probleem zijn. Stop een aantal weken met het gebruik van deze producten (met uitzondering van medicatie natuurlijk) om te zien of het hierdoor komt. Hopelijk ben je dan snel van je schrale en droge lippen af! Zoek je daarnaast naar andere oplossingen voor je droge lippen? Dan kan ons artikel over droge lippen nog wel eens helpen.