0

Your Basket



Ontstoken oogleden? Dit kan je eraan doen

Heb je ontstoken oogleden? Jeukende oogleden kunnen erg hinderlijk zijn. Soms zijn ze zelfs rood of gezwollen. Wanneer heb je ontstoken oogleden en wat kan je er zelf aan doen?

 

Ontstoken oogleden - Blefaritis/blepharitis

Als je ogen echt irriteren en rood zijn, kan dit een indicatie zijn dat je blepharitis hebt. Symptomen kunnen naast jeuk en rode ogen ook pusvorming en steken in het oog zijn. Het wordt vaak veroorzaakt door een bacterie op de huid die in de huid dringt op de plaats van de aanhechting van de oogharen. Schilfertjes vormen zich langs de ooglidrand en oogharen als gevolg van een overproductie van talg, waardoor de ogen gaan irriteren en ontsteken. Blefaritis kan verergeren of sneller ontstaan door onderstaande zaken:

  1.      Bindvliesontsteking door contactallergie (bijv. lijm van wimperextensions)
  2.      Slapeloosheid
  3.      Wimpers die naar binnen groeien
  4.      Huidaandoeningen als acne, eczeem, rosacea, seborrohoische dermatitis, atopisch eczeem
  5.      Blootstelling aan irriterende stoffen als rook en stof
  6.      Verkeerde lenssterkte waardoor je steeds moet knijpen met je ogen om scherp te kunnen zien

 

1. Bindvliesontsteking door contactallergie

Een contactallergie kan ontstaan als je oog of de huid rond het oog in contact komt met een stof waar het overgevoelig voor is. Dit kan een irriterende stof zijn (zie punt 6), maar het kan ook door het gebruik van een product komen. Denk hierbij aan cosmetica met toegevoegd parfum, maar ook aan het zetten van wimperextensions.

Je kan jeukende wimpers krijgen als je net extensions hebt laten zetten. Binnen 24 uur na de behandeling kan je rode ogen hebben in combinatie met een lichte irritatie. Vaak trekt dit binnen een dag of twee weg. Je oogleden zijn dan niet echt ontstoken, alleen geïrriteerd. Dit komt ook wel eens voor bij het gebruik van een nieuw cosmeticaproduct.

 

Binnen 24 uur na het zetten van extensions

Als je naast de lichte jeuk en rode ogen ook last hebt van gezwollen oogleden, uitslag of een brandende pijn dan kan je spreken van een allergische reactie. Vaak is de jeuk dan zeer irriterend en zijn je ogen niet een beetje rood maar vuurrood. De wimperextensions moeten dan zo snel mogelijk verwijderd worden. Een allergische reactie op wimperextensions komt zelden voor, maar je kan voor de zekerheid een allergietest laten doen voordat je extensions laat zetten. Twijfel je of je tegen een cosmeticaproduct kan? Dan kan je het product even uittesten op een stukje huid. Als er na 24 uur nog geen reactie is, dan kan je er relatief zeker van zijn dat je het product kan gebruiken.

 

Jeukende wimpers door cosmetica

Het kan soms voorkomen dat je jeukende wimpers krijgt een aantal dagen na het gebruik van een cosmeticaproduct of het zetten van extensions. Jeukende wimpers kunnen dan het gevolg zijn van vuil dat zich tussen je wimpers heeft opgehoopt. Omdat je wimpers nu een stuk langer zijn, is het belangrijk ze goed te blijven reinigen met oogmake-up reiniger. Als je dagelijks je make-up goed verwijdert, kan je opgehoopt vuil en de daarmee gepaarde jeuk voorkomen.

Let op: gebruik geen reinigers op oliebasis, dan kunnen de wimperextensions loslaten.

 

2. Slapeloosheid

Slapeloosheid staat misschien niet bovenaan je lijstje, maar het kan dus mede een oorzaak zijn van ontstoken ogen. Te lang of te kort slapen kan er voor zorgen dat je oogleden opzwellen en de hele dag zwaar aanvoelen. Als je echter voor een lange periode niet slaapt, sluiten je oogleden niet of onvoldoende. Je ogen kunnen dan uitdrogen en gaan jeuken en branden.  

 

3. Wimpers die naar binnen groeien

Ontstoken oogleden kunnen een gevolg zijn van wimperharen die naar binnen groeien en tegen het oog aan krassen. Dit wordt ook wel entropion genoemd en veroorzaakt irritatie en jeuk. In ons artikel Wat te doen met wimpers die naar binnen groeien gaan we verder in op de behandelmethoden voor naar binnen gegroeide wimpers.

 

4.     Huidaandoeningen als rosacea, eczeem of seborrohoische dermatitis

Bij een huidaandoening als rosacea, eczeem of seborrohoische dermatitis kan de huid van de oogleden branderig aanvoelen en jeuken. Ook komt het vaak voor dat de huidschilfers de oogleden irriteren, waardoor je vaker traanogen krijgt of constant in je ogen wrijft. Denk je dat je één van bovenstaande huidaandoeningen hebt, raadpleeg dan altijd een arts.

Toevoeging: Hooikoorts kan ook een veroorzaker zijn van tranende, jeukende ogen. Als je denkt dat je hooikoorts hebt (je hebt bijvoorbeeld ook last van een loopneus, niesbuien, benauwdheid of piepende luchtwegen) kan je ook het beste langs de huisarts gaan.

 

5.     Blootstelling aan irriterende stoffen als rook en stof

Als je blootgesteld bent aan irriterende stoffen als rook en stof, kan je tijdelijk last hebben van jeukende en tranende ogen. In veel gevallen gaat dit dezelfde dag nog over, maar soms komt het voor dat mensen langere tijd met geïrriteerde oogleden en ogen rondlopen, bijvoorbeeld in het geval van een lasoog. Mocht de irritatie niet binnen een dag verdwenen zijn, vraag dan even bij je arts wat de beste manier is om zo snel mogelijk van de irritatie af te komen. Vaak is een vochtige doek over de ogen een fijne oplossing. 

 

6.     Verkeerde lenssterkte waardoor je steeds moet knijpen met je ogen om scherp te kunnen zien

Soms kan een verkeerde lenssterkte ook een oorzaak zijn van een ooglidonsteking. Dit komt omdat je dan niet scherp ziet en iedere keer moet knijpen met je ogen om wel scherp te kunnen zien. Als je twijfelt of dit de oorzaak is, kan je een oogmeting laten doen om te kijken of je lenzen of een bril nodig hebt. Soms kan de lenssterkte minimaal afwijken (bijvoorbeeld een -1.00), maar is het wel de oorzaak van ontstoken ogen.

 

Wanneer weet ik of ik blepharitis/blefaritis heb?

Wanneer weet je of je ontstoken oogleden hebt of gewoon een tijdelijke irritatie? Blefaritis/blepharitis heeft een aantal veelvoorkomende symptomen. Onderstaande symptomen kunnen een indicatie zijn dat je last hebt van ontstoken oogleden, maar raadpleeg altijd een arts om er zeker van te zijn.

  •       Jeukende oogleden en wimpers
  •       Jeuken en branderigheid in de ochtend, droge ogen in de namiddag
  •       Het gevoel van een ‘zandkorrel’ in het oog
  •       Meer last hebben van fel licht
  •       Een drukkend gevoel
  •       Soms rode en gezwollen ogen
  •       Soms tranende ogen
  •       ‘Vastgeplakte’ of ‘dichtgeplakte’ ogen in de ochtend
  •       Etterige afscheiding
  •       Soms kleine zweertjes bij de oogrand

 

Blefaritis/blepharitis behandeling

Bezoek, als je een vermoeden hebt dat het blefaritis is, altijd een arts. Hij of zij kan je een persoonlijk advies geven om de ontsteking aan te pakken. Wat je alvast thuis kan doen:

  •       Wrijf zo min mogelijk in je ogen.
  •       Gebruik even geen oogmake-up als je denkt dat het ontstoken is.
  •       Hydrateer je gezicht goed. Een droge huid kan sneller irritaties veroorzaken. Gebruik een verzorgende crème of zalf met zo min mogelijk geur- en conserveermiddelen.
  •       Leg twee keer per dag een warm kompres van bijvoorbeeld een zakdoek op de ogen om de schilfertjes zacht te maken en los te weken.
  •       Verwijder de korstjes en schilfers bij het ooglid.
  •       Draag eventueel buiten een zonnebril om lichtirritatie te voorkomen.
  •       Volg de behandelingen die de arts voorschrijft, zoals het gebruik van kunsttranen en oogzalf.

 

Ontstoken oogleden – wat kan je het beste doen?

In bovenstaand artikel heb je verschillende oorzaken en oplossingen kunnen lezen als je denkt dat je een oogontsteking hebt. Bovenstaande oplossingen kan je natuurlijk altijd toepassen om te kijken of de jeuk of ontsteking over gaat. We raden echter altijd aan langs de huisarts te gaan, zodat er een diagnose gemaakt kan worden. Als je bijvoorbeeld een huidaandoening hebt, kan een medicijn of speciale crème wellicht de oplossing zijn.