0

Your Basket



Is knoflook goed voor je huid?

Is knoflook goed voor je huid, of niet? De laatste tijd zijn er ontzettend veel discussies over de werking van verschillende groenten, fruit en superfoods op je gezondheid en je lichaam. Er zijn zaden met sterke anti-aging eigenschappen en bloemen waarvan het extract weer goed is voor de huid. Knoflook is dus één van deze natuurlijke middeltjes om je gezondheid en huid een boost te geven. Daar moesten we natuurlijk het fijne van weten!

 

Knoflook voor een gezond cholesterolniveau

Knoflook is door de eeuwen heen al gebruikt als middel voor gezondheidsklachten. Denk maar aan een te hoge bloeddruk of te hoge cholestrol. Ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat je cholesterol te hoog wordt omdat het ophoopt in je aderen. Door het toevoegen van knoflook aan je voedingspatroon help je je cholesterol te verlagen. Als je een te hoge bloeddruk hebt, kan het eten van knoflook ook helpen om die bloeddruk te verlagen. De knoflook zorgt dat de bloedcirculatie verbetert door de bloedvaten in je lichaam te vergroten en te ontspannen, waardoor je bloeddruk dus naar beneden gaat. Let op: dit geldt alleen voor rauwe knoflook. Zodra je het kookt of bakt verdampt de werkende stof tegen ontstekingen.

Let wel: je bent met het eten van knoflook niet ineens van je te hoge cholesterol of bloeddruk af, maar het kan dus wel helpen.

 

Knoflook tegen verkoudheid

Knoflook is ook erg goed voor je immuunsysteem. In het bijzonder kan knoflook goed werken bij griep of bacteriële infecties als een candida infectie. Knoflook bevat namelijk penicilline en is hierdoor een natuurlijke antibiotica. Als je de volgende keer dus verkouden bent, kun je gewoon knoflook eten om er sneller vanaf te komen. En vind je gewone knoflook niet zo lekker, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een knoflook supplement.

 

Knoflook goed voor je huid, met name acne

Leuk dat knoflook goed is voor je gezondheid, maar je wilde natuurlijk weten of knoflook goed voor je huid is. Daar kunnen we helaas niet in één keer hard ‘ja’ gaan roepen. Het hangt er namelijk vanaf wat de reden is dat je last hebt van acne.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat knoflook een antibacteriële werking heeft, waardoor het een ontsmettende en zelfs helende werking heeft. Als je bijvoorbeeld veel knoflook eet of het sap aanbrengt op de huid, kan psoriasis, wratten, eczeem of acne zich sneller herstellen. Zo laat beauty blogger Farah D. Zien hoe ze binnen een dag van een opkomend puistje afkomt. Ze wrijft er simpelweg met een stukje knoflook overheen en het puistje verdwijnt.

 

Knoflook heeft voordelen en nadelen

Het gebruik van knoflook tegen acne heeft echter wel een risico. De antibacteriële eigenschappen van knoflook komen van allicine. Dit kan roodheid en oneffenheden verwijderen, maar werkt ook vrij agressief, waardoor je kans hebt op blaren als je het sap te lang op de huid laat zitten. Sommige mensen krijgen ook een allergische reactie als ze knoflook hebben aangeraakt, en dan met name de sappen. Dat is natuurlijk geen gevolg waar je echt op zit te wachten. Test het daarom altijd uit op een stukje huid om te zien of je allergisch bent. 

Tip: als je geen zin hebt om met knoflooksappen in de weer te gaan vanwege de geur (of gewoon omdat het niet praktisch is), kun je er natuurlijk ook voor kiezen om supplementen in te nemen of huidverzorging te kiezen waar knoflookextract in verwerkt zit. 

 

Knoflook tegen huidveroudering

Knoflook is, naast een hulpmiddel tegen acne, ook een sterke antioxidant. Kort gezegd betekent dat, dat het sterk ruikende goedje kan helpen om huidveroudering te vertragen en de huid beter te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zowel direct op de huid smeren als eten schijnt effect te hebben, maar we kunnen ons voorstellen dat je met deze methodes hoe dan ook gaat eh, ruiken. Beter is dan om huidverzorgingsproducten met knoflookextract te kiezen, die ruiken niet naar knoflook maar hebben wel vergelijkbare effecten. 

Dat knoflook goed voor je huid is, is inmiddels wel duidelijk. Dat er echter bepaalde risico’s aan het gebruik van knoflook kleven kunnen we echter niet ontkennen. Als je met knoflook aan de slag gaat, test dan eerst even op een stukje van je huid of je er tegen kunt. Gebruik je knoflook in je gerechten, pas dan op dat je niet een hele knoflook per keer gebruikt, dit kan je maag niet zo leuk gaan vinden. Een tot drie teentjes kun je echter wel gebruiken.