0

Your Basket



Je haar blonderen, wel of niet doen?

Je haar blonderen kan een flinke stap zijn. Je wil iets anders, een lichte kleur in plaats van die donkere tint die je altijd al hebt gehad. Hoe gaat dat blonderen precies in zijn werk? Wat doet blonderen met je haar en kun je je haren zelf blonderen, of krijg je dan een groene teint? In onderstaand artikel leggen we alles stap voor stap uit.

 

Hoe werkt het blonderen van je haar?

Als je je haar geblondeerd wilt hebben, moet het altijd eerst ontkleurd worden. Een kapper maakt altijd gebruik van een blondeermiddel in combinatie met waterstofperoxide. Dankzij de peroxide worden je haren echt gebleekt. De kleur wordt er als het ware uitgetrokken, waardoor de lichte kleur zichtbaar wordt. Daarna kun je ervoor kiezen om een semipermanente of permanente haarkleur aan te brengen. Onder ons kopje stap-voor-stap kun je precies zien hoe dat in zijn werk gaat.

 

Wat doet blonderen met je haar?

Dat het blonderen van je haar iets met de gezondheid van je haren doet, is geen geheim. De textuur van je haar verandert en haarschubben openen, waardoor je andere haarproducten nodig hebt. Geen enkele haardos is precies hetzelfde, dus jouw haar kan naders reageren op blonderen dan het haar van je vriendin. Meestal wordt geblondeerd haar echter ruwer, droger en dikker. Dit komt omdat je de haarschubben openzet om de kleur eruit te trekken.

Gebleekt haar kan ook ineens steiler worden, of juist heel krullerig of kroezig. Iedere keer als je het wast kan de textuur iets veranderen, omdat de haarschubben zo ver open staan. Die krijg je niet zo snel goed glad met een haarserum.

 

Haar blonderen zonder schade

Kun je haar blonderen zonder schade? Met waterstofperoxide en ammoniak lijkt dat bijna onmogelijk. Gelukkig zit de beautyindustrie niet stil. Er zijn inmiddels producten op de markt die het mogelijk maken om je haren te blonderen en de schade daarbij zoveel mogelijk in te perken. Feit blijft dat je pigment uit je haar trekt, dat kan niet zonder slag of stoot. Maar als je kapper tijdens de behandeling een additief gebruikt, wordt de haarvezel zoveel mogelijk beschermt. Het additief richt zich op het beschermen van de ionen in het haar, waardoor het heftige effect van de ontkleuring minder terugslaat op je haar.

Tip: Helemaal schadeloos haar blonderen kan helaas niet. Je blijft pigment uit je haren trekken, dat heeft effect op de gezondheid van het haar. Je kunt het natuurlijk wel zoveel mogelijk ondersteunen. Gebruik een verzorgende shampoo en conditioner en vraag zeker ook bij je kapper na of zij aanvullende producten hebben om geblondeerd haar beter te verzorgen. Producten die de haren sterker, zachter en glanzender maken geven niet die ‘bos stro’-look.

 

Je haar zelf blonderen, of naar de salon?

Kun je je haar zelf blonderen, of is het beter naar een kapper of haarstyliste te gaan? Zelf blonderen is natuurlijk een goedkoop alternatief voor de professional. Je bent simpelweg je eigen tijd kwijt en een bepaald bedrag aan verfproducten, maar meer niet. Houd er echter wel rekening mee dat blonderen niet hetzelfde is als even een kleurspoeling doen. Je werkt met producten die eigenlijk wat agressiever zijn dan normaal, en een verkeerde mix kan er al snel voor zorgen dat je niet het gewenste resultaat krijgt. Een aantal nadelen van zelf je haar blonderen:

  •        Je hebt geen goed zicht op alle delen van je haar. Het kan dan gebeuren dat je nog steeds donkere plekken in je haar hebt als je denkt dat je klaar bent.
  •        Je kan te veel of te weinig product aanbrengen, waardoor je lichter of donkerder haar krijgt dan je van plan was.
  •        Je kan de producten verkeerd mixen, waardoor het product ineens veel sneller bleekt als aangegeven. Met schade aan je haar tot gevolg.
  •        Je kan de kleuring te kort in je haren laten zitten, waardoor je ineens met geel of oranje haar zit.

We raden daarom ook aan om naar een kapsalon te gaan. Zij hebben niet alleen veel voorbeelden, ze kunnen je ook precies vertellen

Tip: Heb je donkerbruin tot zwart haar en wil je dat graag laten blonderen? Ga dan zeker even bij een kapper langs. Van bruin naar blond of van zwart naar blond lukt niet in één behandeling, wat verpakkingen je ook doen geloven. Om donker haar een mooie lichtere tint te krijgen, zijn soms wel drie behandelingen nodig. Daarnaast is het ook absoluut niet aan te raden om bijvoorbeeld van donkerbruin haar naar platinablond te gaan. Je haren raken dan te erg beschadigd.

 

Je haar blonderen: stap voor stap

We gaan er in deze situatie even uit dat je je haren laat blonderen bij de kapper. Wil je het toch graag zelf doen, dan kun je er vanuit gaan dat je in principe dezelfde stappen nodig hebt om tot een mooi resultaat te komen.

 

Stap 1 – Voorbereiden op je haren blonderen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek daarom naar voorbeelden van wat jij wil en kijk daarbij niet alleen naar de haarkleur. Wat voor gezicht heeft jouw voorbeeld? Wat voor huidskleur? Wat voor oogkleur? Hoe meer elementen in de foto’s overeenkomen met jouw gezicht, hoe beter je kapper dat beeld kan reproduceren.

Tip: Houd er rekening mee dat het bijna nooit ‘exact hetzelfde’ zal zijn als op het plaatje. Soms is de haarstructuur gewoon anders, of heb je een afbeelding meegenomen van een celebrity die haar haren gedata-styled heeft, terwijl ze normaal gesproken krullen heeft (of een pruik op heeft!). Kan gebeuren. Je haarstylist zal van tevoren met je bespreken wat wel en wat niet mogelijk is.  

 

Stap 2 – Ontkleuring van je haar

Voordat je kapper kan beginnen met verven, moet het pigment eerst uit je haren getrokken worden. Hierbij geldt de algemene regel: hoe donkerder je haren zijn, hoe langer het product in je haren moet blijven zitten. Een werkmethode is om eerst de meest donkere delen te ontkleuren en daarna de aanzet aan te pakken. Het doel van je kapper is natuurlijk om tot een zo egaal mogelijke ondergrond te komen.

Tip: Tijdens het ontkleuren van je haar kan je hoofdhuid iets gaan jeuken. Niet iedereen heeft hier last van, dit hangt van de gevoeligheid van je hoofdhuid af. Het mag echter nooit een branderig gevoel geven. Mocht je dit toch overkomen, geef dit dan direct aan zodat het product uitgespoeld kan worden.

 

Stap 3 – Tweede keer ontkleuren

Het komt niet altijd voor, maar soms bevat haar zoveel rode en gele pigmenten, dat het haar voor een tweede keer ontkleurd moet worden. Wordt deze stap overgeslagen en heb je veel pigmenten in je haar over, dan kan het eindresultaat vlekkerig zijn. Met de tweede ontkleuring wordt de basis zoveel mogelijk egaal gemaakt.

Of:

Stap 3 alternatief – Blonde highlights laten zetten

Als je kapper aangeeft dat je in meerdere behandelingen van donker naar blond gaat, kan je er ook voor kiezen om met highlights te werken. Om je haren te beschermen kan je kapper je adviseren om iedere keer lichtere highlights te zetten. Zo wordt je haar langzamerhand steeds lichter. Een handige manier om te wennen aan je nieuwe coupe!

 

Stap 4 – Haar kleuren naar gewenste kleurtoon

Een grote stap van het haar blonderen is natuurlijk ook het verven. Nadat je haren ontkleurd zijn, wordt een kleuring aangebracht. Je hebt hier over het algemeen twee keuzes in: een semipermanente en permanente kleuring. Je kapper kan je hierover adviseren. Soms is het bijvoorbeeld niet nodig om je haren met een permanente kleur te kleuren, wat weer beter is voor de gezondheid van je haar.

 

Geblondeerd haar verzorgen

Als je je haren geblondeerd hebt tot blond of witblond, dan kun je simpelweg niet zonder een goede shampoo en conditioner. Voor witblond haar heb je ook echt paarse shampoo (oftewel zilvershampoo) nodig. Je haar kan anders erg gelig worden. Lees goed de instructies op de verpakkingen, als je die paarse shampoo te lang laat zitten kan je haar ineens lavendelkleur worden.

Heb je zeer fijn en dun haar? Dan heb je niet alleen een verzorgende shampoo nodig, maar ook een shampoo die zich echt richt op het dunne en broze van je haren. Met name als je haar geblondeerd hebt, kan het wel wat extra verzorging gebruiken. 

 

Geblondeerd haar en make-up : verandert er iets?

Een puntje waar niet zoveel aandacht aan besteed wordt is je make-up. Misschien denk je er niet bewust over na als je je haren laat blonderen, maar de make-up die je bij je donkere haardos aanbrengt, staat vaak niet meer bij je blonde hairdo. Houd hier dus rekening mee als je geblondeerd haar overweegt. Je zal je anders op moeten maken en rekening moeten houden met de nieuwe lichte kleur op je hoofd.

 

Geblondeerd haar terug verven

Als je eenmaal geblondeerd haar hebt, kom je daar niet zomaar meer vanaf. De kleurpigmenten die je met een behandeling zo enthousiast uit je haren hebt getrokken, komen niet meer terug. Je kunt je haren weer opnieuw laten verven en pigment kunstmatig in je haren aanbrengen, maar ze blijven deels openstaan. Je kleur is hierdoor ook erg snel verdwenen. Om echt je ‘oude’ haarkleur weer terug te krijgen, zal je dus geduldig moeten wachten tot het geblondeerde deel eruit gegroeid is. Je kunt wel met je kapper bespreken om alvast een lichte bruine tint te laten zetten, die je dan langzamerhand steeds donkerder laat worden. Of een heel kort koppie laten knippen natuurlijk ;-).