0

Your Basket



Ik word niet bruin, hoe kan dat?

Ik word niet bruin is een uitspraak die je nog best vaak hoort. Want hoewel een zongebruinde huid één van de vele beautyidealen is, kan lang niet iedereen bruiner worden. Hoe komt dit? En misschien nog belangrijker: wat is er aan te doen? Wij zochten het voor je uit.

 

Ik word niet meer bruin

Word je over je gehele lichaam ‘ineens’ niet meer bruin? Dan zou dit kunnen komen door je eetpatroon. Als je bijvoorbeeld een streng dieet bent gaan volgen of vegetarisch bent gaan eten, kan dit invloed hebben op de hoeveelheid aminozuren in je huid. Als je te weinig aminozuren/eiwitten binnenkrijgt, kan de melanineproductie van de huid achteruit gaan, waardoor je minder bruin wordt door de zon. Bespreek eventueel met je diëtiste hoe je die tekorten aan kunt vullen. 

 

Ik word niet bruin door de zon

Word je niet bruin door de zon? Hoe lang je ook onder die zonnestralen blijft liggen, er komt geen zongebruinde teint. Je wordt hoogstens knalrood. Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten. 

Tip: Als je weet dat je niet bruin kunt worden door de zon, dan kun je met een zelfbruiner misschien wel resultaten boeken. Bruin door de zon is inmiddels een ander proces dan bruin worden met een zelfbruiner. Voor een zelfbruiner heb je geen melaninepigment nodig, het product reageert met de bovenste laag van je huid. 

 

Ik word niet bruin door zelfbruiner

Word je niet bruin door zelfbruiner? Helaas kan dit bij een kleine groep mensen voorkomen. Welke zelfbruiner je dan ook gebruikt, je wordt er niet bruiner van. Hoe komt dit? De werkzame stof (DHA) reageert met de bovenste laag van de huid om die te bruinen. De DHA reageert met de aanwezige eiwitten in de huid. Als die eiwitten niet voldoende aanwezig zijn, werkt de zelfbruiner minder goed. Een zelfbruiner kan ook minder goed werken als je huid te zuur is. De pH-waarde van je huid ligt dan te hoog, waardoor de zelfbruiner niet goed kan inwerken. 

Tip: Je kunt met een zelfbruiner op nog wel verbranden! De zelfbruiner werkt niet hetzelfde als de uv-straling van de zon. Uv-straling zorgt dat de huid melanine aanmaakt, een pigment in de huid dat een lichte bescherming geeft tegen verdere uv-stralen. Zelfbruiners doen dit echter niet, die reageren vooral met de bovenste laag huidcellen. Smeer je daarom altijd goed in met SPF als je naar buiten gaat. Dit voorkomt niet alleen dat je verbrandt, het helpt je huid ook bij de strijd tegen huidveroudering en verkleint het risico op huidkanker. Lees er meer over in ons artikel Zelfbruiner en zonnen. 

 

Ik word niet bruin in mijn gezicht

Je lichaam wordt bruin in de zon, maar je gezicht niet. Hoe kan dit? De huid van je gezicht is heel anders dan de huid van je lichaam. Veel dunner en veel gevoeliger. Maar: de huid van je gezicht kan dus ook veel minder melanine bevatten dan de rest van je lichaam. Je huid kan hierdoor minder pigment aanmaken om bruin te worden. Is hier iets tegen te doen? Ja en nee. Als het genetisch bepaald is, kun je niet via de zon bruin worden in je gezicht. Wat wel? Zelfbruiners en bronzers

Tip: Gebruik een zelfbruiner voor je gezicht. Door bij voorkeur een gradual tan te gebruiken, kun je de bruintint van je gezicht afstemmen op je lichaam. Je kunt eventueel ook een zelfbruiner mixen met je dagcrème voor een natuurlijk resultaat. 

Opmerking: Sommige mensen worden dus niet bruin door de zon én niet bruin door een zelfbruiner. Denk je dat dit het geval is, dan kun je het beste een bronzer gebruiken of andere lichaamsmake-up zoals een Body Blur. De Body Blur geeft niet af op kleding en blijft de hele dag zitten. Aan het einde van de dag kun je het product dan afwassen. 

 

Ik word niet meer zo bruin als vroeger

Misschien ken je dit wel: vroeger werd je ontzettend bruin, nu bijna niet meer. Dit komt door een algemeen proces waar we allemaal mee te maken krijgen: veroudering. Je melaninecellen verdelen zich anders onder de huid en kunnen minder melanine produceren. Waar je haren hun pigment verliezen, kan dit ook voor je huid gelden. Hier is helaas niet zoveel aan te doen, behalve zoveel mogelijk proberen het huidverouderingsproces te vertragen. En hoe je dit doet? Je huid zo goed mogelijk beschermen tegen de zon! Zon maakt je huid niet alleen bruiner, maar ook ouder. Zonder goede bescherming kun je op latere leeftijd dus gek genoeg sneller minder bruin worden. 

Heb je couperose? Dan kan het zijn dat je wangen minder bruin worden dan de rest van je gezicht. Dit komt omdat couperose een vorm van slechte doorbloeding is. Plekken die slecht bruinen hebben over het algemeen ‘last’ van een slechte doorbloeding. Als je de huid regelmatig masseert, kun je die doorbloeding enigszins stimuleren. 

 

Seizoensgebonden bruin

Heeft je huid normaal gesproken niet zoveel bruiningspigment? Maar word je wel snel bruin? Dan kan het zijn dat je ‘seizoensgebonden bruin’ wordt. Je huid heeft van nature niet veel melanine, maar kan dit wel snel bijmaken. Het gevolg is dat je in de zomer en bijvoorbeeld in de winter als je op wintersportvakantie gaat, ontzettend snel en diep bruin kunt worden. Daar komt dat ‘wintersportkleurtje’ vandaan.

 

Ik word niet bruin door de zon en door zelfbruiner

Er zijn helaas ook mensen die niet bruin worden van de zon en niet bruin worden door een zelfbruiner, wat ze ook proberen. De samenstelling van de huid werkt dan echt tegen. Wat in dit geval misschien nog wel resultaat kan geven is het gebruik van lichaamsmakeup of bronzers. Deze producten liggen op je huid, dus je hebt er de hele dag plezier van. Aan het einde van de dag was je het product dan weer van de huid. 



Gerelateerde Artikelen

Een bruine teint met wash off zelfbruiner en lichaamsmake-up

Zelfbruiner in een doekje, makkelijk en snel bruin!

Snel bruine benen met de Body Blur