0

Your Basket



14 fouten die je maakt bij het wassen van je haar

Gezond, volumineus en glanzend haar, wie wil dat niet? Er zijn veel shampoos en conditioners op de markt die deze effecten beloven, maar als jij je haren niet goed wast is het effect van deze producten te verwaarlozen. Welke fouten kun je maken tijdens het wassen van je haar en nog beter, wat kun je eraan doen? Wij zetten de 14 meest voorkomende ‘haren wassen – fouten’ op een rij. En ach ja, soms zijn het niet echt fouten, maar een beetje extra advies kan geen kwaad toch?

 

1.     Te vaak wassen

Eigenlijk heel logisch: overal waar het woord ‘te’ voor staat is niet goed. Ook het te vaak wassen van je haar is niet goed, het zorgt ervoor dat je alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid eraf wast. Je haar wordt hierdoor droog en dof. Twee tot drie keer per week je haar wassen is eigenlijk meer dan genoeg. Wil je toch heel graag je haar om de dag of zelfs iedere dag wassen? Probeer dan alleen met water te spoelen of je haar te wassen met een zeer milde shampoo zodat je je haar zo min mogelijk zal beschadigen.

 

2.     Haar niet goed wassen

Logisch, zal je misschien denken. Natuurlijk is het slecht als je je haar niet goed wast. Toch komt het vaak voor dat mensen de shampoo of conditioner niet goed genoeg uitspoelen, waardoor er resten achterblijven in het haar en het binnen een dag weer vet is.

 

3.     Haar niet nat genoeg maken

Heb je haast en eigenlijk geen tijd om je haren te wassen? Even snel dan maar… En zo kan het gebeuren dat je haar eigenlijk niet nat genoeg is als je er shampoo in doet. De shampoo blijft dan onverdund en dat kan je haar beschadigen. Daarnaast heb je meer shampoo nodig waardoor je duurder uit bent. Zorg er daarom altijd voor dat je haar goed doordrenkt is van het water zodat de shampoo zich snel kan mengen met het water.

 

4.     Haar hardhandig wassen

Je haar hardhandig wassen kan net zo schadelijk zijn als het haar niet nat genoeg maken. Masseer shampoo met relaxte ronddraaiende bewegingen over je hoofdhuid en het komt echt wel waar het moet zijn. Als je denkt shampoo te kort te komen ( over het algemeen is een hoeveelheid ter grootte van een euromunt voldoende voor haar van gemiddelde lengte) kan het misschien komen omdat je haar niet nat genoeg is.

 

5.     Haar te heet wassen

Mensen vinden het heerlijk om onder een lekkere warme douche te staan (wie niet?). Haar wassen met heet water zorgt er echter voor dat het haar beschadigt, daarom is het beter om je haren met lauw water te wassen. Het beste is om af te sluiten met koud water, zodat de haarschubben ook sluiten en je haar meer glans krijgt. Het is even doorbijten, maar dan heb je ook wel wat! En... met koud water douchen heeft nog meer voordelen.

 

6.     Haar in steeds dezelfde volgorde wassen

Maakt dit uit dan? Een beetje. Als je iedere keer op dezelfde plek je onverdunde shampoo aanbrengt, krijgt die plek van je haar het zwaar te verduren. Het is daarom handig om dan weer aan de zijkant van je hoofd te beginnen met shampoo, dan weer aan de voorkant of de achterkant. Extra tip: veel mensen zijn geneigd de shampoo standaard aan de voorkant van het hoofd aan te brengen. Met name als je lang haar hebt, kan het dan gebeuren dat je onvoldoende shampoo 'over hebt' om tussen de haarlagen door te masseren. Begin daarom ook eens aan de achterkant aan de bovenkant van je hoofd.

 

7.     Haar met dezelfde shampoo wassen

Voor je in de verdediging schiet: het is inderdaad niet fout om je haar jaren met dezelfde shampoo te blijven wassen. Je haar kan echter veranderen doordat je bijvoorbeeld ouder wordt (shampoo voor grijs haar), je haar kleurt of doordat het seizoen verandert. Als je merkt dat je haar ineens droger of vetter aan gaat voelen, dan kan het tijd zijn om (in ieder geval tijdelijk) van shampoo te wisselen.

 

8.     Shampoo op de haarpunten

Er zijn genoeg mensen die eerst het haar van de wortel tot de punt goed in de shampoo zetten, voor ze dat uitspoelen en er net zo’n grote laag conditioner overheen aanbrengen. Dit is echt niet nodig. Kijk vooral naar wat je haar nodig heeft. Over het algemeen heeft de hoofdhuid meer behoefte aan shampoo en de haarpunten meer aan conditioner, dus verdeel het ook op die manier. Tijdens de shampoo-beurt zal de shampoo toch ook in je haarpunten belanden, zodat alle haren volledig gewassen worden.

 

9.     Haar te lang of te kort wassen

Te lang, te kort. Zolang er ‘te’ voor staan weet je dat het niet goed is. Je haar te lang wassen is (zeker als je onder een warme douche staat) niet handig omdat je haarschubben dan lang open staan en beschadigen. Was je je haar te kort dan heb je kans dat er resten van shampoo of conditioner achterblijven, waardoor je haar erg snel vet wordt. Zorg dat je bewust met het haren-wassen ritueel bezig bent zodat je niet onder de douche staat te dromen en werk het stap voor stap af. Daarna kun je natuurlijk nog even blijven hangen onder de douche, hoewel je huid het daar waarschijnlijk dan weer niet mee eens is…

 

10. Haar zonder conditioner wassen

Je haren zonder conditioner wassen kan en is ook niet echt fout, maar je haar kan hierdoor wel sneller beschadigen. Tenzij je een shampoo gebruikt die ook voldoende voedende ingrediënten heeft,  zal je haar sneller broos en dof worden. Door na het wassen met shampoo een conditioner voor de haarpunten te gebruiken, krijgen ze meer glans en zijn ze beschermd tegen invloeden van buitenaf.

 

11. Conditioner gebruiken voor de shampoo

Het was een tijdje een trend: reverse shampoo. Mensen brengen dan eerst de conditioner aan, waarna ze het in laten trekken en vervolgens uitspoelen met shampoo. Het nadeel aan deze methode is dat conditioner is bedoeld om het haar te verzorgen en shampoo om het te reinigen. Als de reinigende factor als laatste gebruikt wordt, zal dat het haar kwetsbaar achterlaten. Beter is om het haar eerst te reinigen en daarna de conditioner in de haarlengten en punten aan te brengen voor extra voeding.

 

12. Conditioner van hoofdhuid tot haarpunten

Nog een inmiddels alweer vervlogen trend: het aanbrengen van conditioner op het hele haar in plaats van alleen de punten. Ook al heb je fijn haar, dan nog is het niet nodig om conditioner op de haren bij de hoofdhuid aan te brengen. Dit maakt de hoofdhuid onnodig snel vet. Voelt het haar bij je hoofdhuid toch erg droog aan omdat je bijvoorbeeld je haren gekleurd hebt? Dan kan het aan te raden zijn om van shampoo te wisselen en er een te kiezen die de haren extra voedt.

 

13. Haar te lang of te kort met conditioner wassen

Als je conditioner te lang in het haar laat trekken, heb je de kans dat het te vet wordt. Breng conditioner daarom altijd aan op de haarpunten. Laat je de conditioner te kort zitten dan heeft het geen effect. Het zal in het begin uitproberen zijn, maar als je goed naar je haar ‘luistert’ zal je al snel zien en voelen hoe lang je conditioner er ongeveer in moet laten zitten.

 

14. Haar droogwrijven

Na het haren wassen is het belangrijk om je haren droog te deppen en te knijpen in plaats van het droog te wrijven. Door de wrijving beschadig je de haarschubben en krijg je sneller pluizig haar. Ook als je je haren in een handdoek draait kan het beschadigen. 

 

Haartips

Meer lezen over haartips en haartrends? Bezoek dan zeker ons beauty blog met bijvoorbeeld een blog over de mooiste bloemvlechtkapsels of olijfolie in je haar. Heeft het zin of niet? Heb je zelf nog een leuke of handige tip om je haren in topconditie te houden? Geef het dan zeker aan ons door via ons info-adres, vinden we leuk! 



Gerelateerde Artikelen

Dun haar? Dan zijn dit herkenbare situaties voor jou

12 x de leukste beauty blogs van België