0

Your BasketDroge huid? Dé natuurlijke oplossing

Heb jij last van witte lijnen op je huid, barsten, schilfers, kloven of gewoon een droog en trekkerig gevoel? Dan heb je waarschijnlijk last van een droge huid. Je huid kan op één bepaalde plek droog zijn, bijvoorbeeld in je gezicht, of over je hele lichaam. 

 

De oorzaken van een droge huid

Hoe krijg je een droge huid? Soms is een droge huid aangeboren, maar in veel gevallen kun je met een vaak kleine verandering in je dagelijkse routine al veel bereiken. De belangrijkste oorzaken voor een droge of uitgedroogde huid zijn:

 

Je leeftijd

Het is jammer, maar naar mate je ouder wordt verandert je hormoonhuishouding. Dit zorgt ervoor dat je huid droger aan gaat voelen. Met name vrouwen merken dit duidelijk tijdens de overgang als de hoeveelheid oestrogeen afneemt.

 

Seizoenen en weersomstandigheden

Het seizoen kan ook een belangrijke rol spelen bij een droge huid: in de winter en zomer wordt je huid blootgesteld aan strengere weersomstandigheden waardoor je huid sneller uitdroogt.

 

Douchegewoonten

Hitte kan de huid extra snel laten uitdrogen, en dat geldt zeker voor een douche. Hoe langer en hoe heter je doucht, hoe slechter het voor je huid is. Sommige zeep, douchegel of douche crème bevatten daarnaast veel parfum en ingrediënten die niet alleen het vuil verwijderen, maar ook de beschermende laag op de huid.

 

Verkeerde cosmeticaproducten

Wat voor de zeep, douchegel en douche crème geldt, gaat ook op voor sommige cosmeticaproducten. De parfumstoffen en conserveringsmiddelen kunnen de beschermende laag van je huid aantasten waardoor die zich niet meer kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het gevolg is dus een nog drogere huid.

 

Onvoldoende drinken en ongezonde levensstijl

Je levensstijl kan ook een belangrijke rol spelen als het gaat om een droge huid. Als je een bepaald tekort aan voedingsstoffen als eiwitten en vetten hebt, kan het zijn dat deze stoffen onvoldoende in je huid aanwezig zijn, waardoor deze droger wordt. Een gevarieerd en gezond eetpatroon is daarom belangrijk. En vergeet zeker niet te drinken. Je huid heeft voldoende vocht nodig om in balans te blijven. Als je te weinig drinkt, droogt je huid van binnenuit langzaam uit. Daar kun je dan niet tegenop smeren!

 

Te droge lucht in huis

Heb je wel eens de luchtvochtigheid in je huis gecontroleerd? De ideale luchtvochtigheidsgrens ligt tussen de 45/50%. Is de luchtvochtigheid lager, bijvoorbeeld omdat je een verwarming aan hebt staan of juist de airco, dan heb je de kans dat je huid uitdroogt.

 

Stress

Waarschijnlijk is dit een punt dat je bekend voor komt: stress. Stress kan haar uit laten vallen, spontaan jeuk en pijn veroorzaken maar het kan er dus ook voor zorgen dat de balans van je huid verstoord wordt.

 

Droge huid – natuurlijke oplossingen

Denk je last te hebben van een huid die eerder neigt naar eczeem en psoriasis (erg rood en gebarsten, soms met blaasjes of blaren), dan raden we je zeker aan even langs te huisarts te gaan voor een verwijzing naar een dermatoloog. Herken je één of misschien meerdere van bovenstaande punten? Dan heb je wellicht iets aan onderstaande adviezen.

 

1. Gezonde levensstijl 

Volg de gouden regel van 1.5 tot 2 liter water per dag drinken en zorg dat je een voldoende gevarieerd eetpatroon hebt. Gezonde vetten in vis bijvoorbeeld helpt om je huid in balans te houden. Ga daarnaast op tijd naar bed en neem echt de tijd om regelmatig even te ontspannen.

 

2. Vochtigheidsgraad thuis

Controleer echt even de vochtigheidsgraad in huis, want dit kan een belangrijke stap zijn om je droge huid aan te pakken. Is de luchtvochtigheid te laag, dan kan een vochtverstuiver of een paar bakken water vaak al het verschil maken.  

 

3. Seizoenen en weersomstandigheden

Als je iedere keer een droge huid krijgt omdat het te koud of juist te warm is, kun je even kijken naar de kleding die je draagt. Bescherm je in de zomer goed tegen de zon door lange, loszittende kleding te dragen. In de winter doe je er goed aan om bijvoorbeeld handschoenen en een muts te dragen om je handen en voorhoofd te beschermen. Als je je huid een extra steuntje in te rug wilt geven kun je Marula olie gebruiken. Een kleine hoeveelheid van deze olie hydrateert je handen en gezicht en beschermt je tegen de weersinvloeden van buitenaf.

 

4. Leeftijd

Dat je ouder wordt, betekent niet dat je niets tegen een droger wordende huid kunt doen. Naast dat je rekening kunt houden met bovenstaande dingen, kan een goede verzorgingscrème of –olie je huid hydrateren en verzorgen. Marula olie heeft 60% meer antioxidanten dan argan olie, waardoor het een sterke anti-aging moisturizer is. De olie zorgt er niet alleen voor dat de huid beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf, maar ook dat de elasticiteit verbetert wordt en de fijne lijntjes vermindert worden.

 

5. Douchegewoonten

Zorg dat je niet langer dan 10 minuten per keer onder de douche staat en probeer niet heter dan 37 graden te douchen. Maak gebruik van parfumloze doucheproducten die de beschermlaag op je huid niet aantasten. Smeer na het douchen een moisturizer of body oil om de huid weer in balans te brengen. Een goede verzorgingsolie is Marula olie. Deze olie hydrateert de huid niet alleen diep, maar zorgt ook voor een zijdezachte huid die jonger oogt. De olie is vanwege de natuurlijke ingrediënten ook heel prima geschikt voor gevoeligere stukken huid zoals het gezicht. Door gebruik te maken van een natuurlijk verzorgingsproduct wordt de huid voldoende gevoed, maar raakt het niet verstopt met misschien wel irriterende parfumstoffen en conserveringsmiddelen. Tip: de olie trekt ook snel in, dus het is prima te gebruiken als basis voor de makeup.