Acne voorkomen met deze 10 tips

Acne voorkomen, kan dit? Heb je er echt zelf invloed op, of is er gewoon niets aan te doen? Deels krijg je puistjes doordat het erfelijk is of als je hormoonspiegel verandert. Met name in de pubertijd krijgen veel jongens en meiden daarom puistjes. Acne en puistjes kun je echter ook door andere zaken krijgen. En dat kun je dus voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op die soms verrassende oorzaken van acne en hoe je dit aan kunt pakken.

 

1. Acne voorkomen door niets te doen

Als je last hebt van acne, ben je je daar bewust van. Je zit dan vaak ook meer aan je gezicht. Toch even voelen of er niets is bijgekomen… Niet doen dus. Je vingers worden vrij snel weer vettig of vies na het handen wassen. Daarnaast raak je van alles aan, waardoor je bacteriën op je vingers krijgt. Als je die vervolgens weer over je gezicht verspreid, kan bestaande acne verergeren.

 

2. Slaap voldoende

Heeft de hoeveelheid slaap echt invloed op je acne? Ja en nee. Als je echt standaard te weinig slaap krijgt, heb je meestal een verlaagd immuunsysteem. Dit kan invloed hebben op de conditie van je huid. Daarnaast kan slaapgebrek ook zorgen voor lichamelijke stress. De huid heeft tijd nodig om te herstellen, wat vooral ’s nachts gebeurd. Hoe korter die nacht, hoe minder tijd je huid krijgt om bij te komen.  

 

3. Houd je mobiel schoon

Het is een bron van bacteriën, en vaak hebben we het niet eens door. Je mobiel heb je meerdere keren per dag in je handen, en daarnaast ligt het toestel nog eens overal rond te slingeren. Als je dat vervolgens tegen je oor houdt, komt een deel van de bacteriën ook op je wang terecht, waar het kan gaan irriteren. Daarnaast verspreid je de bacteriën ook als je even appt en vervolgens je gezicht weer aanraakt. Gebruik regelmatig aan antibacterieel doekje om het scherm schoon te maken als je gevoelig bent voor acne.

 

4. Houd je hoofdkussen en lakens schoon

Naast je smartphone zijn ook je hoofdkussen en lakens belangrijke bacterie-bronnen. Nu hoef je natuurlijk niet iedere dag je hoofdkussen te verschonen, maar je kunt het wel meerdere keren per week doen als je erg last hebt van acne. Je kussen blijft dan schoon en oud vet en vuil kunnen zich niet ophopen in je poriën. Probeer het eens uit en kijk of het verschil kan maken.

 

5. Probeer stress onder controle te houden

Stress is een veelvoorkomend probleem waar je ontzettend veel verschillende problemen van kunt krijgen. Niet alleen haaruitval, maar ook de conditie van je huid en gewicht worden beïnvloed door de stress. Als je het gevoel hebt dat je onrustig bent, niet goed in je vel zit of gewoon weet dat je stress hebt van je werk, studie of relatie, probeer dit dan zoveel mogelijk te relativeren. Waar komt de stress precies vandaan? Kun je dit helemaal oplossen? Of kun je dit deels oplossen? Door stap voor stap te werken aan de oorzaak van je stress, kun je het deels al opzij zetten. Je lichaam zal je hier dankbaar voor zijn.

Tip: Ga sporten. Door veel te bewegen wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd, wat je huid weer ten goede komt. Ook zien veel mensen sporten als een moment om het hoofd even helemaal leeg te maken. Een fijne manier om te ontspannen dus!

 

6. Wees kritisch in je make-up keuze

Make-up en cosmetica zijn er in allerlei soorten en maten, voor iedere huid en voor ieder type. Dit wil echter niet zeggen dat alle cosmetica geschikt is voor jou. Wat bij je vriendin een fantastisch effect geeft op de huid, kan bij jou een veroorzaker van acne zijn. Zoek daarom altijd make-up producten en cosmetica die bij je huid passen. Voor een vettige huid is het bijvoorbeeld aan te raden geen foundation te kiezen met een volledige dekking, omdat deze producten vrij dik zijn en poriën snel kunnen verstoppen. Als je een droge huid hebt, kun je beter voor een BB cream gaan die bijvoorbeeld ook een hydraterend effect heeft. Weet je niet zeker wat voor huidtype je hebt? Vraag dan zeker eens advies bij een schoonheidsspecialiste. Je kan dan samen kijken naar je huidtype en de producten die daar het beste bij passen. 

Tip: Doe je ook graag een luchtje op? Probeer dan te voorkomen dat je ook op je gezicht sprayt. De parfum in het luchtje kan de huid irriteren en acne veroorzaken.

 

7. Verwijder je make-up iedere avond

Verwijder je trouw iedere avond alle make-up weer van je gezicht? Goed bezig. Als je make-up laat zitten, kan het namelijk invloed hebben op je acne. Je poriën kunnen nog sneller gaan verstoppen, waardoor je meer acne kunt krijgen. Ook kan het bestaande acne verergeren. Verwijder daarom iedere avond alle make-up en kies daarbij voor producten die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Het is natuurlijk fijn als je make-up er met één beweging af kunt halen, maar deze producten bevatten vaak stoffen die een irriterende werking hebben op de gevoelige huid. Beter is om een mild product te kiezen waar je iets meer moeite voor moet doen, maar de huid wel zoveel mogelijk met rust laat.

 

8. Houd je make-up kwasten schoon

Je haalt je make-up er iedere dag trouw af? Goed bezig! Maar hoe zit het met je make-up kwasten? Maak je die ook wekelijks, of al is het maar maandelijks, schoon? In veel gevallen horen we een nee. Ook niet zo gek, het is allesbehalve een leuke klus. Maar wel een die niet onderschat mag worden. Vieze make-up borstels kunnen al je andere moeite om van acne af te komen zo teniet doen. Lees ook meer over het belang van schone make-up kwasten in ons artikel over make-up kwasten schoonmaken.

 

9. Gebruik de juiste cleansers en reinigingsproducten

Goed dat je iedere dag je make-up eraf haalt en je gezicht even goed reinigt, maar welke producten gebruik je daarvoor? Veel cleansers en gezichtsreinigers bevatten stoffen die een irriterende werking kunnen hebben en acne kunnen veroorzaken. Kijk kritisch naar je huidige reinigingsproducten of ze wel geschikt zijn voor een huid met acne. Er zijn inmiddels speciale cleansers en reinigingsproducten op de markt die gericht zijn op de acnegevoelige huid.

 

10. Langs de huisarts

Als je het vermoeden hebt dat het een hormonenprobleem is, kun je eventueel nog langsgaan bij de huisarts. Voor vrouwen kan het bijvoorbeeld soms helpen om de pil te gaan slikken. Hij of zij kan je evt. ook doorverwijzen naar de dermatoloog voor een huidanalyse. Niet alleen kan die adviseren welke producten je nodig hebt voor de huid, je kunt daar ook advies vragen over je ochtendritueel om je huid maximaal te verzorgen. Wil je zelf al een huidanalyse doen? Via ons huidformulier kun je bij V10Plus precies zien welke gezichtsserums het beste bij je huid passen.