6 bekende beauty mythen ontrafeld

Make-up en beauty is experimenteren met nieuwe formules, kleuren en andere toepassingen verzinnen voor producten. Wie heeft er een keer lippenstift als blush geprobeerd? Of als oogschaduw basis? Of heb je een keer je wenkbrauwen wat donkerder gemaakt met bruine eyeliner? Welke van deze ongewone trucjes werken, en welke niet? En wat is er eigenlijk waar en niet waar over make-up? Lees hier over 6 bekende beautymythen ontrafeld!

 

1.     Nagellak maakt nagels geel

Eigenlijk is dit waar en niet waar. Als je nagellak op de verkeerde manier gebruikt, kunnen je nagels de kleurstof uit de nagellak opnemen. Ze worden hierdoor wat geliger. Gebruik je echter een base coat en een top coat, dan blijven je nagels goed beschermd.

 

2. Verberg donkere kringen met rode lippenstift

Werkt dit? Ja en nee. We kijken hiervoor naar de wet van het kleurenwiel, dat bepaald dat je de ene kleur kunt uitvlakken met een contrasterende kleur. Als je donkere kringen hebt die een wat groenige ondertoon hebben, kan een rode kleur helpen om deze te maskeren. Heb je echter een paarsige of rode ondertoon in je donkere kringen, dan maakt een rode lippenstift ze alleen maar erger. De algemene regel voor donkere kringen is:

  • Lichtroze corrector werkt voor blauwige kringen op lichte huid
  • Peach corrector of lippenstift werkt voor blauwige kringen op een licht getinte huid
  • Gele lippenstift of corrector werkt voor paarsige kringen op een olijfkleurige of getinte huid
  • Oranje lippenstift of corrector werkt goed voor kringen op een donkere huid
  • Groene lippenstift of corrector camoufleert roodheid
  • Lavendelkleurige corrector camoufleert gelige huid

 

3.     Trek er één grijze haar uit en er komen er twee terug

Wie kent  deze uitspraak niet? Als mensen de eerste grijze haar spotten worden er maar al te graag grapjes over gemaakt. Het is echter een grote mythe. Je kunt niet meer haarzakjes creëeren dan je al hebt, dus als je er een grijze haar uit trekt komen er niet ineens twee terug. Vind je die ene (of paar) grijze haren verschrikkelijk, dan kun je beter naar een kapper gaan voor een kleuring.

 

4.     Het smeren van vaseline of castor oil maakt wimpers langer

Helaas, ook dit is een bekende mythe. Het aanbrengen van een vet of olie heeft geen effect op de groei van je wimpers. Het enige effect dat ze kunnen geven is dat je wimpers dikker lijken door de vettige laag die eromheen zit. Misschien dat de massage waarmee je olie bij de aanzet van de wimpers in masseert voor een betere doorbloeding kan zorgen, maar daar houdt het wel mee op. Als je echt lange wimpers op het oog hebt, kun je beter met een primer en mascara aan de slag en je wimpers verzorgen met een wimperserum. De gezondheid van je wimpers kan zo verbeteren en ze kunnen dan sneller hun optimale lengte bereiken. Lees ook ons artikel Vaseline op je wimpers smeren voor de effecten van vaseline.

 

5. Tandpasta gebruiken tegen acne

Het is een heel bekend verhaal dat van moeder op dochter wordt overgebracht en aan alle vriendinnen wordt verteld: heb je een puistje, dan smeer je een beetje tandpasta op dat puistje om er snel vanaf te zijn. Tandpasta droogt de huid inderdaad snel uit, maar gecombineerd met de andere ingrediënten in tandpasta heb je een grote kans op irritaties. Het beste is om een echte behandeling tegen acne te gebruiken zodat je huid niet beschadigd.

 

6. Scheren zorgt ervoor dat haar dikker terug groeit

Ook een heel bekende… mythe. Of je nu scheert, waxt of epileert, de haarzakjes worden niet ineens groter. De enige reden dat het lijkt alsof je haartjes met scheren dikker terug groeien is omdat je ze afscheert. De dunne en vaak ook lichtere uiteinden van de haartjes scheer je af, waardoor de donkere stompjes op een gegeven moment beter zichtbaar worden. Dit ziet er dan dikker uit. Met epileren en waxen groeien de haartjes na verloop van tijd vanaf het begin terug, waardoor je wel een dun uiteinde krijgt.