Voordelen van een koude douche

Heerlijk, even zo’n lange warme douche. Hoewel…  warm douchen is helemaal niet zo goed voor de huid. De huid droogt sneller uit bij een warme douche waardoor het de rest van de dag trekkerig aan kan voelen. Maar een koude douche is zo… koud! Weten we, maar er zijn toch best veel voordelen te noemen van het nemen van een koude douche. Misschien stap je na het lezen van deze punten ook wel onder een koude straal water…

 

Een koude douche 

Een koude douche nemen kun je het beste gefaseerd doen. Begin met een lauwwarme douche zodat je lichaam een beetje aan de temperatuur kan wennen. Draai daarna de temperatuur steeds verder terug (of de warme kraan als je twee knoppen hebt). Let op: een té koude straal water op je gezicht en met name het voorhoofd kan bij sommige mensen klachten opleveren, dus richt het water alleen op je lichaam. Als je hartritmestoornissen hebt, is het sowieso niet aan te raden direct onder een koude douche te gaan staan (vanwege het schrik-effect). Verlaag iedere keer de temperatuur een beetje tijdens het douchen zodat je het langzaam kunt afbouwen.

 

De voordelen van een koude douche:

  1.      Het is goed voor de doorbloeding. Door een koude douche vernauwen de bloedvaten waardoor je bloed krachtiger door je lichaam wordt gepompt.
  2.      Het is ook goed voor de huid, die wordt strakker en gladder door de kou.
  3.      De kans op cellulitis vermindert. Ja, echt! Door het koude water krijg je een betere doorbloeding, waardoor opgehoopte vetkussentjes minder kans maken.
  4.      Je bespaart energie. Hé, als je op je rekening kunt besparen door de boiler minder lang aan te zetten (of gewoon niet), waarom niet? Rekenen we ook als voordeel.
  5.      Het geeft energie. Het is wel even wennen natuurlijk, maar een koude douche kan je meer energie geven dan een kop koffie.
  6.      Minder last van spierpijn of stijfheid. Vaak hoor je dat een warme douche fijn is voor pijnlijke spieren, maar dat is achteraf. Om spierpijn te voorkomen is het beter koud te douchen. Door de kou wordt je doorbloeding krachtiger waardoor afbraakstoffen sneller uit je lichaam verdwijnen. Het gevolg: minder spierpijn en stijfheid.
  7.      Je verbrandt vet. Hmm, klinkt niet verkeerd! Door de kou moet je lichaam harder werken om warm te blijven, waardoor je extra energie verbrandt. 
  8.      Goed voor je immuunsysteem. Door koud water moet je lichaam harder werken, waardoor het gaat zweten. Hierdoor kan je immuunsysteem als het ware getraind worden doordat de ‘verwarming’  van je lichaam aan het werk gezet moet worden.

En voor mensen die bij een koude douche al de rillingen krijgen: deze Nederlander springt rustig in een ijsmeertje dat net boven het vriespunt is.